2016-04-21 10:01

2016-04-21 10:01

"Kan bli ett bra boende"

SÄFFLE: Jan Issa vill starta flyktingboende i centrum

Flyktingboende vid fastigheten Merkurius 6 vid den östra rondellen i centrum.
Ja, detta är den inriktning som fastighetsägaren Jan Issa nu jobbar efter.
– Detta är ett sätt att få liv i lokalerna, säger Jan Issa.

Säffle-Tidningen träffade fastighetsägaren och entreprenören Jan Issa för lite mer än ett år sedan.

Då som en återvändare till Säffle med ambitionen att skaka liv i såväl Bakfickan och Mejeriet på sikt. Sedan dess så har inriktningen förändrats. Ambitionerna som handlade om att driva pizzeria i Bakfickans renoverade lokaler och få i gång någon form av nöjesverksamhet i det tidigare Mejeriet har lagts åt sidan.

– Det har funnits många som har varit intresserade. Men samtidigt har jag inte velat släppa in några oseriösa då jag har haft dåliga erfarenheter av sådana hyresgäster under åren, säger Jan Issa.

I stället så är viljeinriktningen från hans sida nu att starta ett tillfälligt flyktingboende i lokalerna. Han har redan tagit kontakter med Migrationsverket och banker för att se om det finns möjligheter till att låna pengar för renovering och ombyggnad.

Än så länge så är signalerna positiva, berättar han.

Tio sovrum

Han har skickat in en ansökan om förhandsbesked till Säffle kommun och Miljö- och byggnadsnämnden där han beskriver hur han vill förändra fastighetens verksamhet.

Tanken tycks vara att bygga om övervåningen av den stora byggnaden och där få plats med ett tiotal sovrum i olika storlekar. På nedre plan så planeras det för samlingsrum och personalrum bland annat.

Bakfickan är tänkt att användas som matsal.

– Jag tror verkligen att det kan bli ett bra boende, säger Jan Issa.

Vid sidan av att ett flyktingboende skulle kunna ge honom en möjlighet att omvandla fastigheten från en förlustaffär till en lönsam verksamhet så tror han även att han själv har erfarenheter som kan hjälpa och underlätta för de människor som kan komma att vistas i boendet.

– Jag har själv kommit till Sverige från ett annat land och jag vet vad det innebär. Därmed skulle jag kunna hjälpa till att ge människor rätt verktyg för att klara sig ute i samhället, säger Jan Issa.

Säffle-Tidningen träffade fastighetsägaren och entreprenören Jan Issa för lite mer än ett år sedan.

Då som en återvändare till Säffle med ambitionen att skaka liv i såväl Bakfickan och Mejeriet på sikt. Sedan dess så har inriktningen förändrats. Ambitionerna som handlade om att driva pizzeria i Bakfickans renoverade lokaler och få i gång någon form av nöjesverksamhet i det tidigare Mejeriet har lagts åt sidan.

– Det har funnits många som har varit intresserade. Men samtidigt har jag inte velat släppa in några oseriösa då jag har haft dåliga erfarenheter av sådana hyresgäster under åren, säger Jan Issa.

I stället så är viljeinriktningen från hans sida nu att starta ett tillfälligt flyktingboende i lokalerna. Han har redan tagit kontakter med Migrationsverket och banker för att se om det finns möjligheter till att låna pengar för renovering och ombyggnad.

Än så länge så är signalerna positiva, berättar han.

Tio sovrum

Han har skickat in en ansökan om förhandsbesked till Säffle kommun och Miljö- och byggnadsnämnden där han beskriver hur han vill förändra fastighetens verksamhet.

Tanken tycks vara att bygga om övervåningen av den stora byggnaden och där få plats med ett tiotal sovrum i olika storlekar. På nedre plan så planeras det för samlingsrum och personalrum bland annat.

Bakfickan är tänkt att användas som matsal.

– Jag tror verkligen att det kan bli ett bra boende, säger Jan Issa.

Vid sidan av att ett flyktingboende skulle kunna ge honom en möjlighet att omvandla fastigheten från en förlustaffär till en lönsam verksamhet så tror han även att han själv har erfarenheter som kan hjälpa och underlätta för de människor som kan komma att vistas i boendet.

– Jag har själv kommit till Sverige från ett annat land och jag vet vad det innebär. Därmed skulle jag kunna hjälpa till att ge människor rätt verktyg för att klara sig ute i samhället, säger Jan Issa.