2015-06-16 06:00

2015-06-16 09:12

Från Sten & Stanley till gamla amerikanska bilar

DEGERFORS: Djurhage för de yngre

Sten & Stanley och rockabillybandet Andreas Jonsson & The Pink Cadillac Band är några av artisterna som uppträder på kulturcentrum Bergets utescen i sommar. Det blir även en utställning med gamla amerikanska bilar och en nostalgikväll då ”kôrvlåda med Spikens klassiska senap” serveras. Fast för yngre besökare kanske djurhagens nykomlingar, minigrisarna Falcon och Stina lockar mer.

”Men Bertil, sitter du och sover?”. Gittan Pettersson, ordförande för föreningen som driver Berget ropar åt en av ankorna i djurhagen. Där finns många olika sorters djur, som bergsgetter, hönor och keliga kaninungar som barnen får klappa. Och så minigrisarna Falcon och Stina, som nyss har flyttat in.

– Vi försöker lära dem att gå i band, men det går än så länge inte så bra, avslöjar Gittan Pettersson.

Falcon och Stina är inte enda nyheten på Berget. Bakerstugan har fått en sprillans ny vedeldad ugn, eftersom de gamla var uttjänta. Där bakas bröd på stenhällar som förr i tiden och den som vill kan få testa att baka egna tunnbröd.

Berget ligger vid järnverket och ett tiotal hantverkare bedriver verksamhet i de gamla arbetarbostäderna, det finns bland annat silversmed, skräddare, bildkonstnärer och designers. Besökare är välkomna att kika in i deras verkstäder och se hur de arbetar. Det finns även ett museum som visar hur det såg ut i arbetsbostäderna förr, när huslängorna byggdes på 1870-talet fick en hel familj samsas i ett rum med spis och dass ute på gården. Den sista hyresgästen flyttade ut runt etthundra år senare.

Rockabillykväll

Under sommarmånaderna arrangeras flera musikkvällar på Berget. Sten & Stanley spelar först den 20 augusti, men redan den andra juli är det dags för ”Bengt-Ingvars mä Anders” som består av trion Bengt Alsterlind, Ingvar Karlsson och Anders Kyrkander.

– Jag har alltid drömt om att få hit Sven-Ingvars, men det blev ”Bengt-Ingvars mä” Anders” istället, säger Gittan Pettersson och skrattar.

Hasse Andersson som brukar spela på Berget står inte med i programmet, men han kan dyka upp ändå.

– Hasse är rätt uppbokad i sommar, men får han tid över så kommer han nog hit och spelar, säger Gittan Pettersson.

Så den så vill se Hasse Andersson i sommar bör hålla koll på vad som händer på Berget.

En av sommarens stora händelser är rockabillykvällen den andra juli. Då står Andreas Jonsson & The Pink Cadillac Band för underhållningen på scenen. Det blir även en bilutställning med gamla amerikanare. Och en riktig nostalgitripp för äldre degerforsare och andra som minns ”Spikens” gatukök, för då serverkas det ”kôrvlåda med Spikens klassiska senap”.

– Vi har fått receptet på senapen av ”Spikens” granne, berättar Gittan Pettersson.

”Men Bertil, sitter du och sover?”. Gittan Pettersson, ordförande för föreningen som driver Berget ropar åt en av ankorna i djurhagen. Där finns många olika sorters djur, som bergsgetter, hönor och keliga kaninungar som barnen får klappa. Och så minigrisarna Falcon och Stina, som nyss har flyttat in.

– Vi försöker lära dem att gå i band, men det går än så länge inte så bra, avslöjar Gittan Pettersson.

Falcon och Stina är inte enda nyheten på Berget. Bakerstugan har fått en sprillans ny vedeldad ugn, eftersom de gamla var uttjänta. Där bakas bröd på stenhällar som förr i tiden och den som vill kan få testa att baka egna tunnbröd.

Berget ligger vid järnverket och ett tiotal hantverkare bedriver verksamhet i de gamla arbetarbostäderna, det finns bland annat silversmed, skräddare, bildkonstnärer och designers. Besökare är välkomna att kika in i deras verkstäder och se hur de arbetar. Det finns även ett museum som visar hur det såg ut i arbetsbostäderna förr, när huslängorna byggdes på 1870-talet fick en hel familj samsas i ett rum med spis och dass ute på gården. Den sista hyresgästen flyttade ut runt etthundra år senare.

Rockabillykväll

Under sommarmånaderna arrangeras flera musikkvällar på Berget. Sten & Stanley spelar först den 20 augusti, men redan den andra juli är det dags för ”Bengt-Ingvars mä Anders” som består av trion Bengt Alsterlind, Ingvar Karlsson och Anders Kyrkander.

– Jag har alltid drömt om att få hit Sven-Ingvars, men det blev ”Bengt-Ingvars mä” Anders” istället, säger Gittan Pettersson och skrattar.

Hasse Andersson som brukar spela på Berget står inte med i programmet, men han kan dyka upp ändå.

– Hasse är rätt uppbokad i sommar, men får han tid över så kommer han nog hit och spelar, säger Gittan Pettersson.

Så den så vill se Hasse Andersson i sommar bör hålla koll på vad som händer på Berget.

En av sommarens stora händelser är rockabillykvällen den andra juli. Då står Andreas Jonsson & The Pink Cadillac Band för underhållningen på scenen. Det blir även en bilutställning med gamla amerikanare. Och en riktig nostalgitripp för äldre degerforsare och andra som minns ”Spikens” gatukök, för då serverkas det ”kôrvlåda med Spikens klassiska senap”.

– Vi har fått receptet på senapen av ”Spikens” granne, berättar Gittan Pettersson.

  • Elisabeth Pettersson