2015-06-16 06:00

2015-06-16 06:00

Hembakat gäller i Knutsbol

DEGERFORS: Café Sommarkransen - ett av många fikaställen i Degerfors

Inte tusen kaffesorter att välja på. I stället läggs större vikt på doppat. I Knutsbols hembygdsgårds Café Sommarkransen är det hembakat som gäller och det är populärt.

Espresso och kaffe latte i alla ära, men i den gamla ladugården i Knutsbol är det traditionellt kaffe som gäller. Likaså är det traditionellt doppa, rakt igenom hembakat. Det enda man i viss mån köper in numera är en del matbröd, vid tidsbrist, men för det mesta är även det hembakat.

Birgitta Hultman, sekreterare i Föreningen Knutsbols hembygdsgård, berättar att det är mer och mer smörgås som folk vill ha.

Sen för Café Sommarkransen mycket pajer med säsongens frukt och bär, så en del tar även en bit paj efter smörgåsen.

Hungriga besökare

– Kakbuffén vi hade för några år sen med bullar, sockerkaka och två sorters kakor går det mindre av nu, det är mer grovdoppa som gäller. Kanske för att besökarna åker en bit för att komma ut till oss och dessutom stannar ett tag så de kanske blir hungriga, säger Hultman och fortsätter:

– Vid fint väder kan man sitta ute i bersån, eller där gödselstacken fanns förr i gaveländan på ladugården där serveringen finns. Räkmackan är favorit men den är dyr, sen har vi köttbullemacka, vanlig ostfralla med paprika eller gurka på samt ägg och ansjovismacka. Vi bakar Toras brödkakor, efter recept från Tora Gustavsson som är medlem i föreningen.

– De senaste åren har även toast, en varm smörgås, efterfrågats och då gör vi det på ett ljust bröd, säger Hultman.

Säsongens pajer

– Pajer görs efter säsong ur egen trädgård, just nu är det mina rabarberpajer som går. Jag vet inte hur många jag har bakat. Jag gör dem på mördegspaj, på smör ska det vara för att det ska bli gott. Men vi kör även blåbärs- och äppelpaj och även ananaspaj och gästerna får välja på vaniljsås eller vispgrädde till.

Hultman berättar att även Carinas Lekströms bullar, som är väldigt söta och bakade i form, är populära.

Våfflor serveras också, med jordgubb- eller hallonsylt och vispgrädde till.

Specialiteter

Sen kommer det an på vem som jobbar i serveringen vilken specialitet man serverar.

– En dam gör en speciell rysk tårta med bananer och kondenserad mjölk, den kallar hon Banoffee. Hon har en son som jobbat i Ryssland, så hon har varit där mycket på besök och tagit med receptet. Hon är även bra på glutenfritt, så det finns också hembakat för vi ser att det blir mer och mer vanligt att gästerna frågar efter det.

Glass finns där också och i juli serveras ostkaka en särskild dag. Även den är hemgjord och det tar två dagar att göra ostkakorna, det är Randi Pettersson som ligger bakom den.

Det stora kakkalaset har man däremot strukit ur programmet i år, eftersom allt fler caféer tagit efter konceptet och det dessutom är väldigt tidskrävande.

– Vi satsar på fler artistframträdanden i stället, säger Hultman.

Espresso och kaffe latte i alla ära, men i den gamla ladugården i Knutsbol är det traditionellt kaffe som gäller. Likaså är det traditionellt doppa, rakt igenom hembakat. Det enda man i viss mån köper in numera är en del matbröd, vid tidsbrist, men för det mesta är även det hembakat.

Birgitta Hultman, sekreterare i Föreningen Knutsbols hembygdsgård, berättar att det är mer och mer smörgås som folk vill ha.

Sen för Café Sommarkransen mycket pajer med säsongens frukt och bär, så en del tar även en bit paj efter smörgåsen.

Hungriga besökare

– Kakbuffén vi hade för några år sen med bullar, sockerkaka och två sorters kakor går det mindre av nu, det är mer grovdoppa som gäller. Kanske för att besökarna åker en bit för att komma ut till oss och dessutom stannar ett tag så de kanske blir hungriga, säger Hultman och fortsätter:

– Vid fint väder kan man sitta ute i bersån, eller där gödselstacken fanns förr i gaveländan på ladugården där serveringen finns. Räkmackan är favorit men den är dyr, sen har vi köttbullemacka, vanlig ostfralla med paprika eller gurka på samt ägg och ansjovismacka. Vi bakar Toras brödkakor, efter recept från Tora Gustavsson som är medlem i föreningen.

– De senaste åren har även toast, en varm smörgås, efterfrågats och då gör vi det på ett ljust bröd, säger Hultman.

Säsongens pajer

– Pajer görs efter säsong ur egen trädgård, just nu är det mina rabarberpajer som går. Jag vet inte hur många jag har bakat. Jag gör dem på mördegspaj, på smör ska det vara för att det ska bli gott. Men vi kör även blåbärs- och äppelpaj och även ananaspaj och gästerna får välja på vaniljsås eller vispgrädde till.

Hultman berättar att även Carinas Lekströms bullar, som är väldigt söta och bakade i form, är populära.

Våfflor serveras också, med jordgubb- eller hallonsylt och vispgrädde till.

Specialiteter

Sen kommer det an på vem som jobbar i serveringen vilken specialitet man serverar.

– En dam gör en speciell rysk tårta med bananer och kondenserad mjölk, den kallar hon Banoffee. Hon har en son som jobbat i Ryssland, så hon har varit där mycket på besök och tagit med receptet. Hon är även bra på glutenfritt, så det finns också hembakat för vi ser att det blir mer och mer vanligt att gästerna frågar efter det.

Glass finns där också och i juli serveras ostkaka en särskild dag. Även den är hemgjord och det tar två dagar att göra ostkakorna, det är Randi Pettersson som ligger bakom den.

Det stora kakkalaset har man däremot strukit ur programmet i år, eftersom allt fler caféer tagit efter konceptet och det dessutom är väldigt tidskrävande.

– Vi satsar på fler artistframträdanden i stället, säger Hultman.