2015-03-01 16:14

2015-03-01 16:14

Tusen plagg på väg

KARLSKOGA: Soheila Fors har anställt kvinnor i Kurdistan som syr kläder

Soheila Fors står och bläddrar bland de kläder som hänger på en ställning i hemmet. Det är delar av den första kollektion som sytts i Kurdistan och totalt omfattar tusen plagg. Kläderna har skickats och väntas komma till Karlskoga inom någon vecka.

– De här kläderna är egentligen sydda till mig men jag säljer dem gärna om någon har storlek 40, säger Soheila Fors och berättar hur detta projekt, som ligger utanför Föreningen Khatoon, började.

– Jag var nere i Kurdistan innan jul och träffade en kvinna som blivit våldtagen. Släkten ansåg att hon var smutsig och oren och ville döda henne och själv skämdes hon och grät.

– Det visade sig att kvinnan var designer och när jag kom ned nästa gång, i januari, hade hon ritat plagg i egen design och lämnat till en affär som sytt upp plaggen.

Det ena gav det andra och nu har Soheila Fors fem anställda i staden Erbil i Kurdistan i norra Irak. Ett hus är hyrt och där står några symaskiner och någon brist på jobb lär det inte bli.

– Vi har redan många beställningar från Iran, Irak och Turkiet, säger Soheila Fors och avslöjar att den kurdiska regeringen lovat henne ett hus där det ska inrättas ett visst antal bäddar för övernattning.

– Det kan bli tio, femton bäddar där hotade och utsatta kvinnor ska bo och lära sig ett yrke. Mitt i krig och elände kommer jag med hopp, säger Soheila Fors. Hon visar en sida från nätet med detaljerade uppgifter på hur en stening ska gå till. Där står måtten på gropen, hur djupt kvinnan ska grävas ned, och storlek och form på de stenarna som ska kastas mot huvudet och den del av kvinnokroppen som sticker upp ur gropen.

– Det gör mig galen. Allt detta hat mot kvinnor är vidrigt, säger hon med en rysning och kommer åter in på sitt klädprojekt.

– Det finns jättemycket tyger att köpa. Folk försöker hålla hoppet uppe och leva så vanligt det bara går, förklarar hon och berättar om Faezeh Azarkhosh, en kvinna från Iran som ska hjälpa till med allt praktiskt.

Den som vill köpa kläder får vända sig direkt till Soheila Fors. Tehuset eller Föreningen Khatoon är inte inblandade i det här klädprojektet där alla intäkter används för att hjälpa och stödja utsatta kvinnor i Kurdistan.

– Det går att komma hit så tar jag mått. Men man kan också mejla måtten så skickar jag ned uppgifterna till mina anställda i Kurdistan, tillägger hon och påpekar att det inom kort ska gå att handla från en hemsida.

– De här kläderna är egentligen sydda till mig men jag säljer dem gärna om någon har storlek 40, säger Soheila Fors och berättar hur detta projekt, som ligger utanför Föreningen Khatoon, började.

– Jag var nere i Kurdistan innan jul och träffade en kvinna som blivit våldtagen. Släkten ansåg att hon var smutsig och oren och ville döda henne och själv skämdes hon och grät.

– Det visade sig att kvinnan var designer och när jag kom ned nästa gång, i januari, hade hon ritat plagg i egen design och lämnat till en affär som sytt upp plaggen.

Det ena gav det andra och nu har Soheila Fors fem anställda i staden Erbil i Kurdistan i norra Irak. Ett hus är hyrt och där står några symaskiner och någon brist på jobb lär det inte bli.

– Vi har redan många beställningar från Iran, Irak och Turkiet, säger Soheila Fors och avslöjar att den kurdiska regeringen lovat henne ett hus där det ska inrättas ett visst antal bäddar för övernattning.

– Det kan bli tio, femton bäddar där hotade och utsatta kvinnor ska bo och lära sig ett yrke. Mitt i krig och elände kommer jag med hopp, säger Soheila Fors. Hon visar en sida från nätet med detaljerade uppgifter på hur en stening ska gå till. Där står måtten på gropen, hur djupt kvinnan ska grävas ned, och storlek och form på de stenarna som ska kastas mot huvudet och den del av kvinnokroppen som sticker upp ur gropen.

– Det gör mig galen. Allt detta hat mot kvinnor är vidrigt, säger hon med en rysning och kommer åter in på sitt klädprojekt.

– Det finns jättemycket tyger att köpa. Folk försöker hålla hoppet uppe och leva så vanligt det bara går, förklarar hon och berättar om Faezeh Azarkhosh, en kvinna från Iran som ska hjälpa till med allt praktiskt.

Den som vill köpa kläder får vända sig direkt till Soheila Fors. Tehuset eller Föreningen Khatoon är inte inblandade i det här klädprojektet där alla intäkter används för att hjälpa och stödja utsatta kvinnor i Kurdistan.

– Det går att komma hit så tar jag mått. Men man kan också mejla måtten så skickar jag ned uppgifterna till mina anställda i Kurdistan, tillägger hon och påpekar att det inom kort ska gå att handla från en hemsida.