2015-05-25 15:38

2015-05-25 15:38

Ägaren till stulna smycken funnen

KARLSKOGA

På mindre än ett dygn fick polisen kontakt med ägaren till de beslagtagna smyckena. Polisen uppmanar nu fler att ta kort på sina värdesaker, innan tjuven är framme.

För ett par veckor sedan efterlyste polisen ägare till ett antal smycken som beslagtagits och misstänktes vara stulna. En eftersökning publicerades bland annat i tidningen men även på polisen i Örebro läns Facebook-sida.

Inlägget sågs snabbt av tusentals personer och en av dem kontaktade sin vän som utsatts för inbrott någon vecka tidigare. Vännen visade sig vara ägaren ett eller flera av smyckena.

– Det blev ett sådant genomslag och det gick oerhört snabbt, så så sett är det väldigt bra med Facebook. Det är inte säkert att vi hade fått fram ägaren annars, säger Staffan Johansson, kriminaltekniker på polisen i Karlskoga.

Han förklarar att de som utsatts för inbrott inte alltid vet exakt vad det är som har stulits. Vanligtvis är det smycken, oftast arvegods, som de drabbade har svårt att beskriva och minnas detaljer om.

– Det är bra att ha koll på sina saker, för sitt eget minnes skull, veta vad man har i lådorna. Det är bra att fotografera värdesaker och i förlängningen är det också bra när man har kontakt med försäkringsbolaget.

Polisen uppger att personen som smyckena beslagtogs från är häktad, misstänkt för häleri. Utredning får utvisa om personen även kan knytas till stölden med hjälp av de fingeravtryck som säkrats vid bostadsinbrottet.

För ett par veckor sedan efterlyste polisen ägare till ett antal smycken som beslagtagits och misstänktes vara stulna. En eftersökning publicerades bland annat i tidningen men även på polisen i Örebro läns Facebook-sida.

Inlägget sågs snabbt av tusentals personer och en av dem kontaktade sin vän som utsatts för inbrott någon vecka tidigare. Vännen visade sig vara ägaren ett eller flera av smyckena.

– Det blev ett sådant genomslag och det gick oerhört snabbt, så så sett är det väldigt bra med Facebook. Det är inte säkert att vi hade fått fram ägaren annars, säger Staffan Johansson, kriminaltekniker på polisen i Karlskoga.

Han förklarar att de som utsatts för inbrott inte alltid vet exakt vad det är som har stulits. Vanligtvis är det smycken, oftast arvegods, som de drabbade har svårt att beskriva och minnas detaljer om.

– Det är bra att ha koll på sina saker, för sitt eget minnes skull, veta vad man har i lådorna. Det är bra att fotografera värdesaker och i förlängningen är det också bra när man har kontakt med försäkringsbolaget.

Polisen uppger att personen som smyckena beslagtogs från är häktad, misstänkt för häleri. Utredning får utvisa om personen även kan knytas till stölden med hjälp av de fingeravtryck som säkrats vid bostadsinbrottet.