2015-03-22 14:15

2015-03-22 14:15

Falska fåglar och önskvärd tandvård

KARLSKOGA: Stort intresse för Släktforskningens dag på biblioteket

Ursprung. Att söka sina rötter intresserar allt fler och möjligheterna att söka information om sin släkt är i dag mycket lättare, tack vare den digitala tekniken.

Under lördagen anordnades Släktforskningens dag på biblioteket i Karlskoga. Karlskoga/ Degerfors Släktforskarklubb, Kommunarkivet och Hembygdsföreningen fanns på plats för att informera och väcka intresse för att börja forska om släkten.

Ann Gunnarsson från Karlskoga/ Degerfors Släktforskarklubb är på plats och berättar med stor iver:

– Jag började släktforska 2003, samtidigt som jag gick med i klubben, och jag var fast på en gång. Jag och min mamma pratade ofta om att åka till Grythyttan, där hon hade sina rötter, men det blev aldrig av. I stället tog jag senare hjälp av mina mostrar. Jag ville ha reda på mina rötter och hur det såg ut där.

Släktträd räcker inte

– För mig är inte släktforskning bara namn och årtal. Ett släktträd är som ett skelett som man utgår ifrån. Men sen vill man ha mer kött på benen. Hur såg byggnaderna ut? Var och hur såg ägorna ut? Går det att få fram foton? säger Ann Gunnarsson.

– På Lantmäteriet går det att få information om bland annat hur en persons ägor såg ut, med kartor och allt. Också köpekontrakt. I kyrkböckerna finns bouppteckningar, förteckningar över ägodelar och till och med hur dessa ägodelar var placerade i rum för rum. Det går alltså att få en inblick i hur det var möblerat. Och hur gott ställt folk hade.

– Det är så intressant och ju mer man hittar, desto roligare blir det. Har man en gång börjat så finns det med en hela tiden, berättar Ann Gunnarsson entusiastiskt.

Hälsoregister

Vid några bord står Katarina Jonsson och Annelie Henriksson från Kommunarkivet och visar upp en hel del intressant. Något som många fastnar för är en journal för skolkök från året 1910. Där står med fin skrivstil vad som serverades i skolorna detta år. Något som snabbt fångar min blick är att det en dag bjöds på falska fåglar med potatis. Hm, vad kan det vara? Varken Katarina eller Annelie visste, men sade att en av besökarna trodde att det var en rätt av köttfärs.

Här finns mer att titta på. Ett hälsoregister för klass 1 där man häpnar över innehållet. Här finns förutom uppgifter om längd och vikt också information om hur långt barnet hade till skolan, hur många som sov i samma rum i hemmet, om barnet hade löss. På ett av barnet står en extra notering ” Anmärkningar: Tandvård önskvärd.” Plus annan information som nog får betraktas som väldigt privat.

Det skulle ha varit i dag det. Vilket liv det skulle ha blivit med protestlistor på facebook, bloggare som öst galla, granskande program på tv, protesterande föräldrar och så vidare.

Flytt väntar

Inne hos Ann-Britt Jonasson och Håkan Karlsson på Hembygdsföreningen finns mer för vetgiriga släktforskare. Foton, tidningsurklipp, emigrantarkiv och mycket mycket mer. Så mycket att det börjar bli ont om plats. Men till sommaren bär flyttlasset av till större och bättre lokaler i Folkets hus. Något som kommer att förbättra möjligheterna att hitta information.

– Det är lite inne med släktforskning nu. Det har gått så många program på tv om till exempel amerikaner som kommer hit till Sverige för att söka sina rötter. Men även kändisar som på bästa sändningstid gör likadant. Vi hoppas det ska väcka intresset även hos ungdomar eftersom vi behöver få in lite nytt blod i föreningen, berättar Ann-Britt Jonasson.

Under lördagen anordnades Släktforskningens dag på biblioteket i Karlskoga. Karlskoga/ Degerfors Släktforskarklubb, Kommunarkivet och Hembygdsföreningen fanns på plats för att informera och väcka intresse för att börja forska om släkten.

Ann Gunnarsson från Karlskoga/ Degerfors Släktforskarklubb är på plats och berättar med stor iver:

– Jag började släktforska 2003, samtidigt som jag gick med i klubben, och jag var fast på en gång. Jag och min mamma pratade ofta om att åka till Grythyttan, där hon hade sina rötter, men det blev aldrig av. I stället tog jag senare hjälp av mina mostrar. Jag ville ha reda på mina rötter och hur det såg ut där.

Släktträd räcker inte

– För mig är inte släktforskning bara namn och årtal. Ett släktträd är som ett skelett som man utgår ifrån. Men sen vill man ha mer kött på benen. Hur såg byggnaderna ut? Var och hur såg ägorna ut? Går det att få fram foton? säger Ann Gunnarsson.

– På Lantmäteriet går det att få information om bland annat hur en persons ägor såg ut, med kartor och allt. Också köpekontrakt. I kyrkböckerna finns bouppteckningar, förteckningar över ägodelar och till och med hur dessa ägodelar var placerade i rum för rum. Det går alltså att få en inblick i hur det var möblerat. Och hur gott ställt folk hade.

– Det är så intressant och ju mer man hittar, desto roligare blir det. Har man en gång börjat så finns det med en hela tiden, berättar Ann Gunnarsson entusiastiskt.

Hälsoregister

Vid några bord står Katarina Jonsson och Annelie Henriksson från Kommunarkivet och visar upp en hel del intressant. Något som många fastnar för är en journal för skolkök från året 1910. Där står med fin skrivstil vad som serverades i skolorna detta år. Något som snabbt fångar min blick är att det en dag bjöds på falska fåglar med potatis. Hm, vad kan det vara? Varken Katarina eller Annelie visste, men sade att en av besökarna trodde att det var en rätt av köttfärs.

Här finns mer att titta på. Ett hälsoregister för klass 1 där man häpnar över innehållet. Här finns förutom uppgifter om längd och vikt också information om hur långt barnet hade till skolan, hur många som sov i samma rum i hemmet, om barnet hade löss. På ett av barnet står en extra notering ” Anmärkningar: Tandvård önskvärd.” Plus annan information som nog får betraktas som väldigt privat.

Det skulle ha varit i dag det. Vilket liv det skulle ha blivit med protestlistor på facebook, bloggare som öst galla, granskande program på tv, protesterande föräldrar och så vidare.

Flytt väntar

Inne hos Ann-Britt Jonasson och Håkan Karlsson på Hembygdsföreningen finns mer för vetgiriga släktforskare. Foton, tidningsurklipp, emigrantarkiv och mycket mycket mer. Så mycket att det börjar bli ont om plats. Men till sommaren bär flyttlasset av till större och bättre lokaler i Folkets hus. Något som kommer att förbättra möjligheterna att hitta information.

– Det är lite inne med släktforskning nu. Det har gått så många program på tv om till exempel amerikaner som kommer hit till Sverige för att söka sina rötter. Men även kändisar som på bästa sändningstid gör likadant. Vi hoppas det ska väcka intresset även hos ungdomar eftersom vi behöver få in lite nytt blod i föreningen, berättar Ann-Britt Jonasson.