2015-10-27 06:00

2015-10-27 06:00

"Förändring behövs"

TORSBY: Borttagen extraersättning

Lina Börjesson, sjuksköterskan som tvingades gå till jobbet trots brist på barnomsorg för sin femårige son, hoppas att hennes fall kan leda till en förändring av arbetsrutinerna på sjukhuset.

– Det är ganska blandade känslor just nu. Det är jätteviktigt att det uppmärksammas för sjuksköterskebristen är stor. Detta får konsekvenser och i fredags gick det överstyr, säger hon.

NWT berättade i lördags om att Lina Börjessons chef beordrade henne att genast komma till sin arbetsplats på Torsby sjukhus på grund av stor brist på sjuksköterskor. Hon fick helt enkelt komma in till jobbet tillsammans med sonen. Detta uppmärksammades av facket och efter en och en halv timma fick Lina Börjesson med son gå hem igen.

Har du fått några reaktioner från bekanta och kolleger?

– Många tycker att det var bra gjort och att jag har stått på mig. De säger att det var rätt att jag gick till facket och så vidare. Jag har fått väldigt mycket stöd från både kända och okända och mina kolleger har varit fantastiska.

Har du fått en förklaring från din chef?

– Jag har fått ett förlåt, en ursäkt. Men ingen bra förklaring, fortsätter Lina Börjesson.

– Förut hade vi en extraersättning när jobbade övertid. Men den togs bort från och med första oktober. Då sade vi att 'nu tar vi inte på oss någon mer övertid'. Nu när man jobbar extrapass så får man vara ledig längre fram. Vi sade nej till det och tyckte att 'nu får de beordra oss om vi ska komma in överhuvudtaget'.

Ohållbar situation

– Jag hoppas att det kommer något bra av händelsen. För det går inte att fortsätta att ha det så här. Det är bättre att vi får extraersättning än att man tar in en massa vikarier som inte kan avdelningens rutiner, avslutar hon.

– Det är ganska blandade känslor just nu. Det är jätteviktigt att det uppmärksammas för sjuksköterskebristen är stor. Detta får konsekvenser och i fredags gick det överstyr, säger hon.

NWT berättade i lördags om att Lina Börjessons chef beordrade henne att genast komma till sin arbetsplats på Torsby sjukhus på grund av stor brist på sjuksköterskor. Hon fick helt enkelt komma in till jobbet tillsammans med sonen. Detta uppmärksammades av facket och efter en och en halv timma fick Lina Börjesson med son gå hem igen.

Har du fått några reaktioner från bekanta och kolleger?

– Många tycker att det var bra gjort och att jag har stått på mig. De säger att det var rätt att jag gick till facket och så vidare. Jag har fått väldigt mycket stöd från både kända och okända och mina kolleger har varit fantastiska.

Har du fått en förklaring från din chef?

– Jag har fått ett förlåt, en ursäkt. Men ingen bra förklaring, fortsätter Lina Börjesson.

– Förut hade vi en extraersättning när jobbade övertid. Men den togs bort från och med första oktober. Då sade vi att 'nu tar vi inte på oss någon mer övertid'. Nu när man jobbar extrapass så får man vara ledig längre fram. Vi sade nej till det och tyckte att 'nu får de beordra oss om vi ska komma in överhuvudtaget'.

Ohållbar situation

– Jag hoppas att det kommer något bra av händelsen. För det går inte att fortsätta att ha det så här. Det är bättre att vi får extraersättning än att man tar in en massa vikarier som inte kan avdelningens rutiner, avslutar hon.

  • Olle Ohlsén Pettersson