2015-07-15 14:18

2015-07-19 11:31

Uppmuntrar nyktert besök

KARLSKOGA: Meddelar om unga besökare avstår från alkohol

I samband med Augustikalaset senare i sommar utmanas unga festivalbesökare att avstå från alkohol. Om de lyckas väntar en belöning.

– Jag har barn själv. Om jag som förälder skulle släppa iväg mina barn på festival skulle ett villkor vara att de gick med i projektet, säger festivalarrangören Niclas Lagerstam.

Inför Augustikalaset i Karlskoga kan ungdomar anmäla sig till nykterhetsprojektet Blås grönt.

Testats på PIP

Enligt Lagerstam har konceptet tidigare testats på Putte i parken. Festivalbesökare i åldrarna 13 till 17 år kan tillsammans med en målsman anmäla sig på Augustikalasets hemsida. När ungdomarna går hem från festivalen får de frivilligt besöka Blås grönt-tältet och blåsa i en alkoholmätare.

Får mail

Om de visar sig vara nyktra får deras målsman ett mail som bekräftar detta. Om ungdomarna druckit alkohol, eller helt enkelt väljer att inte blåsa alls, får målsmannen inget mail. Det blir då upp till målsmannen att agera.

Hur ska ni göra för att inte bara locka dem som ändå tänkt avstå från alkohol?

– Det är inte vi som ska locka någon, det är föräldrarna som ska uppmana dem. Däremot ska också vi ta vårt ansvar som festival. Enligt lag ska personer under 18 år inte dricka alkohol, säger Niclas Lagerstam.

Utlottning

Ungdomar som blåser grönt kommer få någon typ av gåva. Dessutom deltar de i en utlottning om en surfplatta eller liknande.

– Jag har barn själv. Om jag som förälder skulle släppa iväg mina barn på festival skulle ett villkor vara att de gick med i projektet, säger festivalarrangören Niclas Lagerstam.

Inför Augustikalaset i Karlskoga kan ungdomar anmäla sig till nykterhetsprojektet Blås grönt.

Testats på PIP

Enligt Lagerstam har konceptet tidigare testats på Putte i parken. Festivalbesökare i åldrarna 13 till 17 år kan tillsammans med en målsman anmäla sig på Augustikalasets hemsida. När ungdomarna går hem från festivalen får de frivilligt besöka Blås grönt-tältet och blåsa i en alkoholmätare.

Får mail

Om de visar sig vara nyktra får deras målsman ett mail som bekräftar detta. Om ungdomarna druckit alkohol, eller helt enkelt väljer att inte blåsa alls, får målsmannen inget mail. Det blir då upp till målsmannen att agera.

Hur ska ni göra för att inte bara locka dem som ändå tänkt avstå från alkohol?

– Det är inte vi som ska locka någon, det är föräldrarna som ska uppmana dem. Däremot ska också vi ta vårt ansvar som festival. Enligt lag ska personer under 18 år inte dricka alkohol, säger Niclas Lagerstam.

Utlottning

Ungdomar som blåser grönt kommer få någon typ av gåva. Dessutom deltar de i en utlottning om en surfplatta eller liknande.