2015-03-26 06:00

2015-03-26 06:00

En snygg öppen rygg gör brudklänningen

BRÖLLOP: Att välja kläder till den stora dagen

Mycket tyll och spets, mermaidklänningar, och öppna ryggar är trenderna för brudklänningen.

Det sägs många gånger att insidan är viktigast, men när ett bröllop stundar så har ändå utsidan en viss betydelse. Att bära en vacker brudklänning och känna sig som en prinsessa för en dag, under en av livets stora händelser, är en dröm för många. Brudklänningen är utan tvekan en av de viktigaste tillbehören, tillsammans med ringarna.

På Örebro slott är det dags för höjdpunkten under Fest och Bröllopsmässan. Nämligen uppvisningen av fest och bröllopskläder på catwalken.

Bredvid scenen står Ingegerd Nordquist, ägare till Fest & Bröllopspalatset i Degerfors, och är nervös. Ett flertal kläder från företaget kommer att visas upp inför publik och det är viktigt att allt fungerar och visningen blir lyckad.

När visningen är över andas hon ut, även om det blev någon liten småmiss som att en slöja ramlade av. Men det fixas till den senare visningen.

Tyll och spets

Jag passar på att fråga Ingegerd om det finns några nyheter eller trender när det gäller kläder till bröllop?

- Mycket tyll i klänningarna samt spets ska det vara just nu. Något som blivit populärt och som många väljer är så kallade mermaidklänningar. Det är en klänning som sitter tajt utom från vaderna och ner. Ungefär som formen på en sjöjungfru, därav namnet, berättar Ingegerd Nordquist.

– Öppna ryggar på klänningen är inne nu, men det gäller att jobba med baksidan och få den snygg. Baksidan är precis lika viktig som framsidan. Tänk på att bruden står mesta tiden med ryggen vänd mot gäster och åhörare under bröllopsceremonin.

Färg på klänningen? Är det vitt som gäller?

- Nej, vitt blir för skarpt, menar Ingegerd. Våra klänningar är i en färg som kallas ivory (elfenben). Du ser skillnaden säger Ingegerd och visar upp en klänning bredvid en kritvit duk.

Att ha ett genomgående färgtema vill många ha. Allt ska matcha. Blommor, slips, fluga, smycken, makeup, dekorationer och dukning vid bröllopsfesten.

Bruden är riktmärke

– Enklast är att utgå från bruden och vilken klänning hon väljer, vilka färger och smycken hon har valt, och sen anpassa brudgummen efter det. Hans klädsel får inte vara för mycket eller för lite i förhållande till bruden, om du förstår vad jag menar, skrattar Ingegerd.

Det är självklart inte så att brudgummen ska tvingas välja något han inte tycker om och som inte känns rätt. Det finns utrymme för fler valmöjligheter även för honom. Men som sagt, brudens val styr och det brukar aldrig vara några problem när det gäller den saken.

Det är vanligt att brudgummen hyr sina kläder. Och det finns mycket att välja på. Frack, kostym, frockcoat, jaquette och även smoking.

Smoking med lite färg

Smokingbröllop är något som börjat komma. Det är populärt i Norge och kommer mer och mer även här. Även att man smyger in lite färg, på till exempel flugan. Men det finns vissa regler enligt tradition och etikett. Har man frack ska färgerna vara svart och vitt.

Till jaquetten bär man oftast en väst under och till den en plastrong, vilken liknar en slips, men är bredare och kortare och täcker västöppningen. Plastrongen kan vara grå eller ha någon färg.

Hur är det med skor till bröllopet?

– När det gäller bruden är vita skor standard, men det blir allt vanligare med färgade skor berättar Ingegerd och visar upp ett par fina guldfärgade skor. För brudgummen är det mer traditionellt med svarta lackskor till frack och smoking eller svarta skinnskor till kostym, berättar Ingegerd.

Platsen av betydelse

Finns det något mer du vill säga som kan påverka klädvalet?

– Ja, platsen. Idag väljer fler och fler att gifta sig på en plats som betyder väldigt mycket för brudparet. Det kan vara i skogen, vid havet eller i stort sett var som helst. Och valet av plats har en viss betydelse för vilken klänning som bruden väljer i slutändan. Att välja en klänning med långt släp är rätt i en byggnad med fint golv, men kanske inte det bästa ute i en skog, berättar Ingegerd med ett leende.

– Så visst, det är en hel del att tänka på och planera inför ett bröllop, men jag brukar säga att är brudklänningen och ring/ringar valda så är 50 procent av planeringen gjord. Bröllopet är en stor händelse i livet och man vill minnas det med glädje och är paret ute i god tid kan förberedelserna i sig, bli ett fint minne, avslutar Ingegerd Nordquist.

