2015-06-02 14:20

2015-06-02 14:20

30 personer lurades

DEGERFORS: Döms till fängelse för falska annonser

Gång på gång lurade den 20-åriga kvinnan till sig pengar genom att lägga ut varor, som hon inte hade, på Tradera . Nu har hon dömts till 14 månaders fängelse.

En 20-årig kvinna har fällts för 30 fall av bedrägeri, nio fall av försök till bedrägeri samt ett försök till utpressning.

I flera månaders tid la kvinnan ut olika varor, så som surfplattor, datorer och mobiltelefoner, till försäljning via auktionssajten Tradera. Personer från hela landet betalade in pengar för varorna, som egentligen inte fanns.

Dessutom försökte hon få en av köparna att betala in ytterligare 5 000 kronor genom att hota med Hells Angels.

Vid nio tillfällen försökte hon också teckna lån med andras personuppgifter.

Skyllde på andra

Den 20-åriga kvinnan förnekade att hon begått något brott. I vissa fall har hon helt förnekat kännedom om händelserna, i andra har hon anfört både namngivna och okända personer för inblandning i bedrägerierna.

Bland annat har hon uppgett att åklagaren ska ha skickat bilder på henne där hon håller sitt pass till köpare samt att den förre detta statsministern Göran Persson, som hon uppger sig vara väl bekant med, ska ha tagit ut inbetalade pengar från hennes konto.

Kvinnan dömdes till fängelse i ett år och två månader. Hon ska även betala ett skadestånd på drygt 99 000 kronor till de drabbade.

Kvinnan var misstänkt för ytterligare tre fall av bedrägeri men friades, bland annat på grund av bristande bevis.

Hjälpte till

En 49-årig kvinna fälldes för att ha varit inblandad i flera av de ovanstående bedrägerierna. Hon har dels tagit emot pengar på sitt konto, dels har hon lämnat uppgifter om de falskeligen utannonserade sakerna till några av köparna.

Hon dömdes till skyddstillsyn för 16 fall av bedrägeri och ska solidariskt med 20-åringen betala ett skadestånd till de drabbade.

Ännu ett fall

Båda är tidigare dömda för likartade brott.

Den 20-åriga kvinnan är även misstänkt och åtalad för att ha utsatt ytterligare en person för bedrägeri, olaga hot samt försök till utpressning. Den åtalspunkten har dock ännu inte tagits upp till rättegång.

Ytterligare en kvinna, 22 år gammal, var misstänkt för inblandning i tre av bedrägerierna då inbetalningar gjorts till henens konto.

Hon hävdade att hon endast lånat ut sitt konto och rätten ansåg inte att det var ställt utom rimligt tvivel att så faktiskt var fallet, varför hon friades. Hon dömdes dock till dagsböter på sammanlagt 1 500 kronor för ringa narkotikabrott, då hon åkt fast med en narkotikaklassad tablett.

En 20-årig kvinna har fällts för 30 fall av bedrägeri, nio fall av försök till bedrägeri samt ett försök till utpressning.

I flera månaders tid la kvinnan ut olika varor, så som surfplattor, datorer och mobiltelefoner, till försäljning via auktionssajten Tradera. Personer från hela landet betalade in pengar för varorna, som egentligen inte fanns.

Dessutom försökte hon få en av köparna att betala in ytterligare 5 000 kronor genom att hota med Hells Angels.

Vid nio tillfällen försökte hon också teckna lån med andras personuppgifter.

Skyllde på andra

Den 20-åriga kvinnan förnekade att hon begått något brott. I vissa fall har hon helt förnekat kännedom om händelserna, i andra har hon anfört både namngivna och okända personer för inblandning i bedrägerierna.

Bland annat har hon uppgett att åklagaren ska ha skickat bilder på henne där hon håller sitt pass till köpare samt att den förre detta statsministern Göran Persson, som hon uppger sig vara väl bekant med, ska ha tagit ut inbetalade pengar från hennes konto.

Kvinnan dömdes till fängelse i ett år och två månader. Hon ska även betala ett skadestånd på drygt 99 000 kronor till de drabbade.

Kvinnan var misstänkt för ytterligare tre fall av bedrägeri men friades, bland annat på grund av bristande bevis.

Hjälpte till

En 49-årig kvinna fälldes för att ha varit inblandad i flera av de ovanstående bedrägerierna. Hon har dels tagit emot pengar på sitt konto, dels har hon lämnat uppgifter om de falskeligen utannonserade sakerna till några av köparna.

Hon dömdes till skyddstillsyn för 16 fall av bedrägeri och ska solidariskt med 20-åringen betala ett skadestånd till de drabbade.

Ännu ett fall

Båda är tidigare dömda för likartade brott.

Den 20-åriga kvinnan är även misstänkt och åtalad för att ha utsatt ytterligare en person för bedrägeri, olaga hot samt försök till utpressning. Den åtalspunkten har dock ännu inte tagits upp till rättegång.

Ytterligare en kvinna, 22 år gammal, var misstänkt för inblandning i tre av bedrägerierna då inbetalningar gjorts till henens konto.

Hon hävdade att hon endast lånat ut sitt konto och rätten ansåg inte att det var ställt utom rimligt tvivel att så faktiskt var fallet, varför hon friades. Hon dömdes dock till dagsböter på sammanlagt 1 500 kronor för ringa narkotikabrott, då hon åkt fast med en narkotikaklassad tablett.