2015-04-13 06:00

2015-04-13 09:49

Koskinen prisades

DEGERFORS: Pratade barndomsminnen på Bruksgården

På lördagen tilldelades Maaret Koskinen kulturpriset till Marianne Nielsens minne av Vänsterpartiet i Degerfors.

Vänsterpartiet i Degerfors delar varje år ut ett kulturpris till konstnären Marianne Nielsens minne. I år gick priset till Maaret Koskinen, professor i filmvetenskap vid Stockholms universitet samt Bergmanauktoritet.

Koskinen, som är född och uppvuxen i Degerfors, uppmärksammas bland annat för sin resa från biosalongen i Folkets hus till den exklusiva Bergmanprofessuren, från arbetarklass till filmauktoritet och kulturell tungviktare.

Priset delades ut på Bruksgården, vilket väckte en del barndomsminnen till liv.

– Här har jag tillbringat halva barndomen, jag har till och med ett ärr i handen efter en dörrkarm, säger Mareet Koskinen.

Hon berättade om hur hon kom till Degerfors utan något kulturellt kapital, vilket började fyllas då en lärare uppmärksammade hennes läsintresse och gav henne Brudkronan av Sigrid Undset att läsa över sommaren.

– Det var fantastiskt att växa upp och gå i skola här, med motiverade och engagerade lärare. De såg en och tog sig tid.

Vänsterpartiet i Degerfors delar varje år ut ett kulturpris till konstnären Marianne Nielsens minne. I år gick priset till Maaret Koskinen, professor i filmvetenskap vid Stockholms universitet samt Bergmanauktoritet.

Koskinen, som är född och uppvuxen i Degerfors, uppmärksammas bland annat för sin resa från biosalongen i Folkets hus till den exklusiva Bergmanprofessuren, från arbetarklass till filmauktoritet och kulturell tungviktare.

Priset delades ut på Bruksgården, vilket väckte en del barndomsminnen till liv.

– Här har jag tillbringat halva barndomen, jag har till och med ett ärr i handen efter en dörrkarm, säger Mareet Koskinen.

Hon berättade om hur hon kom till Degerfors utan något kulturellt kapital, vilket började fyllas då en lärare uppmärksammade hennes läsintresse och gav henne Brudkronan av Sigrid Undset att läsa över sommaren.

– Det var fantastiskt att växa upp och gå i skola här, med motiverade och engagerade lärare. De såg en och tog sig tid.