2015-06-16 06:00

2015-06-16 06:00

Nobelmuseet satsar på utställning om stjärnkock

KARLSKOGA: Björkborns herrgård lockar allt fler utländska turister

20-årsjubileum för Fiffiga huset och en ny utställning om stjärnkocken Werner Vögeli - Nobelmuseet är redo för sommarsäsongen. Ombyggnaden av Björkborns gamla stall och ladugård till en mötesplats med konserthall, matsal, restaurang och café har blivit ett lyft för området.

Nytt för i år är alltså en utställning om stjärnkocken Werner Vögeli, som visas i Alfred Nobels före detta laboratorium. Werner Vögeli var chefskock på Operakällaren i Stockholm och en av Sveriges första ”kändiskockar” som medverkade i tv-program och gav ut kokböcker. Han var även kunglig hovtraktör.

– Varje år bjuder kungen Nobelpristagarna på middag på slottet, Werner Vögeli ansvarade för den middagen i 42 år, berättar Hans Johansson, konstnärlig chef på Nobelmuseet.

Men kungens egna ”Nobelmiddag” är inte den enda kopplingen mellan Werner Vögeli och Alfred Nobels Karlskoga. Ulrika Lundgren, chef för folkhälsoförvaltningen i Karlskoga kommun är ordförande föreningen ”Werners Vänner”, som varje år delar ut priset ”Årets Werner” till personer i restaurang- och storköksbranschen som har främjat god matkunskap. Ulrika Lundgren utsågs själv till ”Årets Werner” 2000. Under sin livstid prisades Werner Vögeli också många gånger för sin kokkonst.

– Han fick flera medaljer som ingår i utställningen. Och vi har fått låna flera av Werners kockrockar av hans fru, de är jättefina, säger Hans Johansson.

Dramatiserade visningar

Att Fiffiga huset, Nobelmuseets vetenskapscentrum för barn fyller 20 år firas inte på något särskilt sätt.

– Fiffiga huset har inget nytt på gång i år, utan där satsar vi på igenkänningsfaktorn och barnens egna experiment- och uppfinnarlusta, uppger Christer Franklin, administrativ chef på Nobelmuseet.

Under sommaren har Nobelmuseet guidade visningar av Björkborns herrgård alla dagar fram till den 30 augusti, utom måndagar då museet är stängt.

– Några dagar varje vecka har vi även dramatiserade visningarna, skådespelaren Peter Sundh gestaltar Alfred Nobel och berättar om hans liv, säger Christer Franklin.

På senare år har Nobelmuseet blivit ett populärt resemål för kinesiska turister.

– De reser ofta mellan Oslo och Stockholm och stannar till här längs vägen. Vi har anlitat en guide som kan kinesiska, förra året kom det 3 200 kinesiska turister hit. Och i år kan det komma ännu fler, fortsätter Christer Franklin.

Viktiga somrar

I höst är det två år sedan mötesplats Alfred Nobel öppnade i Björkborns ombyggda ladugård och stall. Just stallet har faktiskt indirekt bidragit till att Nobelpriset finns. Alfred Nobel köpte bolaget AB Bofors-Gullspång och Björkborns herrgård 1894, han dog två år senare.

– Han hann bara bo här i tre somrar, men det var tre viktiga somrar, berättar Hans Johansson.

Alfred Nobel hade utförligt beskrivit hur hans förmögenhet skulle användas för att bilda Nobelstiftelsen i sitt testamente, men det gällde enbart enligt svensk lagstiftning. Och han hade även bostäder i Frankrike och Italien. Testamentet bestreds i domstolar utomlands.

– Men det var här på Björkborn han hade sin älskade ryska hästar, så därför ansågs Karlskoga vara den rätta bostadsorten. Och därmed gällde svensk lag så stiftelsen kunde bildas, säger Hans Johansson.

Nytt för i år är alltså en utställning om stjärnkocken Werner Vögeli, som visas i Alfred Nobels före detta laboratorium. Werner Vögeli var chefskock på Operakällaren i Stockholm och en av Sveriges första ”kändiskockar” som medverkade i tv-program och gav ut kokböcker. Han var även kunglig hovtraktör.

– Varje år bjuder kungen Nobelpristagarna på middag på slottet, Werner Vögeli ansvarade för den middagen i 42 år, berättar Hans Johansson, konstnärlig chef på Nobelmuseet.

Men kungens egna ”Nobelmiddag” är inte den enda kopplingen mellan Werner Vögeli och Alfred Nobels Karlskoga. Ulrika Lundgren, chef för folkhälsoförvaltningen i Karlskoga kommun är ordförande föreningen ”Werners Vänner”, som varje år delar ut priset ”Årets Werner” till personer i restaurang- och storköksbranschen som har främjat god matkunskap. Ulrika Lundgren utsågs själv till ”Årets Werner” 2000. Under sin livstid prisades Werner Vögeli också många gånger för sin kokkonst.

– Han fick flera medaljer som ingår i utställningen. Och vi har fått låna flera av Werners kockrockar av hans fru, de är jättefina, säger Hans Johansson.

Dramatiserade visningar

Att Fiffiga huset, Nobelmuseets vetenskapscentrum för barn fyller 20 år firas inte på något särskilt sätt.

– Fiffiga huset har inget nytt på gång i år, utan där satsar vi på igenkänningsfaktorn och barnens egna experiment- och uppfinnarlusta, uppger Christer Franklin, administrativ chef på Nobelmuseet.

Under sommaren har Nobelmuseet guidade visningar av Björkborns herrgård alla dagar fram till den 30 augusti, utom måndagar då museet är stängt.

– Några dagar varje vecka har vi även dramatiserade visningarna, skådespelaren Peter Sundh gestaltar Alfred Nobel och berättar om hans liv, säger Christer Franklin.

På senare år har Nobelmuseet blivit ett populärt resemål för kinesiska turister.

– De reser ofta mellan Oslo och Stockholm och stannar till här längs vägen. Vi har anlitat en guide som kan kinesiska, förra året kom det 3 200 kinesiska turister hit. Och i år kan det komma ännu fler, fortsätter Christer Franklin.

Viktiga somrar

I höst är det två år sedan mötesplats Alfred Nobel öppnade i Björkborns ombyggda ladugård och stall. Just stallet har faktiskt indirekt bidragit till att Nobelpriset finns. Alfred Nobel köpte bolaget AB Bofors-Gullspång och Björkborns herrgård 1894, han dog två år senare.

– Han hann bara bo här i tre somrar, men det var tre viktiga somrar, berättar Hans Johansson.

Alfred Nobel hade utförligt beskrivit hur hans förmögenhet skulle användas för att bilda Nobelstiftelsen i sitt testamente, men det gällde enbart enligt svensk lagstiftning. Och han hade även bostäder i Frankrike och Italien. Testamentet bestreds i domstolar utomlands.

– Men det var här på Björkborn han hade sin älskade ryska hästar, så därför ansågs Karlskoga vara den rätta bostadsorten. Och därmed gällde svensk lag så stiftelsen kunde bildas, säger Hans Johansson.

  • Elisabeth Pettersson