2015-10-03 06:00

2015-10-03 06:00

Gick inte nå 112

SVERIGE: Stora problem i Telianätet

Telia hade under fredagsförmiddagen stora problem med störningar i telefoninätet. Bland annat gick det inte att nå 112 från mobiltelefon.

Mellan klockan 9:45 och 10:40 på fredagen gick det inte att ringa i Telias telefoninät från mobiltelefoner till fasta telefoner. Att ringa mellan mobiltelefoner, eller inom det fasta nätet fungerade dock som vanligt.

Det största bekymret var att det inte gick att ringa larmnumret 112 från mobiltelefoner.

– Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på detta, då vi vet att mycket av trafiken till 112 går från mobiler. Vi har varit i kontakt med Post- och Telestyrelsen som är vår tillsynsmyndighet och vi kommer att gå till botten med vad som hänt och vilka konsekvenser det fått. I nuläget har vi inga indikationer på några allvarliga tillbud till följd av teleavbrottet, säger Hans G Larsson, talesperson på Telia.

Tekniskt fel

Störningen berodde på ett tekniskt fel som inträffade i samband med underhållsarbete i det fasta nätet.

Telia meddelade vid 10:45-tiden på fredagen att problemen åtgärdats.

Mellan klockan 9:45 och 10:40 på fredagen gick det inte att ringa i Telias telefoninät från mobiltelefoner till fasta telefoner. Att ringa mellan mobiltelefoner, eller inom det fasta nätet fungerade dock som vanligt.

Det största bekymret var att det inte gick att ringa larmnumret 112 från mobiltelefoner.

– Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på detta, då vi vet att mycket av trafiken till 112 går från mobiler. Vi har varit i kontakt med Post- och Telestyrelsen som är vår tillsynsmyndighet och vi kommer att gå till botten med vad som hänt och vilka konsekvenser det fått. I nuläget har vi inga indikationer på några allvarliga tillbud till följd av teleavbrottet, säger Hans G Larsson, talesperson på Telia.

Tekniskt fel

Störningen berodde på ett tekniskt fel som inträffade i samband med underhållsarbete i det fasta nätet.

Telia meddelade vid 10:45-tiden på fredagen att problemen åtgärdats.