2015-05-25 06:00

2015-05-25 06:00

Karlskoga och Degerfors pantar bättre än snittet

NÄRINGSLIV: Återvinningen av burkar och petflaskor spar energi

Svenskarna pantade i fjol i genomsnitt 169 burkar och petflaskor per person vilket är sex fler än genomsnittet för 2013. Ljusnarsbergs kommun är bäst i Örebro län med ett snitt på 242 burkar och petflaskor per person.

Det visar färsk statistik från Returpack som också berättar att det totalt återvanns cirka 49 miljoner förpackningar i Örebro län.

Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack, berättar att man genom att tillverka en burk eller en petflaska från återvunnet material i stället för nytt gör en stor insats för miljön.

– Förra årets återvinning innebär att 613 593 ton mindre koldioxid släpptes ut jämfört med om förpackningarna tillverkats i nytt material, tillägger hon och påpekar att det också ger en energibesparing på 321 miljoner kilowattimmar.

Återvinningen i Karlskoga och Degerfors ligger klart under den i Ljusnarsbergs kommun men är bättre än snittet i landet. Karlskogaborna återvann i fjol 184 burkar och petflaskor per person vilket är två bättre än 2013. Siffrorna för Degerfors visar att det totalt återvanns 186 burkar och petflaskor och det är en ökning med sex jämfört med 2013.

Den som studerar statistiken närmare ser att såväl karlskogaborna som degerforsarna är klart sämre än svenskarna i allmänhet på att återvinna burkar. Men det är lika klart att karlskogaborna och degerforsarna är mycket bättre än den genomsnittlige svensken på att panta petflaskor.

Det visar färsk statistik från Returpack som också berättar att det totalt återvanns cirka 49 miljoner förpackningar i Örebro län.

Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack, berättar att man genom att tillverka en burk eller en petflaska från återvunnet material i stället för nytt gör en stor insats för miljön.

– Förra årets återvinning innebär att 613 593 ton mindre koldioxid släpptes ut jämfört med om förpackningarna tillverkats i nytt material, tillägger hon och påpekar att det också ger en energibesparing på 321 miljoner kilowattimmar.

Återvinningen i Karlskoga och Degerfors ligger klart under den i Ljusnarsbergs kommun men är bättre än snittet i landet. Karlskogaborna återvann i fjol 184 burkar och petflaskor per person vilket är två bättre än 2013. Siffrorna för Degerfors visar att det totalt återvanns 186 burkar och petflaskor och det är en ökning med sex jämfört med 2013.

Den som studerar statistiken närmare ser att såväl karlskogaborna som degerforsarna är klart sämre än svenskarna i allmänhet på att återvinna burkar. Men det är lika klart att karlskogaborna och degerforsarna är mycket bättre än den genomsnittlige svensken på att panta petflaskor.