2015-04-20 06:00

2015-04-20 09:07

Klädbytare i Karlskoga

KARLSKOGA: 60-talet personer ville förnya garderoben

För fjärde året i rad arrangerade Naturskyddsföreningen klädbytardag. Karlskoga var en av 110 orter där arrangemang pågick samtidigt. Ett 60-tal personer hade kommit till biblioteket för att lämna in tio plagg vardera, för att sedan plocka till sig tio andra plagg om något skulle passa.

Mellan 15-20 kilo kläder köper vi svenskar per person varje år och samtidigt slänger vi mellan 8-10 kilo kläder varje år. För att motverka detta och samtidigt slå ett slag för miljön startade arrangemanget klädbytardagar för några år sedan. I Karlskoga var det i helgen dags för den fjärde klädbytardagen och antalet orter som deltar ökar år från år och i år deltar 110 orter i Sverige samt på orter i Norge, Finland och Danmark.

– Här i Karlskoga får man lämna in tio plagg som vi lämnar ett kvitto på, säger Malin Karlsson som är hemslöjdkonsulent på Örebro läns museum. Sedan får man hämta lika många, men man måste bestämma sig på plats för vilka man vill ha. Många har mycket kläder garderoberna som inte används och i stället för att slänga dem, så kan man byta. På det viset får man en hållbarare klädkonsumtion och klädbytardagarna gör att det inte slösas på resurserna.

Kände sig nöjd

I bibliotekets hörsal pågick klädbytet för fullt när tidningen tittade in. En av de som gärna ville förnya sin garderob var Stina Ohlsson.

– Det här är ett bra sätt att få lite nya kläder, säger Stina Ohlsson och skrattar. Det är första gången jag gör det här och jag har lämnat in tio plagg och får med mig fyra plagg hem. Jag känner mig nöjd.

Alla klädesplagg hittar inte någon ny ägare och det som blir över lämnas till Röda Korset.

Mellan 15-20 kilo kläder köper vi svenskar per person varje år och samtidigt slänger vi mellan 8-10 kilo kläder varje år. För att motverka detta och samtidigt slå ett slag för miljön startade arrangemanget klädbytardagar för några år sedan. I Karlskoga var det i helgen dags för den fjärde klädbytardagen och antalet orter som deltar ökar år från år och i år deltar 110 orter i Sverige samt på orter i Norge, Finland och Danmark.

– Här i Karlskoga får man lämna in tio plagg som vi lämnar ett kvitto på, säger Malin Karlsson som är hemslöjdkonsulent på Örebro läns museum. Sedan får man hämta lika många, men man måste bestämma sig på plats för vilka man vill ha. Många har mycket kläder garderoberna som inte används och i stället för att slänga dem, så kan man byta. På det viset får man en hållbarare klädkonsumtion och klädbytardagarna gör att det inte slösas på resurserna.

Kände sig nöjd

I bibliotekets hörsal pågick klädbytet för fullt när tidningen tittade in. En av de som gärna ville förnya sin garderob var Stina Ohlsson.

– Det här är ett bra sätt att få lite nya kläder, säger Stina Ohlsson och skrattar. Det är första gången jag gör det här och jag har lämnat in tio plagg och får med mig fyra plagg hem. Jag känner mig nöjd.

Alla klädesplagg hittar inte någon ny ägare och det som blir över lämnas till Röda Korset.