2015-04-08 06:00

2015-04-08 06:00

Ung och gammal gympar tillsammans

KARLSKOGA: "Vi jobbar med att lyfta sinnesstämningen"

Sångcirkusgympa. Några av de boende på Nya Skrantahöjden 3 och 4 sitter i en ring och mellan dem finns ett 20-tal barn från förskolan Blåklinten. Alla deltar efter bästa förmåga i den sångcirkusgympastund som leds av Nina Bäckman

Nina Bäckman låter en boll vandra runt mellan de boende. En del av sträckan går bollen från Olle till Britta och vidare till Arne och Kurt. De boende presenteras med förnamn och när bollen gått varvet runt är det dags för mera rörelser. Och sång och musik.

– Jag har inte spelat den här på länge så jag får se om jag kommer ihåg, säger Nina Bäckman och börjar stämma gitarren. Hon frågar barnen vad det ska handla om och får veta att det är en sång om spindlar som får ont i tån och ramlar ned i gröten.

Imse Vimse Spindel alltså.

Under ett annat inslag svajar barnen med olikfärgade sjalar och det finns också ett knippe påfågelsfjädrar i lager. Men de kommer inte till användning den här gången eftersom det inte finns fjädrar så att det räcker till alla.

– Vi får jobba med påfågelsfjädrarna en annan gång, förklarar Nina Bäckman som är undersköterska och diplomerad uttryckande konstterapeut samt aktivitetssamordnare på Nya Skrantahöjden 3 och 4.

Nina Bäckman berättar att uttryckande konst används i många olika sammanhang på Skrantahöjden. Sångcirkusgympan tillsammans med barnen på förskolan Blåklinten startade i början av året och ska pågå året ut.

– Vi träffas två tisdagar i månaden för att ha sångcirkusgympa där vi blandar barn och boende på Skrantahöjden 3 och 4, tillägger hon.

Nya Skrantahöjden 3 och 4 har 60 boende fördelade på sex avdelningar.

– Fyra avdelningar har boende med demenshandikapp, säger Nina Bäckman och berättar att hon organisatoriskt tillhör validitetsenheten i kommunen.

– Här jobbar vi med att lyfta sinnesstämningen, förklarar hon och berättar att Verkmässingens konsert i höstas fastnade ordentligt i sinne och minne. En förklaring är att Verkmässingen den gången hade förstärkts med den inte helt obekante trombonisten Nils Landgren.

– Många talade om den konserten i månader efteråt, konstaterar hon.

Samverkan med förskolan Blåklinten har även resulterat i en bildutställning som kan ses ytterligare någon månad. Teckningarna har satts upp i korridoren på andra våningen mellan hus 3 och 4 och har temat Att vara barn då och nu.

– Vi vill hylla och fira Barnkonventionen som fyllt 25 år, säger Nina Bäckman.

– Vi jobbar flitigt med att överbrygga generationerna och att friskt får möta multisjukt, tillägger hon och berättar att hon för närvarande arbetar hårt på att få hit Cirkus Cirkör.

Nina Bäckman låter en boll vandra runt mellan de boende. En del av sträckan går bollen från Olle till Britta och vidare till Arne och Kurt. De boende presenteras med förnamn och när bollen gått varvet runt är det dags för mera rörelser. Och sång och musik.

– Jag har inte spelat den här på länge så jag får se om jag kommer ihåg, säger Nina Bäckman och börjar stämma gitarren. Hon frågar barnen vad det ska handla om och får veta att det är en sång om spindlar som får ont i tån och ramlar ned i gröten.

Imse Vimse Spindel alltså.

Under ett annat inslag svajar barnen med olikfärgade sjalar och det finns också ett knippe påfågelsfjädrar i lager. Men de kommer inte till användning den här gången eftersom det inte finns fjädrar så att det räcker till alla.

– Vi får jobba med påfågelsfjädrarna en annan gång, förklarar Nina Bäckman som är undersköterska och diplomerad uttryckande konstterapeut samt aktivitetssamordnare på Nya Skrantahöjden 3 och 4.

Nina Bäckman berättar att uttryckande konst används i många olika sammanhang på Skrantahöjden. Sångcirkusgympan tillsammans med barnen på förskolan Blåklinten startade i början av året och ska pågå året ut.

– Vi träffas två tisdagar i månaden för att ha sångcirkusgympa där vi blandar barn och boende på Skrantahöjden 3 och 4, tillägger hon.

Nya Skrantahöjden 3 och 4 har 60 boende fördelade på sex avdelningar.

– Fyra avdelningar har boende med demenshandikapp, säger Nina Bäckman och berättar att hon organisatoriskt tillhör validitetsenheten i kommunen.

– Här jobbar vi med att lyfta sinnesstämningen, förklarar hon och berättar att Verkmässingens konsert i höstas fastnade ordentligt i sinne och minne. En förklaring är att Verkmässingen den gången hade förstärkts med den inte helt obekante trombonisten Nils Landgren.

– Många talade om den konserten i månader efteråt, konstaterar hon.

Samverkan med förskolan Blåklinten har även resulterat i en bildutställning som kan ses ytterligare någon månad. Teckningarna har satts upp i korridoren på andra våningen mellan hus 3 och 4 och har temat Att vara barn då och nu.

– Vi vill hylla och fira Barnkonventionen som fyllt 25 år, säger Nina Bäckman.

– Vi jobbar flitigt med att överbrygga generationerna och att friskt får möta multisjukt, tillägger hon och berättar att hon för närvarande arbetar hårt på att få hit Cirkus Cirkör.