2015-06-29 16:09

2015-06-29 16:09

Unga som utsmyckar

DEGERFORS: Tredje sommaren i rad

Ännu en offentlig utsmyckning finns nu att se i Degerfors. För tredje sommaren i rad pågår nämligen offentlig målning, som feriearbete för ungdomar.

Först var det King Kongs revansch på muren mellan Coop och Företagscenter, eller Posten. Sen kom Jennifer Olssons målningar på muren runt parkeringen intill och dessutom väggmålningen Samspel i toner.

Hela tiden finns Annika Nielsen, bildlärare tillika konstnär, med i bilden. Hon har skissat motiven utom i Jennifers egna målningar. Hela tiden är det dessutom utformat som feriejobb för skollediga ungdomar.

Även den här gången är det ungdomar som i tre veckors tid gjort ett elhus i Kanadaskogen betydligt färggladare och mer fantasifullt än det gula tegel som prydde dess väggar förut. Det har nu klätts med betongplattor, som därefter målats och motivet är en salig blandning av veklighet och fantasi. Det föreställer personal i det kommunägda Degerfors energi ab. Bland dem ser man drakar och drakägg.

– Jag har utgått lite från Game of Thrones och såg för mig hur människan tämjer draken till egen fördel, den symboliserar elektriciteten. Men något namn är inte klart än, det får bli något med eld, säger Annika Nielsen och pekar på hur anteckningarna en ur personalen jobbar med fattat eld samtidigt som han får en blixt av draken i huvudet. I ena hörnet får sig en person en rejäl kyss av ström och illustrationen påminner om tecknade serier.

Bra chans

– Det här med att ungdomar får chansen att jobba med det här är till stor del Roland Halvarssons (kommunstyrelsens ordförande, reds. anm.) verk och det är bra, det är viktigt att ungdomarna får vara med, anser Annika Nielsen. Hon tror också att det är en bidragande orsak till att tidigare målningar fått stå orörda. Hon tror att de respekterar varandras jobb och vill ha färgglatt i stället för grått och dystert.

– Ofta är kulturen det första man drar ned på i bruksorter, fast det borde vara tvärtom. Så jag stödjer det här till fullo, säger hon.

Emilia Gräsberg, Frida Joensuu och Sofie Asplund gick i samma klass på Stora Vallaskolan och har nu gått ur årskurs 9. De två förstnämnda målade mycket förut och Sofie gör det än på fritiden. Genom projektet har de lärt en hel del, bland annat att blanda färger och att detaljer inte alltid behöver vara så detaljerade.

– Det kan bli snyggt om man vågar kladda till det lite, säger Emilia medan Sofie tycker hon lärt hur man bygger upp något ur fantasin i motivet då man målar som kan locka åskådarna.

Positiv uppmärksamhet har de redan fått och märkt av, inte minst då de även bättrade på solblekta partier i tidigare målningar vid Coop där fler är i rörelse. Intill boulebanorna i Kanadaskogen finns nu mer konst att bese.

Först var det King Kongs revansch på muren mellan Coop och Företagscenter, eller Posten. Sen kom Jennifer Olssons målningar på muren runt parkeringen intill och dessutom väggmålningen Samspel i toner.

Hela tiden finns Annika Nielsen, bildlärare tillika konstnär, med i bilden. Hon har skissat motiven utom i Jennifers egna målningar. Hela tiden är det dessutom utformat som feriejobb för skollediga ungdomar.

Även den här gången är det ungdomar som i tre veckors tid gjort ett elhus i Kanadaskogen betydligt färggladare och mer fantasifullt än det gula tegel som prydde dess väggar förut. Det har nu klätts med betongplattor, som därefter målats och motivet är en salig blandning av veklighet och fantasi. Det föreställer personal i det kommunägda Degerfors energi ab. Bland dem ser man drakar och drakägg.

– Jag har utgått lite från Game of Thrones och såg för mig hur människan tämjer draken till egen fördel, den symboliserar elektriciteten. Men något namn är inte klart än, det får bli något med eld, säger Annika Nielsen och pekar på hur anteckningarna en ur personalen jobbar med fattat eld samtidigt som han får en blixt av draken i huvudet. I ena hörnet får sig en person en rejäl kyss av ström och illustrationen påminner om tecknade serier.

Bra chans

– Det här med att ungdomar får chansen att jobba med det här är till stor del Roland Halvarssons (kommunstyrelsens ordförande, reds. anm.) verk och det är bra, det är viktigt att ungdomarna får vara med, anser Annika Nielsen. Hon tror också att det är en bidragande orsak till att tidigare målningar fått stå orörda. Hon tror att de respekterar varandras jobb och vill ha färgglatt i stället för grått och dystert.

– Ofta är kulturen det första man drar ned på i bruksorter, fast det borde vara tvärtom. Så jag stödjer det här till fullo, säger hon.

Emilia Gräsberg, Frida Joensuu och Sofie Asplund gick i samma klass på Stora Vallaskolan och har nu gått ur årskurs 9. De två förstnämnda målade mycket förut och Sofie gör det än på fritiden. Genom projektet har de lärt en hel del, bland annat att blanda färger och att detaljer inte alltid behöver vara så detaljerade.

– Det kan bli snyggt om man vågar kladda till det lite, säger Emilia medan Sofie tycker hon lärt hur man bygger upp något ur fantasin i motivet då man målar som kan locka åskådarna.

Positiv uppmärksamhet har de redan fått och märkt av, inte minst då de även bättrade på solblekta partier i tidigare målningar vid Coop där fler är i rörelse. Intill boulebanorna i Kanadaskogen finns nu mer konst att bese.