2015-09-17 06:00

2015-09-17 06:00

Strategin fungerade för Michael

FORSHAGAFORSEN: Udda klassen

– Det var en honlax full i rom som jag höll i vattnet och det är en ren njutning att få återutsätta en så fin fisk och sedan få se den simma i väg för att förhoppningsvis fortplanta sig.
Det är Västeråsfiskaren Michael Jonsson som berättar om den lax, på 6 930 gram tung och 86 centimeter lång, som han fångade i Forshagaforsen den 7 augusti och som tar ett av prisen i den Udda klassen i augusti.

Han berättar att han kom till Forshagaforsen, att det var en solig morgon och att han hade hela älven med zon 2 helt för sig själv.

– Det är inte alla dagar som man får chansen att fiska en så bra sträcka under bra förhållanden helt ensam, säger Michael. Min strategi var att fiska av alla bra platser från uppankrad båt rätt långt bort och kasta längre. Helst ska man smyga sig fram för att inte skrämma bort den fisk som står i groparna.

Strategin fungerade.

Bara en kvart senare small det till.

– Då fick jag en sådan där go känsla att det är hett och mitt på ”Ericksson-stoppet” som vi kallar det, så kom en tung och bestämd dragning, jag väntade en kort stund, reste spöet och krokade fisken, berättar Michael. Det var en tung fisk som gick till botten och gjorde ett par längre rusningar innan jag med hård press fick kämpa upp fisken i håven.

– Det var en vacker och relativt nystigen Klarälvslax som var så pass fräsch att den fjällade i båten, fortsätter Michael . Den var full i rom och jag fick hantera den varsamt, lyfte snabbt upp den granna fisken för att foto innan den fick gå tillbaka i älven.

Den romstinna laxen blev dagens enda fångst.

– De var inte riktigt på hugget som de brukar vara, säger Michael. Jag hade ytterligare fem fiskar som var framme och drog i flugan men alla lyckades ta sig loss efter kortare rusningar.

Han berättar att han kom till Forshagaforsen, att det var en solig morgon och att han hade hela älven med zon 2 helt för sig själv.

– Det är inte alla dagar som man får chansen att fiska en så bra sträcka under bra förhållanden helt ensam, säger Michael. Min strategi var att fiska av alla bra platser från uppankrad båt rätt långt bort och kasta längre. Helst ska man smyga sig fram för att inte skrämma bort den fisk som står i groparna.

Strategin fungerade.

Bara en kvart senare small det till.

– Då fick jag en sådan där go känsla att det är hett och mitt på ”Ericksson-stoppet” som vi kallar det, så kom en tung och bestämd dragning, jag väntade en kort stund, reste spöet och krokade fisken, berättar Michael. Det var en tung fisk som gick till botten och gjorde ett par längre rusningar innan jag med hård press fick kämpa upp fisken i håven.

– Det var en vacker och relativt nystigen Klarälvslax som var så pass fräsch att den fjällade i båten, fortsätter Michael . Den var full i rom och jag fick hantera den varsamt, lyfte snabbt upp den granna fisken för att foto innan den fick gå tillbaka i älven.

Den romstinna laxen blev dagens enda fångst.

– De var inte riktigt på hugget som de brukar vara, säger Michael. Jag hade ytterligare fem fiskar som var framme och drog i flugan men alla lyckades ta sig loss efter kortare rusningar.