2015-07-01 06:00

2015-07-01 07:47

2 år för mordbrand

KARLSKOGA: Tände eld på sin egen lägenhet

Det var den 22 maj som en 29-årig man tände eld på sin bostad i centrala Karlskoga. Mannen nekade, men tingsrätten finner inte hans förklaring som trovärdig. Till bevis finns både en chattkonversation med hans fru och tändvätska på hans kläder.

Den 29-åriga mannen döms till mordbrand efter att ha hällt ut brandfarlig vätska dels på golvet i hallen och dels på ett antal toalettpappersrullar som fanns på hallgolvet.

Mannen ska enligt egen utsago varit mycket berusad dagen då det brann. Han vaknade i sin lägenhet av att det brann och direkt sprang han ut i trapphuset för att varna grannarna. En granne hjälpte honom att släcka elden med hinkar med vatten.

Erkände för grannen

När de släcker elden har 29-åringen själv sagt att det var han som tänt eld på sin lägenhet.

Åklagaren har även hittat en chattkonversation mellan 29-åringen och hans fru i 29-åringens mobil. Där skriver han att det ska brinna och att tändvätska brinner. 29-åringen nekar till att det är han som skrivit meddelandet. Han berättade under rättegången att han blivit bestulen på sin telefon just före branden. Tingsrätten finner det osannolikt att den som stulit telefonen direkt startat en chattkonversation med 29-åringen fru och då nämnt branden. På 29-åringens jacka, byxor och skor påträffades tändvätska.

Funnits risk för andra

En sakkunnig från Räddningstjänsten har berättat att det funnits risk för att branden skulle ha spritt sig och att rökutvecklingen kunnat ha skadat andra människor i fastigheten.

Efter att tingsrätten tagit del av vittnen och bevis så beslutade de att han skulle dömasför mordbrand till två års fängelse.

Den 29-åriga mannen döms till mordbrand efter att ha hällt ut brandfarlig vätska dels på golvet i hallen och dels på ett antal toalettpappersrullar som fanns på hallgolvet.

Mannen ska enligt egen utsago varit mycket berusad dagen då det brann. Han vaknade i sin lägenhet av att det brann och direkt sprang han ut i trapphuset för att varna grannarna. En granne hjälpte honom att släcka elden med hinkar med vatten.

Erkände för grannen

När de släcker elden har 29-åringen själv sagt att det var han som tänt eld på sin lägenhet.

Åklagaren har även hittat en chattkonversation mellan 29-åringen och hans fru i 29-åringens mobil. Där skriver han att det ska brinna och att tändvätska brinner. 29-åringen nekar till att det är han som skrivit meddelandet. Han berättade under rättegången att han blivit bestulen på sin telefon just före branden. Tingsrätten finner det osannolikt att den som stulit telefonen direkt startat en chattkonversation med 29-åringen fru och då nämnt branden. På 29-åringens jacka, byxor och skor påträffades tändvätska.

Funnits risk för andra

En sakkunnig från Räddningstjänsten har berättat att det funnits risk för att branden skulle ha spritt sig och att rökutvecklingen kunnat ha skadat andra människor i fastigheten.

Efter att tingsrätten tagit del av vittnen och bevis så beslutade de att han skulle dömasför mordbrand till två års fängelse.