2015-06-18 14:30

2015-06-18 14:30

Succé för skolavslutningen

KARLSKOGA/DEGERFORS: 400 ungdomar blåste grönt

Arbetsgruppen bakom årets drogfria skolavslutning är enig om att arrangemanget är en given succé. den här gången var det hela 400 som blåste grönt.
– Det flöt på riktigt bra, alla var mycket nöjda, säger folkhälsoutvecklaren Birgitta Spens.

Den drogfria skolavslutningsfesten är till för elever i årskurs sju till ettan på gymnasiet. Antalet ungdomar som besöker festen har vuxit för varje år, nu var det 400 som blåste grönt för att få komma in. Intresset var väldigt stort och redan en halvtimme innan evenemanget startade fanns en lång kö med ungdomar som ville in.

– Det var även äldre, pensionärer, och mindre barn som stod utanför och var lite avundsjuka på att de inte fick komma in, säger folkhälsoutvecklaren Birgitta Spens.

Många aktiviteter

Kvällen bjöd bland annat på underhållning med Isa från Melodifestivalen, det fanns också bungy run, sumobrottning och en hel del andra aktiviteter. Kvällen avslutades med skumdisco och innan ungdomarna gick hem kunde de lämna sina åsikter i en enkät.

– Av de som svarade var hundra procent jättenöjda, så det känns väldigt positivt.

Ungdomarna fick också skriva vad de tyckte om kvällen på ett så kallat åsiktsträd och även där är kommentarerna övervägande positiva.

Birgitta Spens menar att arrangemanget är prioriterat från politiskt håll och att det goda samarbetet mellan alla inblandade aktörer är nyckeln till framgången. Exempelvis så fanns socialsekreterare på plats, Röda korset fanns med som stöd i fall någon olycka inträffade, polis och räddningstjänst och stadens olika kyrkoförsamlingar var också med under kvällen.

– Alla jobbar mot samma mål, att ge ungdomar förutsättningar till att göra ett aktivt val med att inte dricka. För varje ungdom som vi kan ge det valet så gör vi en stor långsiktig samhällsekonomisk vinst, säger Spens.

Det som framkommer är att flera ungdomar önskar ytterligare aktiviteter. En annan sak som arbetsgruppen ska se över inför nästa gång är åldersavgränsningen.

– Vi ser att det är mest högstadieelever som kommer men det finns de som har äldre kompisar som de vill ta med så det är något vi får diskutera.

Den drogfria skolavslutningsfesten är till för elever i årskurs sju till ettan på gymnasiet. Antalet ungdomar som besöker festen har vuxit för varje år, nu var det 400 som blåste grönt för att få komma in. Intresset var väldigt stort och redan en halvtimme innan evenemanget startade fanns en lång kö med ungdomar som ville in.

– Det var även äldre, pensionärer, och mindre barn som stod utanför och var lite avundsjuka på att de inte fick komma in, säger folkhälsoutvecklaren Birgitta Spens.

Många aktiviteter

Kvällen bjöd bland annat på underhållning med Isa från Melodifestivalen, det fanns också bungy run, sumobrottning och en hel del andra aktiviteter. Kvällen avslutades med skumdisco och innan ungdomarna gick hem kunde de lämna sina åsikter i en enkät.

– Av de som svarade var hundra procent jättenöjda, så det känns väldigt positivt.

Ungdomarna fick också skriva vad de tyckte om kvällen på ett så kallat åsiktsträd och även där är kommentarerna övervägande positiva.

Birgitta Spens menar att arrangemanget är prioriterat från politiskt håll och att det goda samarbetet mellan alla inblandade aktörer är nyckeln till framgången. Exempelvis så fanns socialsekreterare på plats, Röda korset fanns med som stöd i fall någon olycka inträffade, polis och räddningstjänst och stadens olika kyrkoförsamlingar var också med under kvällen.

– Alla jobbar mot samma mål, att ge ungdomar förutsättningar till att göra ett aktivt val med att inte dricka. För varje ungdom som vi kan ge det valet så gör vi en stor långsiktig samhällsekonomisk vinst, säger Spens.

Det som framkommer är att flera ungdomar önskar ytterligare aktiviteter. En annan sak som arbetsgruppen ska se över inför nästa gång är åldersavgränsningen.

– Vi ser att det är mest högstadieelever som kommer men det finns de som har äldre kompisar som de vill ta med så det är något vi får diskutera.