2015-03-28 06:00

2015-03-28 10:41

Tackas av på Örebro slott

ÖREBRO: Rose-Marie Frebran firades av efter över sex år som landshövding för Örebro län

På fredagen var det dags att tacka av Rose-Marie Frebran som lämnar uppdraget som landshövding den 31 mars.

Frebran tillträdde som landshövding i Örebro län 2008 och efter sex och ett halvt år och lämnar hon nu slottet för att flytta hem till villan i Sörbyängen i Örebro. Det är av åldersskäl hon slutar, Frebran fyller 67 i år och förväntas gå i pension.

– Jag hade mer än gärna fortsatt, men är det åldersgräns så är det. Det har varit fantastiska år, säger Frebran.

Frebran fick en flygande start som landshövding. Två veckor in på förordnandet ledde en amerikansk bankkrasch till stora varsel inom industrin i Örebro län och Frebran fick gå in som särskild varselsamordnare.

Uppdraget har fortsatt med allt från bostadsbyggande till, maskulinitet i förändring och supporterkultur inom de stora publiksporterna. Jämställdhetsarbetet är det hon själv för fram som hennes viktigaste insats de här åren.

– Jag har fört in maskulinitet i jämställdhetsarbetet och det är något jag kommer att fortsätta arbeta med, säger Frebran.

Omkring 300 personer deltog i avtackningen och förutom representanter för näringsliv och kommuner ska tre tidigare landshövdingar också ha deltagit i hyllningen.

Frebran tillträdde som landshövding i Örebro län 2008 och efter sex och ett halvt år och lämnar hon nu slottet för att flytta hem till villan i Sörbyängen i Örebro. Det är av åldersskäl hon slutar, Frebran fyller 67 i år och förväntas gå i pension.

– Jag hade mer än gärna fortsatt, men är det åldersgräns så är det. Det har varit fantastiska år, säger Frebran.

Frebran fick en flygande start som landshövding. Två veckor in på förordnandet ledde en amerikansk bankkrasch till stora varsel inom industrin i Örebro län och Frebran fick gå in som särskild varselsamordnare.

Uppdraget har fortsatt med allt från bostadsbyggande till, maskulinitet i förändring och supporterkultur inom de stora publiksporterna. Jämställdhetsarbetet är det hon själv för fram som hennes viktigaste insats de här åren.

– Jag har fört in maskulinitet i jämställdhetsarbetet och det är något jag kommer att fortsätta arbeta med, säger Frebran.

Omkring 300 personer deltog i avtackningen och förutom representanter för näringsliv och kommuner ska tre tidigare landshövdingar också ha deltagit i hyllningen.