2015-06-03 06:00

2015-06-16 09:16

Fira semester på hemmaplan

SOMMARTANKAR: Catarina Forsberg

Visst är det underbart att resa iväg och se nya saker. Jag hör själv till dem som lägger så mycket pengar och tid jag bara kan på att resa.

Och det handlar nog inte bara om att få resa iväg. Jag tror att det handlar ganska mycket om att komma ifrån det invanda, alla de måsten som vi verkar bli allt bättre på att skaffa oss. När du reser slipper du tvätta, städa, laga mat (ofta i alla fall) och har inte så mycket att ta ansvar för.

Men vi får inte glömma att det går alldeles utmärkt att tillbringa sommaren på hemmaplan också.

Första steget där tror jag är att komma överens med sig själv om att även ge dammsugaren och tvättmaskinen semester. Man kan kanske inte sluta helt – men om man kan klara sig en eller två veckor på de kläder som får plats i en resväska borde man ju kunna det hemma också. Eller? Och ärligt talat – vem dör av att dammråttorna också kan få lite kul i hörnena?

Jag kan ärligt säga att jag varit urdålig på detta. Jag har varit tvungen att komma hemifrån för att kunna koppla av ordentligt.

Men de senaste åren har något hänt. Jag kan sätta mig i bilen och åka ner till Labbsand och ligga där njuta fastän det är ostädat hemma. Jag kan ta en solstol och en bok med mig ner till älven och sitta där och läsa fastän smutstvätten svämmar över alla breddar.

För vem vet när det blir en fin dag igen?

Tvätta och städa kan jag ärligt talat göra nästa gråa, regniga dag.

Och vi bor på ett ställe som är som klippt och skuret för semester på hemmaplan.

Den tidning du nu läser visar en del av det som finns att se och göra.

 

Det finns stora och små sjöar att bada och fiska i. I Degerfors finns det till och med speciella bad både för hundar och hästar! Det finns oändligt med skog att vandra i.

Men du behöver inte vara någon Skogsmulle för att hitta saker att titta på. För ärligt talat: när besökte du Alfred Nobels herrgård med allt som finns där? När tog du en fika och en omgång minigolf senast? Har du provat dressinen? Vandrat i Sveafallen? Utmanat dig själv i Boda Borg?

Om jag ska döma efter mig själv så var det länge sedan.

Det är ju det vi har hemma, det är ju inget speciellt med det. Det kan man ju åka och titta på/göra när som helst. Medan jag är ganska säker på att många av oss hade besökt flera av dessa ställen om de legat någon annan stans.

 

Det finns också många evenemang som kan vara värt att boka in redan nu. Countryfestivalen i Lunedet, teater i Nolby, Sten&Stanley på Berget och Augustikalas – bara för att nämna något.

Och när du känner att du inte orkar hitta på fler saker så finns det en del boktips också, så att du kan slappa lite i hängmattan.

Oavsett hur ni har tänkt att tillbringa sommaren så hoppas jag att den blir alldeles underbar.

 

 

Och det handlar nog inte bara om att få resa iväg. Jag tror att det handlar ganska mycket om att komma ifrån det invanda, alla de måsten som vi verkar bli allt bättre på att skaffa oss. När du reser slipper du tvätta, städa, laga mat (ofta i alla fall) och har inte så mycket att ta ansvar för.

Men vi får inte glömma att det går alldeles utmärkt att tillbringa sommaren på hemmaplan också.

Första steget där tror jag är att komma överens med sig själv om att även ge dammsugaren och tvättmaskinen semester. Man kan kanske inte sluta helt – men om man kan klara sig en eller två veckor på de kläder som får plats i en resväska borde man ju kunna det hemma också. Eller? Och ärligt talat – vem dör av att dammråttorna också kan få lite kul i hörnena?

Jag kan ärligt säga att jag varit urdålig på detta. Jag har varit tvungen att komma hemifrån för att kunna koppla av ordentligt.

Men de senaste åren har något hänt. Jag kan sätta mig i bilen och åka ner till Labbsand och ligga där njuta fastän det är ostädat hemma. Jag kan ta en solstol och en bok med mig ner till älven och sitta där och läsa fastän smutstvätten svämmar över alla breddar.

För vem vet när det blir en fin dag igen?

Tvätta och städa kan jag ärligt talat göra nästa gråa, regniga dag.

Och vi bor på ett ställe som är som klippt och skuret för semester på hemmaplan.

Den tidning du nu läser visar en del av det som finns att se och göra.

 

Det finns stora och små sjöar att bada och fiska i. I Degerfors finns det till och med speciella bad både för hundar och hästar! Det finns oändligt med skog att vandra i.

Men du behöver inte vara någon Skogsmulle för att hitta saker att titta på. För ärligt talat: när besökte du Alfred Nobels herrgård med allt som finns där? När tog du en fika och en omgång minigolf senast? Har du provat dressinen? Vandrat i Sveafallen? Utmanat dig själv i Boda Borg?

Om jag ska döma efter mig själv så var det länge sedan.

Det är ju det vi har hemma, det är ju inget speciellt med det. Det kan man ju åka och titta på/göra när som helst. Medan jag är ganska säker på att många av oss hade besökt flera av dessa ställen om de legat någon annan stans.

 

Det finns också många evenemang som kan vara värt att boka in redan nu. Countryfestivalen i Lunedet, teater i Nolby, Sten&Stanley på Berget och Augustikalas – bara för att nämna något.

Och när du känner att du inte orkar hitta på fler saker så finns det en del boktips också, så att du kan slappa lite i hängmattan.

Oavsett hur ni har tänkt att tillbringa sommaren så hoppas jag att den blir alldeles underbar.