2015-01-13 15:51

2015-01-20 23:18

Många till akuten när ishalkan slog till

KARLSKOGA: Den sand som sprids på gatorna rinner bort med regnet

Att det är halt ute har väl inte undgått någon. Kombinationen av snö och underkylt regn är svår att hantera för kommunens snöröjare och akuten fylls med människor i alla åldrar som halkat och brutit något.

På måndagen fick akuten i Karlskoga ta emot ett 40-tal ortopedfall, de flesta hade skadad sig utomhus i halkolyckor. På tisdagen var antalet skadade färre.

– I dag ser folk att det är halt. Det var värre i går när det låg lite snö över, säger Anna-Lena Kjellgren som är avdelningschef på Karlskoga lasaretts akutmottagning.

Halkolyckorna drabbar inte bara äldre. Akuten i Karlskoga har fått ta emot patienter i alla åldrar och skadorna är olika frakturer. Handleder, fotleder, höfter och revben är utsatta områden på kroppen när människor faller omkull i halkan.

– De har fallit handlöst och slagit sig. Vi får se om de kommer i gång och sandar under dagen, säger Kjellgren.

Värsta vädret

Kommunens gatuchef Stig Rengman berättar att de nu sandar alla ytor de har ansvar för.

– Cykelvägarna är rätt hyfsade. Det är gatorna och skolgårdar som är problem nu, säger Rengman.

Att det var glashalt på gatorna tidigt på tisdag morgon beror på att den sand som las på under måndagen rann undan i regnet.

– Vi körde bort all snö och sandade på måndagen men när det är underkylt regn är det kört. Det ser lika ut i hela Mellansverige. Det är sådant här väder ett par, tre gånger per år och tyvärr drabbar det också Karlskoga, säger Rengman.

Rengman vädjar till de som inte behöver gå ut att hålla sig inne och han påminner om att fastighetsägare har skyldighet att sanda gångbanan vid sin egen tomt. Kommunen tillhandahåller gratis sand som kan hämtas på Sintrams väg i Ekeby.

– Det är väldigt viktigt att vi hjälps åt, säger Rengman.

Och det är inte bara Karlskoga som drabbats. Akuten på Universitetssjukhuset i Örebro tog emot 78 patienter med frakturer efter halkolyckor på måndagen och på Centralsjukhuset i Karlstad var situationen den samma.

På måndagen fick akuten i Karlskoga ta emot ett 40-tal ortopedfall, de flesta hade skadad sig utomhus i halkolyckor. På tisdagen var antalet skadade färre.

– I dag ser folk att det är halt. Det var värre i går när det låg lite snö över, säger Anna-Lena Kjellgren som är avdelningschef på Karlskoga lasaretts akutmottagning.

Halkolyckorna drabbar inte bara äldre. Akuten i Karlskoga har fått ta emot patienter i alla åldrar och skadorna är olika frakturer. Handleder, fotleder, höfter och revben är utsatta områden på kroppen när människor faller omkull i halkan.

– De har fallit handlöst och slagit sig. Vi får se om de kommer i gång och sandar under dagen, säger Kjellgren.

Värsta vädret

Kommunens gatuchef Stig Rengman berättar att de nu sandar alla ytor de har ansvar för.

– Cykelvägarna är rätt hyfsade. Det är gatorna och skolgårdar som är problem nu, säger Rengman.

Att det var glashalt på gatorna tidigt på tisdag morgon beror på att den sand som las på under måndagen rann undan i regnet.

– Vi körde bort all snö och sandade på måndagen men när det är underkylt regn är det kört. Det ser lika ut i hela Mellansverige. Det är sådant här väder ett par, tre gånger per år och tyvärr drabbar det också Karlskoga, säger Rengman.

Rengman vädjar till de som inte behöver gå ut att hålla sig inne och han påminner om att fastighetsägare har skyldighet att sanda gångbanan vid sin egen tomt. Kommunen tillhandahåller gratis sand som kan hämtas på Sintrams väg i Ekeby.

– Det är väldigt viktigt att vi hjälps åt, säger Rengman.

Och det är inte bara Karlskoga som drabbats. Akuten på Universitetssjukhuset i Örebro tog emot 78 patienter med frakturer efter halkolyckor på måndagen och på Centralsjukhuset i Karlstad var situationen den samma.