2015-07-17 06:00

2015-07-17 06:00

Arga unga män

För en tid sedan skrev Dagens Nyheters ledarskribent Erik Helmerson om förorternas problem med kriminalitet. Han menar att förorterna måste räddas från de kriminella. Service som apotek, bank och försäkringskassa flyttar från förorten på grund av samhällets oförmåga att hantera brottsligheten. Häromdagen hände det igen. Ett ungdomsgäng i Tensta kastade sten och brandbomber mot polis, ambulans och brandmän. Händelser av detta slag noteras bara med ett par rader i media.

Enligt en studie från Göteborgs universitet från 2012 är gängmedlemmar nästan enbart män, ofta mellan 20 och 30 år. De är lättkränkta och inte sällan från trasiga familjer.

Många har spekulerat i vad orsaken är att så många unga män känner sig utanför och frustrerade. Säkert är arbetslösheten en av orsakerna. Tyvärr är inte tendensen positiv för killarna. Den senaste rapporten från OECD bekräftar att gapet mellan könen är ovanligt stort redan i skolan. Killarna presterar sämre och ägnar mindre tid för skolarbete än tjejerna. Skillnaderna internationellt minskar, men i Sverige är tendensen klart motsatt. De lågpresterande killarna hamnar på förlorarsidan.

Magnus Oskarsson, lektor vid Mittuniversitetet, säger att det blir allt svårare att få jobb utan utbildning. Förr fanns det fler manuella arbeten, men idag ser det inte ut så. Han menar att konsekvenserna blir att killarna kommer att få det svårt i ett modernt samhälle. Risken för arbetslöshet är stor.

Frågan är vad som händer om vi får en växande grupp unga män som lämnar grundskolan utan fullständiga betyg och inte kommer vidare vare sig med studier eller arbete. Risken är stor att de hamnar i utanförskap och känner sig ratade. För att få någon form av bekräftelse och gemenskap kan följden bli att de söker sig till kriminella nätverk eller extrema grupper.

Jesper Strömbäck huvudsekreterare i Framtidskommisionen menar att det finns en enorm sprängkraft i arga unga män som upplever sig som förlorare.

Det är hög tid att reagera. Detta är inte bara ett förortsproblem.

Om man vägrar se bakåt, inte vågar se framåt måste man se upp.

Citat; Tage Danielsson.

 

Folke Granath

För en tid sedan skrev Dagens Nyheters ledarskribent Erik Helmerson om förorternas problem med kriminalitet. Han menar att förorterna måste räddas från de kriminella. Service som apotek, bank och försäkringskassa flyttar från förorten på grund av samhällets oförmåga att hantera brottsligheten. Häromdagen hände det igen. Ett ungdomsgäng i Tensta kastade sten och brandbomber mot polis, ambulans och brandmän. Händelser av detta slag noteras bara med ett par rader i media.

Enligt en studie från Göteborgs universitet från 2012 är gängmedlemmar nästan enbart män, ofta mellan 20 och 30 år. De är lättkränkta och inte sällan från trasiga familjer.

Många har spekulerat i vad orsaken är att så många unga män känner sig utanför och frustrerade. Säkert är arbetslösheten en av orsakerna. Tyvärr är inte tendensen positiv för killarna. Den senaste rapporten från OECD bekräftar att gapet mellan könen är ovanligt stort redan i skolan. Killarna presterar sämre och ägnar mindre tid för skolarbete än tjejerna. Skillnaderna internationellt minskar, men i Sverige är tendensen klart motsatt. De lågpresterande killarna hamnar på förlorarsidan.

Magnus Oskarsson, lektor vid Mittuniversitetet, säger att det blir allt svårare att få jobb utan utbildning. Förr fanns det fler manuella arbeten, men idag ser det inte ut så. Han menar att konsekvenserna blir att killarna kommer att få det svårt i ett modernt samhälle. Risken för arbetslöshet är stor.

Frågan är vad som händer om vi får en växande grupp unga män som lämnar grundskolan utan fullständiga betyg och inte kommer vidare vare sig med studier eller arbete. Risken är stor att de hamnar i utanförskap och känner sig ratade. För att få någon form av bekräftelse och gemenskap kan följden bli att de söker sig till kriminella nätverk eller extrema grupper.

Jesper Strömbäck huvudsekreterare i Framtidskommisionen menar att det finns en enorm sprängkraft i arga unga män som upplever sig som förlorare.

Det är hög tid att reagera. Detta är inte bara ett förortsproblem.

Om man vägrar se bakåt, inte vågar se framåt måste man se upp.

Citat; Tage Danielsson.

 

Folke Granath