2015-05-19 06:00

2015-05-19 09:16

Energibolagets vd väljer att sluta

DEGERFORS: Går från Degerfors energi till Kumbro utveckling

Efter två år lämnar Peter Lilja vd-posten i det kommunala energibolaget. Han provar nya utmaningar i en annan kommun.

Peter Lilja har jobbat i Degerfors kommuns bolag i olika roller i 23 år, på elnätssidan, fjärrvärmen och stadsnätet och de senaste två åren som vd. Men nu antar han en ny utmaning som han finner väldigt intressant med tanke på den satsning som görs där med strävan mot att bli självförsörjande på egenproducerande energi.

– En ambitiös satsning fram till 2020 och de satsar ganska mycket pengar för att kunna göra det, säger Lilja om det bolag han nu blir vd för, Kumbro utveckling med dotterbolag för stadsnät, vind och biogas. Ett bolag som satsar hårt på minskad miljöpåverkan och ägs av Örebro och Kumla kommuner.

Inte lätt

– Det har inte varit ett lätt beslut, för det rullar på med allt här nu och resultatet i fjol var det bästa någonsin. Här är man vd ena dagen och nästa dag drar man kabel. Men det kanske är dags att växla upp lite mer och jag ser fram mot att jobba mer med affärer, Kumbro ska bygga mycket vindkraft och såna saker.

– Men här i Degerfors bygger vi ny fjärrvärmepanna som jag gärna hade varit med och satt i gång, utbyggnad av mobila nätet med 4G-master har vi också gjort ganska mycket senaste året, säger Lilja.

Alla leverantörer

– Nästa år har dessutom mer än 60 procent av hushållen i tätorten tillgång till stadsnät, enligt den utbyggnadsplan vi har nu. Det är jag som byggt upp stadsnätet från noll här, jag började på elnät tillsammans med Ulf Jonsson men sen 1999 har jag kört det själv så det är min bebis.

– Vi är dessutom en av få som har med alla nationella tjänsteleverantörer, färre är tio i hela landet har lyckats med det. Det gör väl också att det är svårt att lämna, men samtidigt är det väl då det går som bäst som man ska sluta och jag är nu 44 år och man väljer inte de tillfällen som ges till att gå vidare och utvecklas.

Till hösten

Lilja håller det troligt att han byter bolag 1 oktober, men han ämnar ändå bo kvar i Degerfors, här har han två barn i och sambon jobbar i Kristinehamn.

– Som vd är man på väldigt många olika ställen, det är jag idag också. Ena dagen i Stockholm och nästa i Göteborg, man jobbar jämnt oavsett var man är. Där ska jag pendla men samtidigt är det många telefonsamtal som jag då kan sköta i bilen på hemvägen och kanske vara mer hemma då jag kommer hem.

Lilja säger att han måste våga prova det här nu när han fått chansen.

– Stadsnätet är också stort i Kumla och Örebro där det omsätter det lika mycket som hela Degerfors energi. Det är ju klart större också, med 150 000-160 000 invånare.

Vem som tar över direktörsrollen i Degerforsbolaget efter honom vet han inte, tjänsten har inte utannonserats än.

Peter Lilja har jobbat i Degerfors kommuns bolag i olika roller i 23 år, på elnätssidan, fjärrvärmen och stadsnätet och de senaste två åren som vd. Men nu antar han en ny utmaning som han finner väldigt intressant med tanke på den satsning som görs där med strävan mot att bli självförsörjande på egenproducerande energi.

– En ambitiös satsning fram till 2020 och de satsar ganska mycket pengar för att kunna göra det, säger Lilja om det bolag han nu blir vd för, Kumbro utveckling med dotterbolag för stadsnät, vind och biogas. Ett bolag som satsar hårt på minskad miljöpåverkan och ägs av Örebro och Kumla kommuner.

Inte lätt

– Det har inte varit ett lätt beslut, för det rullar på med allt här nu och resultatet i fjol var det bästa någonsin. Här är man vd ena dagen och nästa dag drar man kabel. Men det kanske är dags att växla upp lite mer och jag ser fram mot att jobba mer med affärer, Kumbro ska bygga mycket vindkraft och såna saker.

– Men här i Degerfors bygger vi ny fjärrvärmepanna som jag gärna hade varit med och satt i gång, utbyggnad av mobila nätet med 4G-master har vi också gjort ganska mycket senaste året, säger Lilja.

Alla leverantörer

– Nästa år har dessutom mer än 60 procent av hushållen i tätorten tillgång till stadsnät, enligt den utbyggnadsplan vi har nu. Det är jag som byggt upp stadsnätet från noll här, jag började på elnät tillsammans med Ulf Jonsson men sen 1999 har jag kört det själv så det är min bebis.

– Vi är dessutom en av få som har med alla nationella tjänsteleverantörer, färre är tio i hela landet har lyckats med det. Det gör väl också att det är svårt att lämna, men samtidigt är det väl då det går som bäst som man ska sluta och jag är nu 44 år och man väljer inte de tillfällen som ges till att gå vidare och utvecklas.

Till hösten

Lilja håller det troligt att han byter bolag 1 oktober, men han ämnar ändå bo kvar i Degerfors, här har han två barn i och sambon jobbar i Kristinehamn.

– Som vd är man på väldigt många olika ställen, det är jag idag också. Ena dagen i Stockholm och nästa i Göteborg, man jobbar jämnt oavsett var man är. Där ska jag pendla men samtidigt är det många telefonsamtal som jag då kan sköta i bilen på hemvägen och kanske vara mer hemma då jag kommer hem.

Lilja säger att han måste våga prova det här nu när han fått chansen.

– Stadsnätet är också stort i Kumla och Örebro där det omsätter det lika mycket som hela Degerfors energi. Det är ju klart större också, med 150 000-160 000 invånare.

Vem som tar över direktörsrollen i Degerforsbolaget efter honom vet han inte, tjänsten har inte utannonserats än.