2015-10-21 06:00

2015-10-21 06:00

Azita Shariati : "Mångfald är lönsamt"

KARLSTAD: Vårdbiträde blev vd på storbolag

Azita Shariati började som vårdbiträde på ett servicehus. I dag är hon vd för Sodexo, med 8 000 anställda i Sverige.
Hon vill att fler kvinnor gör en liknande resa – gärna i hennes bolag.
– Jag letar efter kompetens, och den finns ofta utanför de traditonella manliga nätverken, säger hon.

Sodexo AB säljer tjänster inom servicesektorn, bland annat lokalvård, måltider och fastighetsservice. Företaget är världens 18:e största arbetsgivare, med verksamhet i 80 länder.

På tisdagen var Sverigechefen i Karlstad för att delta på Swedbanks finansfrukost på Elite Stadshotellet och mötesplatsen Expand på KCCC. På Expand diskuteras mångfald, öppenhet och tillväxt.

Viktigaste kvinnan

Det var Azita Shariatis arbete i just de frågorna som gjorde att hon tidigare i år utsågs till näringslivets viktigaste kvinna av tidningen Veckans affärer.

– När jag kom in i ledningsgruppen 2010 var 73 procent av bolagets anställda i Sverige kvinnor. Men i ledningen fanns det bara 14 procent kvinnor.

Hon drev igenom att företaget skulle ha en 50/50-fördelning som mål. Fem år senare är målet nått.

– Om vi vill bli ett framgångsrikt företag måste vi fråga oss hur vi ska attrahera dem med störst kompetens och hur vi ska behålla dem.

– Jag är övertygad om att blandade ledningsgrupper sett till kön, ålder, etnisk bakgrund, sexuell läggning och eventuella funktionshinder är bra för tillväxten. Vi ska tänka vad de kan i stället för vad de inte kan, och hur de kan bidra till företags framgång.

Varför är det viktigt med blandade ledningsgrupper?

– Som företagare tycker jag att det är viktigast att jobba med tillväxt och lönsamhet. För att lyckas med det måste man förstå marknaden, och marknaden består av hälften kvinnor. Då är det en självklarhet att ledningen ska spegla marknaden man jobbar i.

Vad händer när det kommer in kvinnor i ledningsgruppen?

– Det handlar inte bara om kvinnor. När folk från olika bakgrunder samlas skapas dynamik, mer tolerans, man lyssnar mer och kommer med nya idéer. Sen kan du ta det från åldersperspektivet. När jag pratar med min son, ser vi saker helt olika sätt. Med min erfarenhet och hans färdighet i den digitaliserade världen kan vi skapa något helt nytt. Det behövs även på en arbetsplats.

Rekryteringen är bara första steget, menar hon. När talangen väl är anställd gäller det att få henne eller honom att stanna.

– Det finns en så stark konsensuskultur i Sverige. Alla väntar på vad vd:n ska säga. Det funkar inte om alla tänker likadant. Vad finns det för andra tankar där? Hur skapar man miljö där alla tar ansvar utifrån sin kompetens?

Jobbade på servicehus

Azita Shariati kom till Sverige från Iran som 20-åring. Hennes första jobb var på ett servicehus i Hammarkullen i Göteborg.

– Jag hade huvudvärk varje dag. Det var så ansträngande med det nya språket, men jag lärde mig jättemycket.

Vilka egenskaper hos dig är det som har gjort dig så framgångsrik?

– Jag har hela tiden fokuserat på det jag gör. Det jag gör gör jag på ett bra sätt. Jag har alltid varit mig själv. Jag tror inte att medarbetarna som känner mig ser någon skillnad på hur jag är som vd och hur jag var då jag jobbade tillsammans med dem. Jag ser människan – alla är lika mycket värda och alla ska bemötas på ett värdigt sätt.

– Jag har jobbat hårt, levererat resultat och skapat bra relationer. Tur har jag haft en gång, och det var när jag fick jobb en gång i tiden i ett företag där chefen såg mig. Hon såg vart jag var på väg, inte var jag kom ifrån.

