2015-07-28 06:00

2015-07-28 07:32

Vad är rätt om alkohol?

SVERIGE: Myter om alkohol

Det finns många myter kring alkoholkonsumtion. Anna Söderpalm Gordh, docent på Sahlgrenska akademin, reder ut de vanligaste myterna kring alkohol.

Ett glas rödvin om dagen är bra för hälsan.

– Det finns inga bevis för det här påståendet. Visst finns det några studier som visar på att en del vinsorter innehåller antioxidanter, men långt ifrån alla. All konsumtion av alkohol kan leda till riskkonsumtion. Jag tror att medier tycker om att framhäva studier som visar en positiv effekt av alkohol. Samtidigt får alla studier som visar det motsatta mindre utrymme, förklarar Anna Söderpalm Gordh.

Det är bättre att dricka rejält ibland än lite varje dag.

– Det stämmer delvis, beroende på vad man diskuterar. Ur beroendesynpunkt är det mycket värre att dricka lite varje dag. Då blir det lätt en vana som kan utvecklas till ett beroende. Det beroendet kan sedan eskalera till att man i stället för att dricka ett glas dricker två glas för att koppla av och sedan stegrar ännu mer. Dricker man mycket vid enstaka tillfällen är risken för att man utvecklar ett beroende mycket mindre naturligtvis. Fast om man dricker mycket riskerar man ju att det händer olyckor som i värsta fall skadar en själv och andra människor.

På semestern ska man unna sig att dricka varje dag.

– Jag tror att väldigt många har problem att koppla av. Så många använder sig av alkoholen för att få hjälp med avkopplingen helt enkelt. Det är väl ok om det bara gäller en begränsad tid. För de allra flesta tar ju semesterdrickandet slut när semester tar slut. Men för en del fortsätter drickandet under hösten och vintern. Det är då det kan bli problem där man i värsta fall utvecklar ett beroende, säger Anna Söderpalm Gordh.

Ett glas rödvin om dagen är bra för hälsan.

– Det finns inga bevis för det här påståendet. Visst finns det några studier som visar på att en del vinsorter innehåller antioxidanter, men långt ifrån alla. All konsumtion av alkohol kan leda till riskkonsumtion. Jag tror att medier tycker om att framhäva studier som visar en positiv effekt av alkohol. Samtidigt får alla studier som visar det motsatta mindre utrymme, förklarar Anna Söderpalm Gordh.

Det är bättre att dricka rejält ibland än lite varje dag.

– Det stämmer delvis, beroende på vad man diskuterar. Ur beroendesynpunkt är det mycket värre att dricka lite varje dag. Då blir det lätt en vana som kan utvecklas till ett beroende. Det beroendet kan sedan eskalera till att man i stället för att dricka ett glas dricker två glas för att koppla av och sedan stegrar ännu mer. Dricker man mycket vid enstaka tillfällen är risken för att man utvecklar ett beroende mycket mindre naturligtvis. Fast om man dricker mycket riskerar man ju att det händer olyckor som i värsta fall skadar en själv och andra människor.

På semestern ska man unna sig att dricka varje dag.

– Jag tror att väldigt många har problem att koppla av. Så många använder sig av alkoholen för att få hjälp med avkopplingen helt enkelt. Det är väl ok om det bara gäller en begränsad tid. För de allra flesta tar ju semesterdrickandet slut när semester tar slut. Men för en del fortsätter drickandet under hösten och vintern. Det är då det kan bli problem där man i värsta fall utvecklar ett beroende, säger Anna Söderpalm Gordh.