2015-06-16 06:00

2015-06-16 06:00

Sevärt på dressinfärd längs Otterbäcksbanan

DEGERFORS: Alpackor, handelsmuseum, vattenhäst, badsjö och stor mosse

Knappt 38 kilometer på dressin och man är i Gullspång, om man startar vid banvaktstugan i Ängebäck. Dressinåkning är ett populärt sommarinslag för såväl turister som invånare i Degerfors.

Sedan slutet av 1990-talet har man kunnat hyra dressin vid banvaktstugan i Ängebäck, en verksamhet som kommunens Fälttjänst håller i. I fjol var det inte färre än 1 853 personer som trampade sig fram längs den gamla Otterbäcksbanan.

– Dressinåkarna är värda en eloge, för trots att de är många så är det inget skräp längs banan efter dem, säger Lasse Ljung, Fälttjänst.

– Värre är det med en del hundägare som inte orkar ta upp efter sina hundar. Det är inte så roligt för personal som ska gå och trimma gräset längs banan när det ligger högar efter hundar överallt. Så där hoppas vi på bättring, kontrar Anki Lokander, Fälttjänst.

Sevärdheter

Drygt 60 personer kan åka om alla dressiner är ute samtidigt, det finns tolv tandem- och femton enkeldressiner att hyra i Ängebäck och där är dressinerna röda. Uthyrning sker även i Gullspång där det är blå dressiner och i Konsterud, Kristinehamn, som har gula dressiner.

Åker man från Ängebäck kan man längs vägen stanna till vid Marielunds diversehandel, antik- och kuriosa, som har öppet på lördagar i Högberg. Där finns även diverse djur, från alpackor till islandshästar, att beskåda.

7,7 kilometer från Ängebäck ligger A Emil Löfbergs handelsmuseum i Håkanbol, där makarna Inga och Gunnar Kvick tar emot besökare på helger från 27 juni till 2 augusti.

Ingas morfar öppnade lanthandeln 1891 varefter hennes morbror tog över och drev den till 1979.

20 år efter nedläggningen startade Inga och Gunnar ett handelsmuseum. Förutom den gamla interiören kan man se varor, gamla kassaböcker och fakturor.

– På den tiden skrev de upp och handlade på bok och allt finns kvar, så här kan man se priser och många har haft anhöriga som varit och handlat som de kan hitta i den gamla boken, berättar Inga och vi konstaterar att två kilo risgryn kostade 60 öre i maj 1892.

Planscher från en utställning om gårdar och verksamheter som funnits i trakten kan man också se.

Säljer fika

Inga och Gunnar drev i många år Märtas café och säljer fika även nu då museet är öppet. Det kan man inta i trädgården eller i ladugården, som inretts som servering.

Inga kan även berätta om det tegelbruk som fanns alldeles intill lanthandeln och som hennes farfar Johan Fredrik Carlsson drev från 1927. Hennes pappa Sven Carlsson drev det sen, tills det slogs igen i början på 1960-talet. Det startades 1914 och flyttades dit från Strömtorp.

– Där var många anställda sommartid då man gjorde teglet av lera som sedan brändes vintertid, säger Inga.

Fortsätter man trampa kommer man till vattenhästen, där vatten fylldes på ångloken, och vidare till Mosstorp där man kan övernatta i en enkel koja, eller tälta och även ta ett dopp i sjön Däveln.

Till Konsterud kommer man efter 18,2 kilometer och till Gullspång är det 37,9 kilometer. Därifrån kan man vika av på Torvedsbanan och åka ytterligare ett par mil.

Sedan slutet av 1990-talet har man kunnat hyra dressin vid banvaktstugan i Ängebäck, en verksamhet som kommunens Fälttjänst håller i. I fjol var det inte färre än 1 853 personer som trampade sig fram längs den gamla Otterbäcksbanan.

– Dressinåkarna är värda en eloge, för trots att de är många så är det inget skräp längs banan efter dem, säger Lasse Ljung, Fälttjänst.

– Värre är det med en del hundägare som inte orkar ta upp efter sina hundar. Det är inte så roligt för personal som ska gå och trimma gräset längs banan när det ligger högar efter hundar överallt. Så där hoppas vi på bättring, kontrar Anki Lokander, Fälttjänst.

Sevärdheter

Drygt 60 personer kan åka om alla dressiner är ute samtidigt, det finns tolv tandem- och femton enkeldressiner att hyra i Ängebäck och där är dressinerna röda. Uthyrning sker även i Gullspång där det är blå dressiner och i Konsterud, Kristinehamn, som har gula dressiner.

Åker man från Ängebäck kan man längs vägen stanna till vid Marielunds diversehandel, antik- och kuriosa, som har öppet på lördagar i Högberg. Där finns även diverse djur, från alpackor till islandshästar, att beskåda.

7,7 kilometer från Ängebäck ligger A Emil Löfbergs handelsmuseum i Håkanbol, där makarna Inga och Gunnar Kvick tar emot besökare på helger från 27 juni till 2 augusti.

Ingas morfar öppnade lanthandeln 1891 varefter hennes morbror tog över och drev den till 1979.

20 år efter nedläggningen startade Inga och Gunnar ett handelsmuseum. Förutom den gamla interiören kan man se varor, gamla kassaböcker och fakturor.

– På den tiden skrev de upp och handlade på bok och allt finns kvar, så här kan man se priser och många har haft anhöriga som varit och handlat som de kan hitta i den gamla boken, berättar Inga och vi konstaterar att två kilo risgryn kostade 60 öre i maj 1892.

Planscher från en utställning om gårdar och verksamheter som funnits i trakten kan man också se.

Säljer fika

Inga och Gunnar drev i många år Märtas café och säljer fika även nu då museet är öppet. Det kan man inta i trädgården eller i ladugården, som inretts som servering.

Inga kan även berätta om det tegelbruk som fanns alldeles intill lanthandeln och som hennes farfar Johan Fredrik Carlsson drev från 1927. Hennes pappa Sven Carlsson drev det sen, tills det slogs igen i början på 1960-talet. Det startades 1914 och flyttades dit från Strömtorp.

– Där var många anställda sommartid då man gjorde teglet av lera som sedan brändes vintertid, säger Inga.

Fortsätter man trampa kommer man till vattenhästen, där vatten fylldes på ångloken, och vidare till Mosstorp där man kan övernatta i en enkel koja, eller tälta och även ta ett dopp i sjön Däveln.

Till Konsterud kommer man efter 18,2 kilometer och till Gullspång är det 37,9 kilometer. Därifrån kan man vika av på Torvedsbanan och åka ytterligare ett par mil.