2015-06-18 11:00

2015-08-17 12:55

Tolv timmar kultur

DEGERFORS: Program med musik, bild och form, film och berättelser på Degernäs herrgård

Det tolv timmar långa program som infaller lördag 29 augusti har fått namnet Under månen på Degernäs eftersom det pågår från tolv till midnatt. Tyngdpunkten ligger på musik, bild och form samt film men det kommer också att berättas skrönor.

Det avslöjar Eje Johansson, Börje Eriksson och Marie Johansson Gadde som ingår i arbetsgruppen tillsammans med krögaren och konstnären Stanko Stankovic, Anders Norudde, Peter Krantz och Cay Flydén. Alla har bidragit på olika sätt, några mer än andra, och även om det redan finns ett tämligen fylligt program är det långtifrån spikat.

– Det här är ett skelett, säger Börje Eriksson.

– Det kan bli mer, inflikar Marie Johansson Gadde.

– Men inte mindre, påpekar Eje Johansson.

Firar 90 år

Den första punkten, invigningen, har förts samman med Degerfors firande av 90 år som egen kommun.

Börje Eriksson och Carin Sjöblom Eriksson har vernissage denna dag på en utställning som pågår i Degernäs herrgård september månad ut. Men det är också tänkt att Börje Eriksson ska visa hur rakubränning går till när det mörknat på. Den programpunkten kopplas till skrönor och berättelser om Degerfors med omnejd. Stanko Stankovic har engagerat Ove Axelsson men det finns plats för fler berättare.

– Vi ska sitta i det gamla röda fähuset som ligger i anslutning till herrgården. Och tanken är att dem som kommer inte bara ska lyssna utan även bidra med egna berättelser, säger Marie Johansson Gadde och betonar att det inte är något tvång.

– Vill man bara lyssna går det bra.

Annika och Lennart Eisenhart från Krukmakargården i Karlskoga visar keramik och breddar därmed bild och form-delen.

Af Anna, pop- och bluesbandet från Degerfors som i november firade 50 år med en spelning på Tunet, står för ett av de musikaliska inslagen. Det andra bidrar duon Killgren & Hjelm med och Anders Hjelm har sina rötter i Degerfors.

Filmvisning

Det ska visas fyra filmer som handlar om Degerfors och de kommer att rulla under dagen. Filmerna heter Fotboll, herrar och småfolk av Yngve Baum, Nu var det 2002 samt Då 2002 nu 2012 av Börje Eriksson och Eje Johansson och Aldrig ensam med oss av Johannes Klenell och Eddie Lövholm-Eriksson.

– Tre av filmerna har samma tema, fotboll och kommunalpolitik, säger Eje Johansson och undantar det han kallar stålverksfilmen, alltså Nu var det 2002, från temat.

Filmvisningen kommer troligen att ske på Degernäs herrgårds övervåning medan Af Anna spelar utomhus eller inne, beroende på vädret.

– Alla programpunkter är gratis, påpekar Marie Johansson Gadde.

Stanko Stankovis funderar på att göra en specialmeny med mycket färg den dagen och för att avnjuta den får man slanta upp angiven summa.

– Det finns möjlighet att utöka programmet, konstaterar Börje Eriksson och gör klart att han hoppas på en fortsättning kommande år.

Det avslöjar Eje Johansson, Börje Eriksson och Marie Johansson Gadde som ingår i arbetsgruppen tillsammans med krögaren och konstnären Stanko Stankovic, Anders Norudde, Peter Krantz och Cay Flydén. Alla har bidragit på olika sätt, några mer än andra, och även om det redan finns ett tämligen fylligt program är det långtifrån spikat.

– Det här är ett skelett, säger Börje Eriksson.

– Det kan bli mer, inflikar Marie Johansson Gadde.

– Men inte mindre, påpekar Eje Johansson.

Firar 90 år

Den första punkten, invigningen, har förts samman med Degerfors firande av 90 år som egen kommun.

Börje Eriksson och Carin Sjöblom Eriksson har vernissage denna dag på en utställning som pågår i Degernäs herrgård september månad ut. Men det är också tänkt att Börje Eriksson ska visa hur rakubränning går till när det mörknat på. Den programpunkten kopplas till skrönor och berättelser om Degerfors med omnejd. Stanko Stankovic har engagerat Ove Axelsson men det finns plats för fler berättare.

– Vi ska sitta i det gamla röda fähuset som ligger i anslutning till herrgården. Och tanken är att dem som kommer inte bara ska lyssna utan även bidra med egna berättelser, säger Marie Johansson Gadde och betonar att det inte är något tvång.

– Vill man bara lyssna går det bra.

Annika och Lennart Eisenhart från Krukmakargården i Karlskoga visar keramik och breddar därmed bild och form-delen.

Af Anna, pop- och bluesbandet från Degerfors som i november firade 50 år med en spelning på Tunet, står för ett av de musikaliska inslagen. Det andra bidrar duon Killgren & Hjelm med och Anders Hjelm har sina rötter i Degerfors.

Filmvisning

Det ska visas fyra filmer som handlar om Degerfors och de kommer att rulla under dagen. Filmerna heter Fotboll, herrar och småfolk av Yngve Baum, Nu var det 2002 samt Då 2002 nu 2012 av Börje Eriksson och Eje Johansson och Aldrig ensam med oss av Johannes Klenell och Eddie Lövholm-Eriksson.

– Tre av filmerna har samma tema, fotboll och kommunalpolitik, säger Eje Johansson och undantar det han kallar stålverksfilmen, alltså Nu var det 2002, från temat.

Filmvisningen kommer troligen att ske på Degernäs herrgårds övervåning medan Af Anna spelar utomhus eller inne, beroende på vädret.

– Alla programpunkter är gratis, påpekar Marie Johansson Gadde.

Stanko Stankovis funderar på att göra en specialmeny med mycket färg den dagen och för att avnjuta den får man slanta upp angiven summa.

– Det finns möjlighet att utöka programmet, konstaterar Börje Eriksson och gör klart att han hoppas på en fortsättning kommande år.