2015-03-12 10:33

2015-03-12 10:35

Middag på frusna sopor

TEATER: Riksteatern kommer till Karlskoga stadsteater

Riksteatern gästar tisdag 17 mars Stadsteatern med pjäsen Middag av den engelska dramatikern Moira Buffini. Huvudrollen Adrienne spelas av Elisabet Carlsson som blev guldbaggenominerad för sin roll i Grabben i graven bredvid.

Middag, eller Dinner som pjäsen heter i original, hade urpremiär i oktober 2002 på Royal National Theatre i London och hamnade i december 2003 i West End där den spelades på Wyndham's Theatre och nominerades till en Oliver för bästa komedi.

Middag beskrivs som en svart komedi om liv, mat, hämnd och död. Frågan är hur länge vi kan partaja innan undergången smyger sig in i våra väldesignade hem. Rollfiguren Lars är en framgångsrik författare inom den genre som består av självhjälpsböcker och annan populärpsykologi. Alla älskar Lars och det senaste boksläppet ska firas med ännu en perfekt middag för en noga utvald vänkrets. Men Lars hustru Adrienne har fått nog och tänker göra en oförglömlig sorti med övriga middagsgäster som publik.

Kanske är det därför som Adrienne väljer att servera gästerna urtidssoppa, frusna sopor och levande humrar.

– När jag läste Moira Buffinis pjäs Middag gick hela maskineriet igång eftersom varje karaktär symboliserar en del av vårt samhälle, säger Lotta Östlin Stenshäll som regisserat föreställningen.

Hon berättar att det i pjäsen talas mycket om en självhjälpsbok som Lars skrivit.

– Av den får vi lära oss att vi kan sluta känna skuld för vår elitism och de svältande massorna. Men hans hustru Adrienne har fått nog av att bara tänka på sig själv, tillägger Lotta Östlin Stenshäll och antyder att Adrienne ser sig själv som ett slöseri med tid och utrymme på den här planeten.

Elisabet Carlsson delar scen med Per Burell, Maria Selbing, Måns Clausen, Maren Sennels Jenssen, David Andersson och Stefan Handreck.

Middag, eller Dinner som pjäsen heter i original, hade urpremiär i oktober 2002 på Royal National Theatre i London och hamnade i december 2003 i West End där den spelades på Wyndham's Theatre och nominerades till en Oliver för bästa komedi.

Middag beskrivs som en svart komedi om liv, mat, hämnd och död. Frågan är hur länge vi kan partaja innan undergången smyger sig in i våra väldesignade hem. Rollfiguren Lars är en framgångsrik författare inom den genre som består av självhjälpsböcker och annan populärpsykologi. Alla älskar Lars och det senaste boksläppet ska firas med ännu en perfekt middag för en noga utvald vänkrets. Men Lars hustru Adrienne har fått nog och tänker göra en oförglömlig sorti med övriga middagsgäster som publik.

Kanske är det därför som Adrienne väljer att servera gästerna urtidssoppa, frusna sopor och levande humrar.

– När jag läste Moira Buffinis pjäs Middag gick hela maskineriet igång eftersom varje karaktär symboliserar en del av vårt samhälle, säger Lotta Östlin Stenshäll som regisserat föreställningen.

Hon berättar att det i pjäsen talas mycket om en självhjälpsbok som Lars skrivit.

– Av den får vi lära oss att vi kan sluta känna skuld för vår elitism och de svältande massorna. Men hans hustru Adrienne har fått nog av att bara tänka på sig själv, tillägger Lotta Östlin Stenshäll och antyder att Adrienne ser sig själv som ett slöseri med tid och utrymme på den här planeten.

Elisabet Carlsson delar scen med Per Burell, Maria Selbing, Måns Clausen, Maren Sennels Jenssen, David Andersson och Stefan Handreck.