2015-03-28 06:00

2015-03-30 08:37

Birgersson på återbesök

KARLSKOGA: Bildläraren som startade Life is a cabaret

Rolf Birgersson, bildläraren som drog i gång Life is a cabaret på 70-talet, är tillbaka i Karlskoga. I dag är det vernissage för Vårsalongen där han är hedersutställare.

Det är snart 20 år sedan Rolf Birgersson lämnade Karlskoga för Simrishamn. Han njuter numera av pensionärslivet och den mesta av tiden ägnas åt målning.

– Jag hade min första utställning -66, på Wallins konsthall i Örebro, och då arbetade jag med batik. Det var efter att jag hade gått på folkhögskolan i Ransäter. Innan dess hade jag inget intresse alls för målning och teckning

Han berättar att det var en lärare som, efter att ha sett en av hans batiktavlor, utbrast ”Rolf, den är fantastisk!” och att det var efter det som han hängav sig åt konsten.

– Det var första gången jag fick beröm och det har jag burit med mig sedan dess. Och hur viktigt det är med beröm har jag även haft med mig som lärare.

Rolf Birgersson är född i Krylbo, Dalarna, och uppvuxen i Örebro. Till Karlskoga kom han 1970, efter att ha fått en tjänst som bildlärare på Bregårdsskolan. Fyra år senare bytte han arbetsplats, till den nya Karlbergsskolan.

Väl där hörde han talas om en lärare på Skrantaskolan som drev ett teaterprojekt och som skulle åka på tävling i Göteborg. Rolf Birgersson anammade idén och skapade Life is a cabaret.

– Vi åkte ner till tävlingen i tre-fyra år och det hände inget. Men sen vann vi och då drog allt i gång.

Samtidigt hade kommunen stoppat alla diskotek i Karlskoga, på grund av fylla och skadegörelse. Teaterprojektet fyllde ett tomrum hos ungdomarna och var tredje vecka anordnades Cabareotek.

– Som mest var det 200 ungdomar som var inblandade i produktionen. Vi slog ihop cabaret och diskotek, under drogfria former, och det funkade ju. Varje sommar får jag besök av några Karlskogingar från den tiden och det är väldigt roligt.

Flertalet av hans tavlor har också sprungit ur skolverksamheten. Under många av de ofta förekommande skolkonferenserna, när de andra lärarna satt och antecknade, satt Rolf Birgersson och skissade.

– Jag har ett fruktansvärt behov av att måla och man lyssnar ju bättre när man har händerna sysselsatta.

Hans inspiration kommer också från omgivningen, Österlen, landskapet och alla intryck som kommer från de olika mediekanalerna. Målningarna är gjorda i olja på träpannå och kan ta uppemot 15 år att färdigställa.

– Jag arbetar väldigt långsamt. Jag börjar med en tavla och sen tar jag fram den igen efter flera år, lägger till detaljer och utvecklar. När jag väl är färdig vet jag inte vad som var min idé med tavlan från början, den växer fram.

Många gånger upptäcker han detaljer i sina tavlor först efter att de visats upp.

– Ofta är det barn som kommer fram och frågar om något som jag inte ens lagt märke till själv.

Rolf Birgersson representerades på Vårsalongen varje år mellan 1970-1986 och i år är han hedersutställare.

– Det är jättekul att vara här igen, det känns väldigt bra.

Det är snart 20 år sedan Rolf Birgersson lämnade Karlskoga för Simrishamn. Han njuter numera av pensionärslivet och den mesta av tiden ägnas åt målning.

– Jag hade min första utställning -66, på Wallins konsthall i Örebro, och då arbetade jag med batik. Det var efter att jag hade gått på folkhögskolan i Ransäter. Innan dess hade jag inget intresse alls för målning och teckning

Han berättar att det var en lärare som, efter att ha sett en av hans batiktavlor, utbrast ”Rolf, den är fantastisk!” och att det var efter det som han hängav sig åt konsten.

– Det var första gången jag fick beröm och det har jag burit med mig sedan dess. Och hur viktigt det är med beröm har jag även haft med mig som lärare.

Rolf Birgersson är född i Krylbo, Dalarna, och uppvuxen i Örebro. Till Karlskoga kom han 1970, efter att ha fått en tjänst som bildlärare på Bregårdsskolan. Fyra år senare bytte han arbetsplats, till den nya Karlbergsskolan.

Väl där hörde han talas om en lärare på Skrantaskolan som drev ett teaterprojekt och som skulle åka på tävling i Göteborg. Rolf Birgersson anammade idén och skapade Life is a cabaret.

– Vi åkte ner till tävlingen i tre-fyra år och det hände inget. Men sen vann vi och då drog allt i gång.

Samtidigt hade kommunen stoppat alla diskotek i Karlskoga, på grund av fylla och skadegörelse. Teaterprojektet fyllde ett tomrum hos ungdomarna och var tredje vecka anordnades Cabareotek.

– Som mest var det 200 ungdomar som var inblandade i produktionen. Vi slog ihop cabaret och diskotek, under drogfria former, och det funkade ju. Varje sommar får jag besök av några Karlskogingar från den tiden och det är väldigt roligt.

Flertalet av hans tavlor har också sprungit ur skolverksamheten. Under många av de ofta förekommande skolkonferenserna, när de andra lärarna satt och antecknade, satt Rolf Birgersson och skissade.

– Jag har ett fruktansvärt behov av att måla och man lyssnar ju bättre när man har händerna sysselsatta.

Hans inspiration kommer också från omgivningen, Österlen, landskapet och alla intryck som kommer från de olika mediekanalerna. Målningarna är gjorda i olja på träpannå och kan ta uppemot 15 år att färdigställa.

– Jag arbetar väldigt långsamt. Jag börjar med en tavla och sen tar jag fram den igen efter flera år, lägger till detaljer och utvecklar. När jag väl är färdig vet jag inte vad som var min idé med tavlan från början, den växer fram.

Många gånger upptäcker han detaljer i sina tavlor först efter att de visats upp.

– Ofta är det barn som kommer fram och frågar om något som jag inte ens lagt märke till själv.

Rolf Birgersson representerades på Vårsalongen varje år mellan 1970-1986 och i år är han hedersutställare.

– Det är jättekul att vara här igen, det känns väldigt bra.