2015-03-26 06:00

2015-03-26 06:00

Kreativ design som ska hålla en livstid

BRÖLLOP: Ringar till förlovning och vigsel från mästaren själv

Ringens betydelse i samband med förlovning och vigsel är viktig. Dels som utsmyckning men också som påminnelse och ett bevis på den trohetsed som ges. Ringen kommer att bäras under en lång tid och valet känns för många par som ett av de allra viktigaste

En utställningsyta på Fest och Bröllopsmässan i Örebro slott var väldigt populär bland mässbesökarna. Så populär att det var nästan hopplöst att få en pratstund med huvudpersonen själv, Martin Johansen på Smyckestudion.

Efter drygt 20 år i branschen har Martin samlat på sig kunskap, erfarenhet och en yrkesskicklighet som är vida känd. Hans förmåga att skapa helt nya unika ringar eller göra om äldre ringar, gör att Martin i dag får beställningar från alla möjliga håll i landet.

Martin Johansen är på mässan tillsammans med Alv Rehnberg, anställd på Smyckestudion. Att åka på mässor passar bra nu när det är en lite lugnare period och högsäsongen inte har kommit i gång än. Mässor är ett sätt att visa upp sig och det kommer alltid in beställningar, vilket gör att ansträngningen betalar sig.

Rött guld

När så Martin tar en kort paus ger han mig en liten inblick i en värld där min kunskap är begränsad, milt uttryckt. Jag förstår snabbt att här måste jag hålla mig på en nivå där jag inte fastnar i teknik och detaljer.

Hur är det när det gäller ringar till förlovning och bröllop? Ser du åt vilket håll trenderna går i år?

– Från att ha varit mycket ljust har trenden vänt mot mer färg i ringarna och rött guld dominerar. Men även stenarna kan ha färg, till exempel röd. Annars är det nordiska stilrena med fina och raka linjer det som fortfarande håller ställningarna.

– Det finns olika typer av ring att välja mellan. Alliansringar, släta ringar, solitaireringar och zirconiumringar.

– Det vanligaste valet är alliansringar, som vi har ett stort utbud av. Det är en smal ring med flera stenar som sitter placerade runt ringen. Och när jag nämner stenar så menar jag diamanter.

– Förutom typ av ring är det också val av struktur, material, diamant och design. Visst, det är många val, men det finns alltid hjälp att tillgå från oss. Vi guidar, ger förslag och specialanpassar ringarna efter våra kunders behov och önskemål. Vi är väldigt flexibla, berättar Martin Johansen.

Rätt proportioner

– En sak som man kanske inte tänker på innan är att ringen ska harmoniera med fingret och handen. Att proportionerna blir rätt. Det händer att par redan i förväg bestämt sig för en bred ring men där vi upptäcker att en smalare passar bättre just för deras händer.

– För mig är flera saker viktiga när det gäller de ringar vi tillverkar och erbjuder. Det ska vara kreativt, snyggt och rätt design. Men ringen ska också hålla länge samt anpassas till personens livsstil, berättar Martin Johansen.

Personens livsstil?

– När man har ett tyngre arbete och jobbar hårt med händerna som till exempel bilmekaniker eller byggarbete rekommenderas inte en tunn ring med för mjukt material då arbetet gör att det nöter hårdare på ringen och livstiden på ringen blir kort.

– Vi kan då hjälpa kunden vad de kan välja mellan även när det gäller stenar och hur de ska sitta i ringen för att hålla. Det finns olika val av material och dimensioner i olika prisklasser allt från platina, guld till stålringar. Vi tillverkar ringar i de flesta material och när kunden kommer hit får de professionell hjälp med ringvalet, det är viktigt då man köper en ring man ska bära för resten av livet, berättar Martin Johansen.

Är det någon skillnad mellan brud och brudgum när det gäller val av ringar?

– Det traditionella är vanligast. Bruden har förlovnings- och vigselring och brudgummen en förlovningsring där vigseldatum och namn sedan graveras in. Men det förekommer att även brudgummen vill ha en speciell vigselring, förklarar Martin Johansen.

– Annars brukar den blivande brudens ord väga tyngst när paret väljer ringar. Det är väldigt få killar som protesterar och har starka åsikter.

Kreativ utformning

– Ibland får jag tid till att vara lite kreativ mellan alla beställningar, säger Martin och visar upp en ring som han skapat från grunden.

När jag frågar om vad det är för sorts ring så resonerar Martin med Alv och de kommer gemensamt fram till att ringen får namnet Willow. En fantasyring som enligt Martin utformats för att ge intrycket av att ha växt upp ur marken.

Martin använder ny teknik när han skapar sina ringar. Med hjälp av ett specialframtaget 3D-program kan Martin i datorn ta fram ett förslag på till exempel en ring, och visa upp för kunden innan den är gjord. Den nya tekniken tillsammans med det handgjorda är en bra kombination att kunna erbjuda kunderna.

– Jag är lyckligt lottad som får arbeta med mitt största intresse, hinner Martin säga innan fler kunder pockar på uppmärksamheten vid mässan.

