2015-06-06 13:16

2015-06-06 13:16

Snabbtågsatsningen blir av

DEGERFORS: Jernverket flyttar fram banarbetet

Snabbtågsatsningen kommer att starta i augusti som planerat. I stället ska norska Jernbaneverket skjuta upp sitt kontaktledningsbyte.

Tidigare i veckan kom beskedet om att snabbtågsatsningen stoppats på grund av ett kontaktledningsbyte mellan Oslo och den norska gränsen. I går meddelade norska Jernbaneverket att det planerade banarbetet kommer att skjutas upp minst två år framåt i tiden.

Som planerat

Detta innebär att SJ:s planerade satsning på snabbtåg mellan Stockholm och Oslo kan starta den 9 augusti, som tidigare planerat.

– Den positiva dialogen mellan SJ och de norska myndigheterna har varit avgörande. Jernbaneverkets och Samferdselsdepartementets snabba och kraftfulla agerande visar att de värnar om att skapa bästa möjliga förutsättningar för ett miljö- och klimatriktigt alternativ. Beskedet är positivt för hela regionen, säger SJ:s vd Christer Fritzson i ett pressmeddelande.

Satsningen på snabbtåg ska förkorta restiden mellan Stockholm och Oslo från sex till fyra och en halv timme. De dagliga avgångarna ska också utökas från två till tre. SJ hoppas att detta ska få några av de 1,4 miljoner resenärer som årligen tar flyget mellan de två städerna att i stället ta tåget.

– Det är mycket glädjande och ett exempel på hur bra det blir när resenärerna sätts i fokus. Det är många som vill åka mellan Stockholm och Oslo, men den stora flygtrafikvolymen är inte hållbar. Det är bra att SJ kan öppna denna snabbtågslinje och att den norska regeringen och Jernbaneverket lyssnat in våra synpunkter och flyttar det underhållsarbete som riskerade att stoppa SJ:s tåg, säger Karin Svensson Smith (MP), ordförande i riksdagens trafikutskott, i ett pressmeddelande.

Tidigare i veckan kom beskedet om att snabbtågsatsningen stoppats på grund av ett kontaktledningsbyte mellan Oslo och den norska gränsen. I går meddelade norska Jernbaneverket att det planerade banarbetet kommer att skjutas upp minst två år framåt i tiden.

Som planerat

Detta innebär att SJ:s planerade satsning på snabbtåg mellan Stockholm och Oslo kan starta den 9 augusti, som tidigare planerat.

– Den positiva dialogen mellan SJ och de norska myndigheterna har varit avgörande. Jernbaneverkets och Samferdselsdepartementets snabba och kraftfulla agerande visar att de värnar om att skapa bästa möjliga förutsättningar för ett miljö- och klimatriktigt alternativ. Beskedet är positivt för hela regionen, säger SJ:s vd Christer Fritzson i ett pressmeddelande.

Satsningen på snabbtåg ska förkorta restiden mellan Stockholm och Oslo från sex till fyra och en halv timme. De dagliga avgångarna ska också utökas från två till tre. SJ hoppas att detta ska få några av de 1,4 miljoner resenärer som årligen tar flyget mellan de två städerna att i stället ta tåget.

– Det är mycket glädjande och ett exempel på hur bra det blir när resenärerna sätts i fokus. Det är många som vill åka mellan Stockholm och Oslo, men den stora flygtrafikvolymen är inte hållbar. Det är bra att SJ kan öppna denna snabbtågslinje och att den norska regeringen och Jernbaneverket lyssnat in våra synpunkter och flyttar det underhållsarbete som riskerade att stoppa SJ:s tåg, säger Karin Svensson Smith (MP), ordförande i riksdagens trafikutskott, i ett pressmeddelande.