Det sägs många gånger att insidan är viktigast, men när ett bröllop stundar så har ändå utsidan en viss betydelse. Att bära en vacker brudklänning och känna sig som en prinsessa för en dag, under en av livets stora händelser, är en dröm för många. Brudklänningen är utan tvekan en av de viktigaste tillbehören, tillsammans med ringarna.

På Örebro slott är det dags för höjdpunkten under Fest och Bröllopsmässan. Nämligen uppvisningen av fest och bröllopskläder på catwalken.

Bredvid scenen står Ingegerd Nordquist, ägare till Fest & Bröllopspalatset i Degerfors, och är nervös. Ett flertal kläder från företaget kommer att visas upp inför publik och det är viktigt att allt fungerar och visningen blir lyckad.

När visningen är över andas hon ut, även om det blev någon liten småmiss som att en slöja ramlade av. Men det fixas till den senare visningen.

Tyll och spets

Jag passar på att fråga Ingegerd om det finns några nyheter eller trender när det gäller kläder till bröllop?

- Mycket tyll i klänningarna samt spets ska det vara just nu. Något som blivit populärt och som många väljer är så kallade mermaidklänningar. Det är en klänning som sitter tajt utom från vaderna och ner. Ungefär som formen på en sjöjungfru, därav namnet, berättar Ingegerd Nordquist.

– Öppna ryggar på klänningen är inne nu, men det gäller att jobba med baksidan och få den snygg. Baksidan är precis lika viktig som framsidan. Tänk på att bruden står mesta tiden med ryggen vänd mot gäster och åhörare under bröllopsceremonin.

Färg på klänningen? Är det vitt som gäller?

- Nej, vitt blir för skarpt, menar Ingegerd. Våra klänningar är i en färg som kallas ivory (elfenben). Du ser skillnaden säger Ingegerd och visar upp en klänning bredvid en kritvit duk.

Att ha ett genomgående färgtema vill många ha. Allt ska matcha. Blommor, slips, fluga, smycken, makeup, dekorationer och dukning vid bröllopsfesten.

Bruden är riktmärke

– Enklast är att utgå från bruden och vilken klänning hon väljer, vilka färger och smycken hon har valt, och sen anpassa brudgummen efter det. Hans klädsel får inte vara för mycket eller för lite i förhållande till bruden, om du förstår vad jag menar, skrattar Ingegerd.

Det är självklart inte så att brudgummen ska tvingas välja något han inte tycker om och som inte känns rätt. Det finns utrymme för fler valmöjligheter även för honom. Men som sagt, brudens val styr och det brukar aldrig vara några problem när det gäller den saken.

Det är vanligt att brudgummen hyr sina kläder. Och det finns mycket att välja på. Frack, kostym, frockcoat, jaquette och även smoking.

Smoking med lite färg

Smokingbröllop är något som börjat komma. Det är populärt i Norge och kommer mer och mer även här. Även att man smyger in lite färg, på till exempel flugan. Men det finns vissa regler enligt tradition och etikett. Har man frack ska färgerna vara svart och vitt.

Till jaquetten bär man oftast en väst under och till den en plastrong, vilken liknar en slips, men är bredare och kortare och täcker västöppningen. Plastrongen kan vara grå eller ha någon färg.

Hur är det med skor till bröllopet?

– När det gäller bruden är vita skor standard, men det blir allt vanligare med färgade skor berättar Ingegerd och visar upp ett par fina guldfärgade skor. För brudgummen är det mer traditionellt med svarta lackskor till frack och smoking eller svarta skinnskor till kostym, berättar Ingegerd.

Platsen av betydelse

Finns det något mer du vill säga som kan påverka klädvalet?

– Ja, platsen. Idag väljer fler och fler att gifta sig på en plats som betyder väldigt mycket för brudparet. Det kan vara i skogen, vid havet eller i stort sett var som helst. Och valet av plats har en viss betydelse för vilken klänning som bruden väljer i slutändan. Att välja en klänning med långt släp är rätt i en byggnad med fint golv, men kanske inte det bästa ute i en skog, berättar Ingegerd med ett leende.

– Så visst, det är en hel del att tänka på och planera inför ett bröllop, men jag brukar säga att är brudklänningen och ring/ringar valda så är 50 procent av planeringen gjord. Bröllopet är en stor händelse i livet och man vill minnas det med glädje och är paret ute i god tid kan förberedelserna i sig, bli ett fint minne, avslutar Ingegerd Nordquist.

  • Roger Gleisner