2015-06-17 16:50

2015-06-17 16:52

Inte traktens gubbar på midsommartårtan

RUDSKOGA

Det blir nog svårt att få ihop ens till en tårta av traktens jordgubbar till midsommar. I stället får man nöja sig med skånska eller belgiska bär på midsommartårtan.

Grönt så långt ögat ser. Så är det i jordgubbslanden i Rudskoga och vi kan skylla det den kalla majmånaden.

– Tidigt såg det lovande ut, april var varm. Men det ändrades, maj blev desto kallare och då har det stått still, säger Dag Cederholm, Värmlandsbär AB, som hittar den första röda jordgubben bland alla gröna kart då vi går bland plantorna på ett av landen i Gottbol.

Medeltemperaturen är låg, nätterna är kalla. Dag berättar om hur pojkarna en natt då de körde jordgubbar uppöver Värmland registrerade temperatur nära 0 grader mellan Hagfors och Ekshärad.

Riktigt så kallt har det inte varit i Rudskoga men om så skulle ske så är karten såpass stora nu att de klarar några kallgrader, enligt Dag Cederholm.

Men den avslagna temperaturen har också gjort att man på Värmlandsbärs odlingar inte på länge besprutat så lite som nu. Det behövs inte, det är nästan inga insektsangrepp och inte heller gråmögel eller mjöldagg.

– Det krävs en medeltemperatur på över 12 grader för att det ska utvecklas och det har det knappt inte varit, säger Dag.

– Vi har 18-20 hektar som vi odlar på. Nu har bären fått ro att växa, det ser bra ut för allt tycks inte komma samtidigt. Det är lite genant då man har slut på bär redan 20 juli, i fjol blev så men nu blir det nog mer spridning.

Honeoye är det sort man odlar mest, men även en del Sonata växer i landen.

Stora dagen

Runt hundratalet plockare tar man in även i år, halva styrkan är polacker.

– Sen kommer en del nysvenskar från Karlskoga och Karlslund i Nybble samt thailändare som varit här förut, berättar Dag som tror att plockarna kan komma i gång i slutet av månaden.

Hur vet man att det är svenska bär?

– Länsstyrelsen ska göra 200 kontroller. I Tyskland finns register som Bärfrämjandet i Sverige försöker så många som möjligt att skicka halvmogna jordgubbar till, för att göra som ett DNA-prov. Utifrån det kan man se var jordgubben är odlad, inte ort men väl Syd- eller Mellansverige. Vi har skickat men det är tyvärr dålig respons, berättar Dag.

Idag är den stora dagen, enligt försäljningschef Robert Cederholm. På drygt 40 försäljningsplatser i Värmland samt Degerfors-Karlskoga räknar man med att 120 försäljare denna torsdag ska sälja bortåt 40 000 liter jordgubbar. Fördelningen är 40 procent import och 60 procent svenska bär.

– Men knappt ingen i branschen har varit med om så högt pris som i år, så vi får se hur det går, säger Robert.

Grönt så långt ögat ser. Så är det i jordgubbslanden i Rudskoga och vi kan skylla det den kalla majmånaden.

– Tidigt såg det lovande ut, april var varm. Men det ändrades, maj blev desto kallare och då har det stått still, säger Dag Cederholm, Värmlandsbär AB, som hittar den första röda jordgubben bland alla gröna kart då vi går bland plantorna på ett av landen i Gottbol.

Medeltemperaturen är låg, nätterna är kalla. Dag berättar om hur pojkarna en natt då de körde jordgubbar uppöver Värmland registrerade temperatur nära 0 grader mellan Hagfors och Ekshärad.

Riktigt så kallt har det inte varit i Rudskoga men om så skulle ske så är karten såpass stora nu att de klarar några kallgrader, enligt Dag Cederholm.

Men den avslagna temperaturen har också gjort att man på Värmlandsbärs odlingar inte på länge besprutat så lite som nu. Det behövs inte, det är nästan inga insektsangrepp och inte heller gråmögel eller mjöldagg.

– Det krävs en medeltemperatur på över 12 grader för att det ska utvecklas och det har det knappt inte varit, säger Dag.

– Vi har 18-20 hektar som vi odlar på. Nu har bären fått ro att växa, det ser bra ut för allt tycks inte komma samtidigt. Det är lite genant då man har slut på bär redan 20 juli, i fjol blev så men nu blir det nog mer spridning.

Honeoye är det sort man odlar mest, men även en del Sonata växer i landen.

Stora dagen

Runt hundratalet plockare tar man in även i år, halva styrkan är polacker.

– Sen kommer en del nysvenskar från Karlskoga och Karlslund i Nybble samt thailändare som varit här förut, berättar Dag som tror att plockarna kan komma i gång i slutet av månaden.

Hur vet man att det är svenska bär?

– Länsstyrelsen ska göra 200 kontroller. I Tyskland finns register som Bärfrämjandet i Sverige försöker så många som möjligt att skicka halvmogna jordgubbar till, för att göra som ett DNA-prov. Utifrån det kan man se var jordgubben är odlad, inte ort men väl Syd- eller Mellansverige. Vi har skickat men det är tyvärr dålig respons, berättar Dag.

Idag är den stora dagen, enligt försäljningschef Robert Cederholm. På drygt 40 försäljningsplatser i Värmland samt Degerfors-Karlskoga räknar man med att 120 försäljare denna torsdag ska sälja bortåt 40 000 liter jordgubbar. Fördelningen är 40 procent import och 60 procent svenska bär.

– Men knappt ingen i branschen har varit med om så högt pris som i år, så vi får se hur det går, säger Robert.