2015-01-25 19:58

2015-01-25 19:58

Plan för skyddat boende

KARLSKOGA: Brinner för att ge hopp åt sitt folk i Kurdistan - nu får Soheila ministerstöd

Vid sitt senaste besök i Kurdistan i norra Irak kunde Soheila Fors, via exemplet med Tehuset och Saras hus i Karlskoga, utverka ministerstöd för en liknande satsning i staden Erbil. Såväl premiärministern Nechirwan Barzani som inrikesministern Karim Sinjari lovade ge allt stöd till arbetet.

– Det gjorde mig väldigt glad. Jag brinner för att hjälpa och ge hopp till mitt folk och det är en stor framgång att de står bakom. De är inte bara ministrar utan ledare för det kurdiska folket och det betyder mycket, förklarar Soheila.

Hon berättar att inrikesministern pratar utmärkt svenska efter sina år som kurdisk flykting i Sverige på 80-talet. Hon räknar nu med hans och premiärministerns starka stöd i det fortsatta arbetet.

Anses smutsiga

Situationen för många barn och kvinnor är mycket besvärlig och inte minst kvinnor som återvänt efter fångenskap hos Islamiska staten (IS) är i en fruktansvärd situation.

– De anses som smutsiga och äckliga och har inget liv. De mår så psykiskt dåligt och en del hänger sig själva eller blir skjutna. Det är så angeläget att få till ett skyddat boende för dessa kvinnor och en verksamhet som kan ge dem hopp och livet åter. Det är det vi vill åstadkomma med att bygga ett Tehus i Erbil och ett Saras hus i anslutning. Tanken är att det ska bli ungefär samma verksamhet som här i Karlskoga, berättar Soheila.

Letar lokaler

Hon ser att det finns ett stort behov av skyddat boende, men att det också betyder så oerhört mycket mer att kunna erbjuda utbildning och arbete. Bland annat därför har hon inlett ett samarbete med en kläddesigner i Erbil och förhoppningen är att få till stånd en tillverkning.

– Hon är jätteduktig och vi har en kollektion på gång. Det vi nu gör är att leta lokaler och hitta personal så att vi kan få i gång verksamheten där nere. Det är bland annat här som jag hoppas mycket på stödet från de kurdiska ledarna. Det är viktigt att kunna börja förändra på plats och inte bara ge ekonomiskt stöd och hjälp. Jag kommer att åka tillbaka längre fram i vår och då ska planen vara klar, säger Soheila Fors.

Mer hoppfull

Hon har, säger hon, överraskats positivt av sitt senaste besök och att hon trots allt ser en förändring i positiv riktning.

– Jag är mer hoppfull nu. Första gången där såg jag bara elände.

Soheila Fors säger att det fortfarande är mycket elände med småflickor utan föräldrar som tigger på gatorna och kvinnor som återvänder från IS-fångenskap till fortsatt elände. Hon ser samtidigt att just situationen med IS i sig skapat en förändring hos människorna.

Öppnat ögonen

– Jag har sett bilder hur Islamiska staten gifter bort flickor som inte är mer än 6-7 år gamla och jag blir sjuk bara av att se det. Det här med IS har öppnat ögonen på folk. Jag ser muslimer som öppnat sina hem för kristna och det är något som inte hänt tidigare. Det som händer för folk samman oavsett bakgrund och religion. Jag blir tårögd när man öppnar sina hem för varandra, säger hon.

På sin hemsida beskriver Soheila Fors hoppet så här: ”Yazidier, kristna och muslimer samlas runt eldarna. Det är eldar av medmänsklighet, tolerans och förståelse. Vi håller eldarna brinnande med goda ord och vänlighet”.

– Det gjorde mig väldigt glad. Jag brinner för att hjälpa och ge hopp till mitt folk och det är en stor framgång att de står bakom. De är inte bara ministrar utan ledare för det kurdiska folket och det betyder mycket, förklarar Soheila.

Hon berättar att inrikesministern pratar utmärkt svenska efter sina år som kurdisk flykting i Sverige på 80-talet. Hon räknar nu med hans och premiärministerns starka stöd i det fortsatta arbetet.

Anses smutsiga

Situationen för många barn och kvinnor är mycket besvärlig och inte minst kvinnor som återvänt efter fångenskap hos Islamiska staten (IS) är i en fruktansvärd situation.

– De anses som smutsiga och äckliga och har inget liv. De mår så psykiskt dåligt och en del hänger sig själva eller blir skjutna. Det är så angeläget att få till ett skyddat boende för dessa kvinnor och en verksamhet som kan ge dem hopp och livet åter. Det är det vi vill åstadkomma med att bygga ett Tehus i Erbil och ett Saras hus i anslutning. Tanken är att det ska bli ungefär samma verksamhet som här i Karlskoga, berättar Soheila.

Letar lokaler

Hon ser att det finns ett stort behov av skyddat boende, men att det också betyder så oerhört mycket mer att kunna erbjuda utbildning och arbete. Bland annat därför har hon inlett ett samarbete med en kläddesigner i Erbil och förhoppningen är att få till stånd en tillverkning.

– Hon är jätteduktig och vi har en kollektion på gång. Det vi nu gör är att leta lokaler och hitta personal så att vi kan få i gång verksamheten där nere. Det är bland annat här som jag hoppas mycket på stödet från de kurdiska ledarna. Det är viktigt att kunna börja förändra på plats och inte bara ge ekonomiskt stöd och hjälp. Jag kommer att åka tillbaka längre fram i vår och då ska planen vara klar, säger Soheila Fors.

Mer hoppfull

Hon har, säger hon, överraskats positivt av sitt senaste besök och att hon trots allt ser en förändring i positiv riktning.

– Jag är mer hoppfull nu. Första gången där såg jag bara elände.

Soheila Fors säger att det fortfarande är mycket elände med småflickor utan föräldrar som tigger på gatorna och kvinnor som återvänder från IS-fångenskap till fortsatt elände. Hon ser samtidigt att just situationen med IS i sig skapat en förändring hos människorna.

Öppnat ögonen

– Jag har sett bilder hur Islamiska staten gifter bort flickor som inte är mer än 6-7 år gamla och jag blir sjuk bara av att se det. Det här med IS har öppnat ögonen på folk. Jag ser muslimer som öppnat sina hem för kristna och det är något som inte hänt tidigare. Det som händer för folk samman oavsett bakgrund och religion. Jag blir tårögd när man öppnar sina hem för varandra, säger hon.

På sin hemsida beskriver Soheila Fors hoppet så här: ”Yazidier, kristna och muslimer samlas runt eldarna. Det är eldar av medmänsklighet, tolerans och förståelse. Vi håller eldarna brinnande med goda ord och vänlighet”.