Har män sett dig som ett hot under din karriär?

– Jag har inte sett det. Det har kanske funnits men jag har bestämt mig för att inte se det. Om jag skulle valt se det som problem hade gått under. Jag har sett det som utmaningar som jag ska vinna över.

Sodexo AB säljer tjänster inom servicesektorn, bland annat lokalvård, måltider och fastighetsservice. Företaget är världens 18:e största arbetsgivare, med verksamhet i 80 länder.

På tisdagen var Sverigechefen i Karlstad för att delta på Swedbanks finansfrukost på Elite Stadshotellet och mötesplatsen Expand på KCCC. På Expand diskuteras mångfald, öppenhet och tillväxt.

Viktigaste kvinnan

Det var Azita Shariatis arbete i just de frågorna som gjorde att hon tidigare i år utsågs till näringslivets viktigaste kvinna av tidningen Veckans affärer.

– När jag kom in i ledningsgruppen 2010 var 73 procent av bolagets anställda i Sverige kvinnor. Men i ledningen fanns det bara 14 procent kvinnor.

Hon drev igenom att företaget skulle ha en 50/50-fördelning som mål. Fem år senare är målet nått.

– Om vi vill bli ett framgångsrikt företag måste vi fråga oss hur vi ska attrahera dem med störst kompetens och hur vi ska behålla dem.

– Jag är övertygad om att blandade ledningsgrupper sett till kön, ålder, etnisk bakgrund, sexuell läggning och eventuella funktionshinder är bra för tillväxten. Vi ska tänka vad de kan i stället för vad de inte kan, och hur de kan bidra till företags framgång.

Varför är det viktigt med blandade ledningsgrupper?

– Som företagare tycker jag att det är viktigast att jobba med tillväxt och lönsamhet. För att lyckas med det måste man förstå marknaden, och marknaden består av hälften kvinnor. Då är det en självklarhet att ledningen ska spegla marknaden man jobbar i.

Vad händer när det kommer in kvinnor i ledningsgruppen?

– Det handlar inte bara om kvinnor. När folk från olika bakgrunder samlas skapas dynamik, mer tolerans, man lyssnar mer och kommer med nya idéer. Sen kan du ta det från åldersperspektivet. När jag pratar med min son, ser vi saker helt olika sätt. Med min erfarenhet och hans färdighet i den digitaliserade världen kan vi skapa något helt nytt. Det behövs även på en arbetsplats.

Rekryteringen är bara första steget, menar hon. När talangen väl är anställd gäller det att få henne eller honom att stanna.

– Det finns en så stark konsensuskultur i Sverige. Alla väntar på vad vd:n ska säga. Det funkar inte om alla tänker likadant. Vad finns det för andra tankar där? Hur skapar man miljö där alla tar ansvar utifrån sin kompetens?

Jobbade på servicehus

Azita Shariati kom till Sverige från Iran som 20-åring. Hennes första jobb var på ett servicehus i Hammarkullen i Göteborg.

– Jag hade huvudvärk varje dag. Det var så ansträngande med det nya språket, men jag lärde mig jättemycket.

Vilka egenskaper hos dig är det som har gjort dig så framgångsrik?

– Jag har hela tiden fokuserat på det jag gör. Det jag gör gör jag på ett bra sätt. Jag har alltid varit mig själv. Jag tror inte att medarbetarna som känner mig ser någon skillnad på hur jag är som vd och hur jag var då jag jobbade tillsammans med dem. Jag ser människan – alla är lika mycket värda och alla ska bemötas på ett värdigt sätt.

– Jag har jobbat hårt, levererat resultat och skapat bra relationer. Tur har jag haft en gång, och det var när jag fick jobb en gång i tiden i ett företag där chefen såg mig. Hon såg vart jag var på väg, inte var jag kom ifrån.

Har män sett dig som ett hot under din karriär?

– Jag har inte sett det. Det har kanske funnits men jag har bestämt mig för att inte se det. Om jag skulle valt se det som problem hade gått under. Jag har sett det som utmaningar som jag ska vinna över.