Historien kring att bära vigselringar går ända bak till romartiden. Då var det främst kvinnan som fick en ring av mannen. I Sverige bärs vigselringen på den vänstra handens ringfinger. Ursprunget att bära ringen på vänstra handens ringfinger kommer av att man i antikens Egypten ansåg att det gick en ven från detta finger direkt till hjärtat.

En utställningsyta på Fest och Bröllopsmässan i Örebro slott var väldigt populär bland mässbesökarna. Så populär att det var nästan hopplöst att få en pratstund med huvudpersonen själv, Martin Johansen på Smyckestudion.

Efter drygt 20 år i branschen har Martin samlat på sig kunskap, erfarenhet och en yrkesskicklighet som är vida känd. Hans förmåga att skapa helt nya unika ringar eller göra om äldre ringar, gör att Martin i dag får beställningar från alla möjliga håll i landet.

Martin Johansen är på mässan tillsammans med Alv Rehnberg, anställd på Smyckestudion. Att åka på mässor passar bra nu när det är en lite lugnare period och högsäsongen inte har kommit i gång än. Mässor är ett sätt att visa upp sig och det kommer alltid in beställningar, vilket gör att ansträngningen betalar sig.

Rött guld

När så Martin tar en kort paus ger han mig en liten inblick i en värld där min kunskap är begränsad, milt uttryckt. Jag förstår snabbt att här måste jag hålla mig på en nivå där jag inte fastnar i teknik och detaljer.

Hur är det när det gäller ringar till förlovning och bröllop? Ser du åt vilket håll trenderna går i år?

– Från att ha varit mycket ljust har trenden vänt mot mer färg i ringarna och rött guld dominerar. Men även stenarna kan ha färg, till exempel röd. Annars är det nordiska stilrena med fina och raka linjer det som fortfarande håller ställningarna.

– Det finns olika typer av ring att välja mellan. Alliansringar, släta ringar, solitaireringar och zirconiumringar.

– Det vanligaste valet är alliansringar, som vi har ett stort utbud av. Det är en smal ring med flera stenar som sitter placerade runt ringen. Och när jag nämner stenar så menar jag diamanter.

– Förutom typ av ring är det också val av struktur, material, diamant och design. Visst, det är många val, men det finns alltid hjälp att tillgå från oss. Vi guidar, ger förslag och specialanpassar ringarna efter våra kunders behov och önskemål. Vi är väldigt flexibla, berättar Martin Johansen.

Rätt proportioner

– En sak som man kanske inte tänker på innan är att ringen ska harmoniera med fingret och handen. Att proportionerna blir rätt. Det händer att par redan i förväg bestämt sig för en bred ring men där vi upptäcker att en smalare passar bättre just för deras händer.

– För mig är flera saker viktiga när det gäller de ringar vi tillverkar och erbjuder. Det ska vara kreativt, snyggt och rätt design. Men ringen ska också hålla länge samt anpassas till personens livsstil, berättar Martin Johansen.

Personens livsstil?

– När man har ett tyngre arbete och jobbar hårt med händerna som till exempel bilmekaniker eller byggarbete rekommenderas inte en tunn ring med för mjukt material då arbetet gör att det nöter hårdare på ringen och livstiden på ringen blir kort.

– Vi kan då hjälpa kunden vad de kan välja mellan även när det gäller stenar och hur de ska sitta i ringen för att hålla. Det finns olika val av material och dimensioner i olika prisklasser allt från platina, guld till stålringar. Vi tillverkar ringar i de flesta material och när kunden kommer hit får de professionell hjälp med ringvalet, det är viktigt då man köper en ring man ska bära för resten av livet, berättar Martin Johansen.

Är det någon skillnad mellan brud och brudgum när det gäller val av ringar?

– Det traditionella är vanligast. Bruden har förlovnings- och vigselring och brudgummen en förlovningsring där vigseldatum och namn sedan graveras in. Men det förekommer att även brudgummen vill ha en speciell vigselring, förklarar Martin Johansen.

– Annars brukar den blivande brudens ord väga tyngst när paret väljer ringar. Det är väldigt få killar som protesterar och har starka åsikter.

Kreativ utformning

– Ibland får jag tid till att vara lite kreativ mellan alla beställningar, säger Martin och visar upp en ring som han skapat från grunden.

När jag frågar om vad det är för sorts ring så resonerar Martin med Alv och de kommer gemensamt fram till att ringen får namnet Willow. En fantasyring som enligt Martin utformats för att ge intrycket av att ha växt upp ur marken.

Martin använder ny teknik när han skapar sina ringar. Med hjälp av ett specialframtaget 3D-program kan Martin i datorn ta fram ett förslag på till exempel en ring, och visa upp för kunden innan den är gjord. Den nya tekniken tillsammans med det handgjorda är en bra kombination att kunna erbjuda kunderna.

– Jag är lyckligt lottad som får arbeta med mitt största intresse, hinner Martin säga innan fler kunder pockar på uppmärksamheten vid mässan.

Historien kring att bära vigselringar går ända bak till romartiden. Då var det främst kvinnan som fick en ring av mannen. I Sverige bärs vigselringen på den vänstra handens ringfinger. Ursprunget att bära ringen på vänstra handens ringfinger kommer av att man i antikens Egypten ansåg att det gick en ven från detta finger direkt till hjärtat.

  • Roger Gleisner