2015-03-25 06:00

2015-03-25 09:06

"Det kittlar dödsskönt i kistan"

KARLSKOGA: Elever åt insekter för att vara miljösmarta

Syrsor och maskar. Det var basen i den risotto som serverades i klassrummet hos 5A på Stråningstorpsskolan på tisdagen. Det handlar om miljövänlig mat och dit hör inte biff från nöt, enligt vad eleverna lärt.

På lördag är det ags för Earth Hour, för miljöns skull, och årets tema är Bilen, biffen, bostaden och börsen.

På Stråningstorpskolan har Madelene Gustafsson, lärare i kemi, fysik och biologi, pratat mycket om miljön med eleverna. Det gör hon alltid, men speciellt inför denna miljömanifestation. Särskilt fokus har man lagt vid biffen och pratat kring köttkonsumtionen och dess klimatpåverkan.

– Djur som kor och grisar orsakar utsläpp av avgaser, eller växthusgaser och det är inte bra för miljön, säger Albin Botvidsson som kom med idén att man på skolan skulle prova att äta mer miljösmart. Han föreslog nämligen att man skulle käka insekter.

Köpte insekter

– Vi hade pratat om det på lektionerna och han blev nyfiken. Albin hittade var man kunde köpa in ätliga insekter på en djuraffär och hade med sig lite i en ask till mig i skolan och kom med förslaget att vi skulle låta hela skolan prova på att äta det, berättar Madelene Gustafsson.

– Jag tyckte att det här måste vi spinna vidare på. Innovativa elever är bra, så jag gick till rektorn och det var okay men det begränsades till hans klass för det blev kort om tid.

Albin letade fram recept på egen hand. Han var inte sen med att plocka fram grytor och fritös och fick hjälp av sin mamma, som först var motvillig, att göra en risotto på syrsor och mjölmaskar.

Älskar matlagning

– Han älskar att laga mat och provar hela tiden något nytt, han har gjort egen korv och ost samt ostkaka så även en annan får ju prova nya saker. I helgen lagade han kycklinghjärta och det här med insekter har han provat förut, men sist sa jag att det här gör vi inte mer i mitt kök. Då gick han och kompisen till kompisens farmors kök. Så när det nu skulle göras till skolan tänkte jag att jag väl får ställa upp, berättar Albins mamma Malin Nyström.

Hon berättar hur Albin själv friterade syrsorna i olja och hur mjölmaskarna inte får stekas i för varm panna, för då spricker de.

– Det blir riktig fart på dem då de hamnar i pannan kan jag säga, men sen dör de ju. Det är väl egentligen inget konstigare än andra djur vi äter, för de avlivas ju också. Det här är säkert näringsrikt och hade vi varit vana från början så skulle vi ju inte tycka det var konstigt, säger Malin Nyström.

Gott

– Det var ju gott! Larverna är goda, utbrister Isak Valby, som inte är bangen utan stoppar in skeden i mun. I bänken bakom sitter hans bror Rasmus Valby som inte har lika lätt att föra skeden med insekterna till munnen. En del elever provar inte alls.

– Äckligt, säger Ida Magnusson och tycker att det värsta med den här maten är konsistensen.

– Men många har ju sett det ätas utomlands och kanske även provat det då, säger Madelene Gustafsson.

Om inte annat så lär de sent glömma den här skoldagen, då insekter stod på menyn.

På lördag är det ags för Earth Hour, för miljöns skull, och årets tema är Bilen, biffen, bostaden och börsen.

På Stråningstorpskolan har Madelene Gustafsson, lärare i kemi, fysik och biologi, pratat mycket om miljön med eleverna. Det gör hon alltid, men speciellt inför denna miljömanifestation. Särskilt fokus har man lagt vid biffen och pratat kring köttkonsumtionen och dess klimatpåverkan.

– Djur som kor och grisar orsakar utsläpp av avgaser, eller växthusgaser och det är inte bra för miljön, säger Albin Botvidsson som kom med idén att man på skolan skulle prova att äta mer miljösmart. Han föreslog nämligen att man skulle käka insekter.

Köpte insekter

– Vi hade pratat om det på lektionerna och han blev nyfiken. Albin hittade var man kunde köpa in ätliga insekter på en djuraffär och hade med sig lite i en ask till mig i skolan och kom med förslaget att vi skulle låta hela skolan prova på att äta det, berättar Madelene Gustafsson.

– Jag tyckte att det här måste vi spinna vidare på. Innovativa elever är bra, så jag gick till rektorn och det var okay men det begränsades till hans klass för det blev kort om tid.

Albin letade fram recept på egen hand. Han var inte sen med att plocka fram grytor och fritös och fick hjälp av sin mamma, som först var motvillig, att göra en risotto på syrsor och mjölmaskar.

Älskar matlagning

– Han älskar att laga mat och provar hela tiden något nytt, han har gjort egen korv och ost samt ostkaka så även en annan får ju prova nya saker. I helgen lagade han kycklinghjärta och det här med insekter har han provat förut, men sist sa jag att det här gör vi inte mer i mitt kök. Då gick han och kompisen till kompisens farmors kök. Så när det nu skulle göras till skolan tänkte jag att jag väl får ställa upp, berättar Albins mamma Malin Nyström.

Hon berättar hur Albin själv friterade syrsorna i olja och hur mjölmaskarna inte får stekas i för varm panna, för då spricker de.

– Det blir riktig fart på dem då de hamnar i pannan kan jag säga, men sen dör de ju. Det är väl egentligen inget konstigare än andra djur vi äter, för de avlivas ju också. Det här är säkert näringsrikt och hade vi varit vana från början så skulle vi ju inte tycka det var konstigt, säger Malin Nyström.

Gott

– Det var ju gott! Larverna är goda, utbrister Isak Valby, som inte är bangen utan stoppar in skeden i mun. I bänken bakom sitter hans bror Rasmus Valby som inte har lika lätt att föra skeden med insekterna till munnen. En del elever provar inte alls.

– Äckligt, säger Ida Magnusson och tycker att det värsta med den här maten är konsistensen.

– Men många har ju sett det ätas utomlands och kanske även provat det då, säger Madelene Gustafsson.

Om inte annat så lär de sent glömma den här skoldagen, då insekter stod på menyn.