2015-06-16 06:00

2015-06-16 06:00

Kaffeälskarnas böner har gett resultat

KARLSKOGA: Satsar på kvalité

Nu har kaffeexperten och kaféägaren gått ihop och öppnat ett ställe där man både kan bli serverad en kopp kaffe av klass, köpa med sig bönorna hem eller få ett föredrag om drycken.
– Karlskogabornas intresse för kaffe är stort, vi tror att tiden är inne att öppna en sådan här verksamhet, berättar Anna-Karin Nilsson och Janne Gunnarsson.

Anna-Karin Nilsson är har drivit kafé i många år i Karlskoga, först vid Näset och nu vid Björkborns herrgård – Saffran och kardemumma.

Janne Gunnarsson är experten som i huvudstaden jobbade på Kaffemaskinen med såväl kaffe, tillbehör och föredrag. Sedan ett tag bor han i Karlskoga och satsar nu helhjärtat på verksamheten på Kyrkotorpsgatan.

Och det kanske behövs för Kaffebryggeriet är en speciell butik.

– Tyngdpunkten är att sälja kvalitetskaffe, både som färdig dryck och för att ta med sig hem i form av bönor eller pulver.

I butiken maler man bönorna till varje kopp, som sedan handbryggs.

– Det är en helt annan grej att dricka kaffe som gjorts på vårt sätt, där vi lyfter fram såväl ursprung som råvara. Det är hantverksmässigt, utan att det blir snobbigt.

- Med andra ord, drick gärna en slät kopp kaffe, men inte vilken som helst...

Frågan är om Karlskoga är redo för ett sådant här kafé?

– Vi är övertygade om det, karlskogingen gillar nämligen att gå på kafé. Det finns tidigare många bra kaffeställen både i Karlskoga och Degerfors, men det finns också ett behov av butiker som kan erbjuda det där lilla extra, som till exempel Ekmans på torget, säger Anna-Karin Nilsson.

– Dessutom hoppas vi självklart att turisterna ska hitta hit.

Janne Gunnarsson håller med.

– Det är ju dessutom klart trendigt att lägga en extra slant och få kvalité – och kanske också ekologiskt. Och när det gäller kaffe kostar inte kvalité särskilt mycket, bara två-tre kronor per kopp om man köper omalda bönor.

Kaffeexperten Janne Gunnarsson kommer också att arrangera föreläsningar och kaffeprovningar.

– Nyfikenheten när det gäller drycker, som till exempel kaffe, är stor. Många vill lära sig mer och med kunskap blir det faktiskt både roligare och - godare. För en sak är säker, det är skillnad på kaffe och kaffe...

Till sist Janne Gunnarsson, vilket är ditt favoritkaffe?

– Gärna ett sött och lite syrligt från Kenya. Smakupplevelsen är lika stor varje gång.

Anna-Karin Nilsson är har drivit kafé i många år i Karlskoga, först vid Näset och nu vid Björkborns herrgård – Saffran och kardemumma.

Janne Gunnarsson är experten som i huvudstaden jobbade på Kaffemaskinen med såväl kaffe, tillbehör och föredrag. Sedan ett tag bor han i Karlskoga och satsar nu helhjärtat på verksamheten på Kyrkotorpsgatan.

Och det kanske behövs för Kaffebryggeriet är en speciell butik.

– Tyngdpunkten är att sälja kvalitetskaffe, både som färdig dryck och för att ta med sig hem i form av bönor eller pulver.

I butiken maler man bönorna till varje kopp, som sedan handbryggs.

– Det är en helt annan grej att dricka kaffe som gjorts på vårt sätt, där vi lyfter fram såväl ursprung som råvara. Det är hantverksmässigt, utan att det blir snobbigt.

- Med andra ord, drick gärna en slät kopp kaffe, men inte vilken som helst...

Frågan är om Karlskoga är redo för ett sådant här kafé?

– Vi är övertygade om det, karlskogingen gillar nämligen att gå på kafé. Det finns tidigare många bra kaffeställen både i Karlskoga och Degerfors, men det finns också ett behov av butiker som kan erbjuda det där lilla extra, som till exempel Ekmans på torget, säger Anna-Karin Nilsson.

– Dessutom hoppas vi självklart att turisterna ska hitta hit.

Janne Gunnarsson håller med.

– Det är ju dessutom klart trendigt att lägga en extra slant och få kvalité – och kanske också ekologiskt. Och när det gäller kaffe kostar inte kvalité särskilt mycket, bara två-tre kronor per kopp om man köper omalda bönor.

Kaffeexperten Janne Gunnarsson kommer också att arrangera föreläsningar och kaffeprovningar.

– Nyfikenheten när det gäller drycker, som till exempel kaffe, är stor. Många vill lära sig mer och med kunskap blir det faktiskt både roligare och - godare. För en sak är säker, det är skillnad på kaffe och kaffe...

Till sist Janne Gunnarsson, vilket är ditt favoritkaffe?

– Gärna ett sött och lite syrligt från Kenya. Smakupplevelsen är lika stor varje gång.