2015-06-19 06:00

2015-06-19 06:00

Tekniska prylar i nytt museum

KIL: Samlingen innehåller flera dyrgripar

Ända sedan barnsben har Christer Falkenström, Fagerås, samlat på tekniska prylar. Det idoga samlandet har nu blivit ett museum, Kils Tele-, Radio- och Datormuseum. Ett museum som fram tills nu har varit näst intill okänt i Kil och Värmland.
- Min ambition har varit att skapa ett levande museum som inte bara visar upp gamla tele-, radio- och datorprylar för allmänheten utan också demonstrerar hur de olika tekniska prylarna användes och till vilken nytta .

Det är en imponerande samling inom de tre områdena som Christer Falkenström visar upp i sitt museum vid Hagagatan 12 i Kil.

- Från början hade jag planer på att starta i Fagerås, men kommunens styrande var inte speciellt intresserade att låta den byggnad jag hade sett ut att bli ett museum. Nu har jag fått lokaler i det som en gång var delar av ett bryggeri och på senare tid också bageri i Kil. Jag hoppas att längre fram hitta en ännu större lokal, eftersom jag har dubbelt så mycket tekniska prylar än vad som ryms i de nuvarande lokalerna.

Riktiga dyrgripar

Han har många tekniska dyrgripar i sitt museum. Bland annat en heliograf, som under andra världskriget användes av USA i Stilla Havet samt så sent som i Afghanistan på 1980-talet.

- Det handlar om det främsta mobila sambandsmodellen från 1850 till en början av 1900-talet, då radion introducerades.

Vid NWT:s besök visade Christer Falkenström upp heliografen i full verksamhet. Den fungerar genom morse i nycklat solljus, en solkatt från en planslipad spegel. Systemets säkerhet är mycket högt och räckvidden är cirka sju-åtta mil vid klart väder.

- Vi kommer den närmaste tiden att testa systemet mellan två berg i Värmland. I ena riktningen skall vi köra med heliografen och i den andra riktningen kör vi vanlig radiotrafik.

Heliografen är en av hundratals tekniska prylar som finns i museet i Kil. Han kan också demonstrera en s.k. Knickebein-simulator som kom till användning för nattbombningar under andra världskriget. I museet hittar man också radiosändare och radiomottagare från olika tidsepoker.

Agentradiostation

En annan dyrgrip är en så kallad agentradiostation som tyskarna skickade i händerna på sina agenter runt om i världen. Agenterna kunde sitta på ett hotellrum eller ute i skogen och sända viktiga meddelanden till de tyska högkvarteren.

Nu hör de till saken att Christer Falkenström är sändaramatör med radiosignalen SM4DZR. Han har med andra ord goda kunskaper om radio- och radiokommunikation i alla dess former.

Populär artist

Det kanske också finns en och annan som kommer ihåg Christer Falkenström på ett annat sätt. I sin ungdom blev han en firad artist med sin cittra och sin sång. Han var bland annat med i en Karusellsändning med Lennart Hyland och han var med i filmen, ”Åsa-Nisse på hal is”.

Christer Falkenström, 72 år, har arbetat vid Chalmers, dåvarande Televerket, samt inom Försvarets Radioanstalt, FRA.

 

 

 

Det är en imponerande samling inom de tre områdena som Christer Falkenström visar upp i sitt museum vid Hagagatan 12 i Kil.

- Från början hade jag planer på att starta i Fagerås, men kommunens styrande var inte speciellt intresserade att låta den byggnad jag hade sett ut att bli ett museum. Nu har jag fått lokaler i det som en gång var delar av ett bryggeri och på senare tid också bageri i Kil. Jag hoppas att längre fram hitta en ännu större lokal, eftersom jag har dubbelt så mycket tekniska prylar än vad som ryms i de nuvarande lokalerna.

Riktiga dyrgripar

Han har många tekniska dyrgripar i sitt museum. Bland annat en heliograf, som under andra världskriget användes av USA i Stilla Havet samt så sent som i Afghanistan på 1980-talet.

- Det handlar om det främsta mobila sambandsmodellen från 1850 till en början av 1900-talet, då radion introducerades.

Vid NWT:s besök visade Christer Falkenström upp heliografen i full verksamhet. Den fungerar genom morse i nycklat solljus, en solkatt från en planslipad spegel. Systemets säkerhet är mycket högt och räckvidden är cirka sju-åtta mil vid klart väder.

- Vi kommer den närmaste tiden att testa systemet mellan två berg i Värmland. I ena riktningen skall vi köra med heliografen och i den andra riktningen kör vi vanlig radiotrafik.

Heliografen är en av hundratals tekniska prylar som finns i museet i Kil. Han kan också demonstrera en s.k. Knickebein-simulator som kom till användning för nattbombningar under andra världskriget. I museet hittar man också radiosändare och radiomottagare från olika tidsepoker.

Agentradiostation

En annan dyrgrip är en så kallad agentradiostation som tyskarna skickade i händerna på sina agenter runt om i världen. Agenterna kunde sitta på ett hotellrum eller ute i skogen och sända viktiga meddelanden till de tyska högkvarteren.

Nu hör de till saken att Christer Falkenström är sändaramatör med radiosignalen SM4DZR. Han har med andra ord goda kunskaper om radio- och radiokommunikation i alla dess former.

Populär artist

Det kanske också finns en och annan som kommer ihåg Christer Falkenström på ett annat sätt. I sin ungdom blev han en firad artist med sin cittra och sin sång. Han var bland annat med i en Karusellsändning med Lennart Hyland och han var med i filmen, ”Åsa-Nisse på hal is”.

Christer Falkenström, 72 år, har arbetat vid Chalmers, dåvarande Televerket, samt inom Försvarets Radioanstalt, FRA.