2015-03-11 19:08

2015-03-11 19:08

Resolutioner mot terrorism

KARLSKOGA: Tre dagars FN-rollspel

Det var högtidligt värre i Källar'n på Folkets hus i går, då FN's generalförsamling höll möte kring samfrågor om hur man ska få bukt med terrorismen. Det var alltså Möckelngymnasiets största rollspel för året.

I många år har gymnasieskolorna i Karlskoga och Degerfors hållit ett stort rollspel kring FN och detta pågår nu i dagarna. Det inleddes på tisdag kväll med inledningsanförande från alla medlemsländerna. Vissa av dem höll anförandet på sitt eget språk, med tolk som översatte.

På onsdagen fortsatte rollspelet med en hel dags möte, vilket man fortsätter med i dag. På onsdagen avrundades mötet med bankett, bestående av middag som lagades av skolans restaurangelever och spex av deltagarna.

FN-rollspelet anordnas av fem tjejer som går tredje året på samhällsprogrammet och de håller det för runt 150 elever i ettan och tvåan på samhälls-, natur- och teknikprogrammen.

– Vi har terrororganisationer som tema i år, det är aktuellt i världen och här ska de komma till lösningar och förhandla kring det, berättar Frida Karlsson ur arrangörsgruppen och nämner även Ukraina och Krimkrisen som högaktuella ämnen.

36 länder är representerade och varje land har en delegation på mellan tre och fem personer.

– Inom länderna har de skrivit resolutioner som återspeglar landets åsikt. Eleverna har fått läsa in sig på hur landet tycker i olika frågor, de spelar en roll så det är inte sina egna åsikter de ska framföra, berättar Frida Karlsson vidare.

Olika frågor

Rysslands delegation tycker att de har svar på hur Krimkrisen ska lösas.

– Ukraina ska dra tillbaka sina soldater. Området har varit ryskt länge, anser Elin Höglander, Alexander Elo och Emelie Törnander. De berättar att de studerat Ryssland sedan vårterminens början.

– Men ju mer man läst om det desto mindre kan man om det, säger Elin Höglander.

Delegaterna från Saudi Arabien, ett par av dem i traditionsenliga kläder, tänker inte ta upp den aktuella frågan om samarbetet mellan dem och Sverige, den har de inte hunnit sätta sig in i inför mötet.

– Det vi är mest bekymrade över nu är IS framfart. Vi föreslår att vapenexporten till organisationer som de tas bort och att hindra folk från att åka och kriga för dem, säger delegationen som består av Samuel Vitez, Magnus Bergkvist, Filip Atterstig och Joel Winter.

– En väldigt viktig del i det här är insikt i demokratiska beslut, man glömmer ofta hur det går till, säger samhällslärare Stefan Törnquist.

Resolutioner och omröstningar varvades med informella förhandlingar och motioner, allt enligt riktig mötesordning i generalförsamlingen. Som ordförande hade skolan hyrt in Ragnar Fahlin-Strömberg, från Svenska FN-förbundet.

I många år har gymnasieskolorna i Karlskoga och Degerfors hållit ett stort rollspel kring FN och detta pågår nu i dagarna. Det inleddes på tisdag kväll med inledningsanförande från alla medlemsländerna. Vissa av dem höll anförandet på sitt eget språk, med tolk som översatte.

På onsdagen fortsatte rollspelet med en hel dags möte, vilket man fortsätter med i dag. På onsdagen avrundades mötet med bankett, bestående av middag som lagades av skolans restaurangelever och spex av deltagarna.

FN-rollspelet anordnas av fem tjejer som går tredje året på samhällsprogrammet och de håller det för runt 150 elever i ettan och tvåan på samhälls-, natur- och teknikprogrammen.

– Vi har terrororganisationer som tema i år, det är aktuellt i världen och här ska de komma till lösningar och förhandla kring det, berättar Frida Karlsson ur arrangörsgruppen och nämner även Ukraina och Krimkrisen som högaktuella ämnen.

36 länder är representerade och varje land har en delegation på mellan tre och fem personer.

– Inom länderna har de skrivit resolutioner som återspeglar landets åsikt. Eleverna har fått läsa in sig på hur landet tycker i olika frågor, de spelar en roll så det är inte sina egna åsikter de ska framföra, berättar Frida Karlsson vidare.

Olika frågor

Rysslands delegation tycker att de har svar på hur Krimkrisen ska lösas.

– Ukraina ska dra tillbaka sina soldater. Området har varit ryskt länge, anser Elin Höglander, Alexander Elo och Emelie Törnander. De berättar att de studerat Ryssland sedan vårterminens början.

– Men ju mer man läst om det desto mindre kan man om det, säger Elin Höglander.

Delegaterna från Saudi Arabien, ett par av dem i traditionsenliga kläder, tänker inte ta upp den aktuella frågan om samarbetet mellan dem och Sverige, den har de inte hunnit sätta sig in i inför mötet.

– Det vi är mest bekymrade över nu är IS framfart. Vi föreslår att vapenexporten till organisationer som de tas bort och att hindra folk från att åka och kriga för dem, säger delegationen som består av Samuel Vitez, Magnus Bergkvist, Filip Atterstig och Joel Winter.

– En väldigt viktig del i det här är insikt i demokratiska beslut, man glömmer ofta hur det går till, säger samhällslärare Stefan Törnquist.

Resolutioner och omröstningar varvades med informella förhandlingar och motioner, allt enligt riktig mötesordning i generalförsamlingen. Som ordförande hade skolan hyrt in Ragnar Fahlin-Strömberg, från Svenska FN-förbundet.