2015-06-16 06:00

2015-06-16 06:00

Flera stora artister på Augustikalaset

KARLSKOGA: Drakbåtsfestivalen gör comeback på Möckeln efter 14 år

Stiftelsen, Linda Pira och Hasse ”Kvinnaböske” Andersson är några av artisterna som spelar på Augustikalaset. Dessutom återuppstår Drakbåtsfestivalen efter en lång tid i träda - det är faktiskt 14 år sedan drakbåtar senast tävlade på Möckeln.
– Det är rätt läge för drakbåtarna att göra comeback, säger arrangören Niclas Lagerstam.

Augustikalaset pågår helgen den sjunde och åttonde augusti vid Näset. Drakbåtstävlingarna går av stapel dagtid och artisterna spelar kvällstid, så arrangemangen krockar inte med varandra. Under 90-talet lockade drakbåtsfestivalen mycket folk, men runt millenniumskiftet dalade intresset och drakbåtsfestivalen lades ned. Men nu är drakbåtar i ropet igen och nya drakbåtsfestivaler har startats på flera platser runt om i landet.

– Det ligger helt rätt i tiden med drakbåtsfestivaler igen. Och drakbåtstävlingarna blir en bra mix med Augustikalasets övriga utbud, säger Niclas Lagerstam.

Bofors Kanotklubbär är med och arrangerar drakbåtsfestivalen, som kanske främst riktar sig till företag. Men även privatpersoner kan hyra en båt och delta. Varje besättning ska bestå av nio till tretton personer, plus en person som sitter i fören och håller takten åt roddarna med en trumma. Max 50 lag kan delta och varje lag är garanterade att få tävla i minst två heat.

Bred festival

Tre artister uppträder varje kväll inne på festivalområdet. På fredagen spelar Stiftelsen, rockbandet från Ånge som slog igenom 2012 med singeln ”Vart jag än går”.

– Stiftelsen känner de flesta till, de går hem hos en bred publik, säger Niclas Lagerstam.

På fredagen uppträder även hiphop-stjärnan Linda Pira, som fick sitt stora genombrott förra året med låten ”Knäpper mina fingrar” som utsågs till ”Årets låt” på P3 Guldgalan. Linda Pira vann även en grammis för ”Årets genombrott”.

– Och så har vi en dj, Alfons som bland annat har legat etta på svenska Spotify med sin hitlåt ”Ganjaman”. Jag är väldigt nöjd över årets artister, det är en bra blandning som tilltalar både unga och äldre i publiken. Augustikalaset ska en familjefest med ett brett utbud som passar både unga och äldre, fortsätter Niclas Lagerstam.

Mellosuccé för Hasse

På lördagen spelar Degerfors egna Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, som delvis fått en ny publik efter succén i årets Melodifestival. Hasse Andersson bidrag ”Guld och gröna skogar” slutade fyra i finalen.

– Jag är väldigt glad över att Hasse kommer hit och spelar. Han ska ut på höstturné och spelar då bland annat i Karlstad och Örebro, det är kul att Karlskoga får besök av honom innan dess, säger Niclas Lagerstam.

De andra artisterna på lördagen är Molly Sandén och Joel Alme. Molly Sandén slog igenom som 14-åring då hon vann Lilla Melodifestivalen och fick representera Sverige i Junior Eurovision Songcontest Sedan dess har hon varit med i Melodifestivalen två gånger, senast 2012 och gett ut två album. Plus en mängd singlar som senaste hitsen ”Freak” och ”Phoenix”. Joel Alme är en musiker från Göteborg som gav ut sin första skiva på svenska i mars, ”Flyktligan”. Tidigare har Joel Alme gett ut tre skivor på engelska och spelat bas i bandet Hästpojken.

– Utanför festivalområdet kommer det vara tivoli och marknad, så det är många aktiviteter på gång under Augustikalaset, säger Niclas Lagerstam.

Förra året blev Augustikalaset en publikfest, trots att det var första året det arrangerades. Niclas Lagerstam hoppas på samma succé i år.

– Vi räknar med runt 3 000 besökare per dag och hoppas att Augustikalaset kan fortsätta växa ytterligare.

Augustikalaset pågår helgen den sjunde och åttonde augusti vid Näset. Drakbåtstävlingarna går av stapel dagtid och artisterna spelar kvällstid, så arrangemangen krockar inte med varandra. Under 90-talet lockade drakbåtsfestivalen mycket folk, men runt millenniumskiftet dalade intresset och drakbåtsfestivalen lades ned. Men nu är drakbåtar i ropet igen och nya drakbåtsfestivaler har startats på flera platser runt om i landet.

– Det ligger helt rätt i tiden med drakbåtsfestivaler igen. Och drakbåtstävlingarna blir en bra mix med Augustikalasets övriga utbud, säger Niclas Lagerstam.

Bofors Kanotklubbär är med och arrangerar drakbåtsfestivalen, som kanske främst riktar sig till företag. Men även privatpersoner kan hyra en båt och delta. Varje besättning ska bestå av nio till tretton personer, plus en person som sitter i fören och håller takten åt roddarna med en trumma. Max 50 lag kan delta och varje lag är garanterade att få tävla i minst två heat.

Bred festival

Tre artister uppträder varje kväll inne på festivalområdet. På fredagen spelar Stiftelsen, rockbandet från Ånge som slog igenom 2012 med singeln ”Vart jag än går”.

– Stiftelsen känner de flesta till, de går hem hos en bred publik, säger Niclas Lagerstam.

På fredagen uppträder även hiphop-stjärnan Linda Pira, som fick sitt stora genombrott förra året med låten ”Knäpper mina fingrar” som utsågs till ”Årets låt” på P3 Guldgalan. Linda Pira vann även en grammis för ”Årets genombrott”.

– Och så har vi en dj, Alfons som bland annat har legat etta på svenska Spotify med sin hitlåt ”Ganjaman”. Jag är väldigt nöjd över årets artister, det är en bra blandning som tilltalar både unga och äldre i publiken. Augustikalaset ska en familjefest med ett brett utbud som passar både unga och äldre, fortsätter Niclas Lagerstam.

Mellosuccé för Hasse

På lördagen spelar Degerfors egna Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, som delvis fått en ny publik efter succén i årets Melodifestival. Hasse Andersson bidrag ”Guld och gröna skogar” slutade fyra i finalen.

– Jag är väldigt glad över att Hasse kommer hit och spelar. Han ska ut på höstturné och spelar då bland annat i Karlstad och Örebro, det är kul att Karlskoga får besök av honom innan dess, säger Niclas Lagerstam.

De andra artisterna på lördagen är Molly Sandén och Joel Alme. Molly Sandén slog igenom som 14-åring då hon vann Lilla Melodifestivalen och fick representera Sverige i Junior Eurovision Songcontest Sedan dess har hon varit med i Melodifestivalen två gånger, senast 2012 och gett ut två album. Plus en mängd singlar som senaste hitsen ”Freak” och ”Phoenix”. Joel Alme är en musiker från Göteborg som gav ut sin första skiva på svenska i mars, ”Flyktligan”. Tidigare har Joel Alme gett ut tre skivor på engelska och spelat bas i bandet Hästpojken.

– Utanför festivalområdet kommer det vara tivoli och marknad, så det är många aktiviteter på gång under Augustikalaset, säger Niclas Lagerstam.

Förra året blev Augustikalaset en publikfest, trots att det var första året det arrangerades. Niclas Lagerstam hoppas på samma succé i år.

– Vi räknar med runt 3 000 besökare per dag och hoppas att Augustikalaset kan fortsätta växa ytterligare.

  • Elisabeth Pettersson