2015-03-12 06:00

2015-03-12 10:29

Tog första spadtaget för Gästis - nya korttidsboendet

DEGERFORS: Fyramiljonerssatsning på Stråvägen

I strålande sol togs det första spadtaget till ett efterlängtat Gästis vid Stråvägen i går. Redan i mitten av augusti ska det stå klart med fem platser.

Socialnämndens ordförande, Ingegerd Bennysson S, och samhällsbyggnadsnämndens förste vice ordförande, Tobias Isaksson V, fattade spadarna för att ta det första, symboliska spadtaget för bygget av Gästis, korttidsboende för funktionshindrade.

– Det känns så bra att stå här för jag vet att snart finns här välanpassade och efterlängtade lokaler med viktiga och avgörande platser, sa Isaksson.

– Vi har beställt nya lokaler för Gästis i flera år och tittat på många befintliga lokaler, men kommit fram till att de inte passat, utan att vi måste bygga nytt, sa Bennysson.

Letade villa

Stig Rengman, avdelningschef teknik- och fastighetsavdelningen, sa att det varit en lång resa, men att den inneburit ett fantastiskt samarbete med den personal som ska vara i lokalerna.

– Vi har suddat en del innan vi kom fram till dagens utförande. Nu hoppas vi vädret håller i sig, så det inte blir bakslag med snö och kalla nätter, sa Rengman och om inget hindrar byggnationen ska det stå klart 15 augusti.

Rengman berättar att man först letade efter en större villa, som hade varit lämplig för verksamheten. Men större villor i Karlskoga är eftertraktade, eller så är de i två plan, så där gick man bet.

Kostnad

Det har anslagits 4 miljoner kronor, varav hälften från kommunfullmäktige och lika mycket från försäljningsmedel i form av såld skog och mark. Boendet kommer bestå av fem platser och en fin utemiljö. Huset kommer att kopplas till fjärrvärmenätet, vilket är enkelt då dess stamledning går alldeles intill, och även kompletteras med solceller.

– Lokalerna är anpassade till personer med funktionsnedsättningar, platserna är för såväl barn- som vuxna som behöver komma hit, berättar Unni Johansson, områdeschef individ, familj- och funktionsnedsättning.

På tomten fanns tidigare flyktingförläggning och hyreshus. I andra änden av Stråvägen ska, som bekant, Soheila Fors bygga sitt nya tehus.

– Det är roligt att vi åter tar marken i bruk och att vi sprider ut byggnationerna över hela Karlskoga. Nästa gruppboende, ersättningsboende för ett befintligt, blir i Sandviken och det är i full gång, vi ska starta upphandlingar nu, berättar Rengman.

Socialnämndens ordförande, Ingegerd Bennysson S, och samhällsbyggnadsnämndens förste vice ordförande, Tobias Isaksson V, fattade spadarna för att ta det första, symboliska spadtaget för bygget av Gästis, korttidsboende för funktionshindrade.

– Det känns så bra att stå här för jag vet att snart finns här välanpassade och efterlängtade lokaler med viktiga och avgörande platser, sa Isaksson.

– Vi har beställt nya lokaler för Gästis i flera år och tittat på många befintliga lokaler, men kommit fram till att de inte passat, utan att vi måste bygga nytt, sa Bennysson.

Letade villa

Stig Rengman, avdelningschef teknik- och fastighetsavdelningen, sa att det varit en lång resa, men att den inneburit ett fantastiskt samarbete med den personal som ska vara i lokalerna.

– Vi har suddat en del innan vi kom fram till dagens utförande. Nu hoppas vi vädret håller i sig, så det inte blir bakslag med snö och kalla nätter, sa Rengman och om inget hindrar byggnationen ska det stå klart 15 augusti.

Rengman berättar att man först letade efter en större villa, som hade varit lämplig för verksamheten. Men större villor i Karlskoga är eftertraktade, eller så är de i två plan, så där gick man bet.

Kostnad

Det har anslagits 4 miljoner kronor, varav hälften från kommunfullmäktige och lika mycket från försäljningsmedel i form av såld skog och mark. Boendet kommer bestå av fem platser och en fin utemiljö. Huset kommer att kopplas till fjärrvärmenätet, vilket är enkelt då dess stamledning går alldeles intill, och även kompletteras med solceller.

– Lokalerna är anpassade till personer med funktionsnedsättningar, platserna är för såväl barn- som vuxna som behöver komma hit, berättar Unni Johansson, områdeschef individ, familj- och funktionsnedsättning.

På tomten fanns tidigare flyktingförläggning och hyreshus. I andra änden av Stråvägen ska, som bekant, Soheila Fors bygga sitt nya tehus.

– Det är roligt att vi åter tar marken i bruk och att vi sprider ut byggnationerna över hela Karlskoga. Nästa gruppboende, ersättningsboende för ett befintligt, blir i Sandviken och det är i full gång, vi ska starta upphandlingar nu, berättar Rengman.