2015-04-09 16:50

2015-04-09 16:50

Högst pension i Karlskoga

EKONOMI: Tjänstemännens pensionsprognos kommer i rött kuvert

Privatanställda tjänstemän i Karlskoga får den högsta tjänstepensionen i länet. I snitt får Karlskogas tjänstemän 6400 kronor i månaden i tjänstepension medan kollegorna i Degerfors får nöja sig med 5300.

Uträkningen av tjänstepensionen för de privatanställda tjänstemännen har gjorts i samband med att Collectums röda kuvert med årsbesked skickas ut.

– Genom att lägga ihop tjänstepensionen i det röda kuvertet med den allmänna pensionen i det orange kuvertet får man en god bild av vad man har att leva på som pensionär, förklarar Tomas Carlsson på Collectum som samordnar avtalspensionen ITP.

I snitt är prognosen för ITP 5800 kronor i månaden i länet och 6700 i riket. Karlskogas 6400 kronor ligger en bra bit över Örebro där prognosen i genomsnitt är 5900 kronor.

Mer i Storfors

Lägst tjänstepension i Örebro län kan tjänstemännen i Hällefors räkna med, 5000 kronor i månaden.

Tittar man över länsgränsen visar det sig att tjänstemän bosatta i Storfors har ännu högre prognos än Karlskoga med 6600 kronor i månaden. Variationen i Värmlands län är också större, från 7000 kronor i Hammarö till 4000 i Årjäng. Tjänstemännen i Karlstad hamnar i snitt på 6100.

Tjänstepensionen ITP har kommit till genom ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK och omfattar två miljoner privatanställda tjänstemän i Sverige. Collectum upphandlar utan eget vinstintresse de försäkringsbolag som får förvalta pensionspengarna.

Uträkningen av tjänstepensionen för de privatanställda tjänstemännen har gjorts i samband med att Collectums röda kuvert med årsbesked skickas ut.

– Genom att lägga ihop tjänstepensionen i det röda kuvertet med den allmänna pensionen i det orange kuvertet får man en god bild av vad man har att leva på som pensionär, förklarar Tomas Carlsson på Collectum som samordnar avtalspensionen ITP.

I snitt är prognosen för ITP 5800 kronor i månaden i länet och 6700 i riket. Karlskogas 6400 kronor ligger en bra bit över Örebro där prognosen i genomsnitt är 5900 kronor.

Mer i Storfors

Lägst tjänstepension i Örebro län kan tjänstemännen i Hällefors räkna med, 5000 kronor i månaden.

Tittar man över länsgränsen visar det sig att tjänstemän bosatta i Storfors har ännu högre prognos än Karlskoga med 6600 kronor i månaden. Variationen i Värmlands län är också större, från 7000 kronor i Hammarö till 4000 i Årjäng. Tjänstemännen i Karlstad hamnar i snitt på 6100.

Tjänstepensionen ITP har kommit till genom ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK och omfattar två miljoner privatanställda tjänstemän i Sverige. Collectum upphandlar utan eget vinstintresse de försäkringsbolag som får förvalta pensionspengarna.