2015-02-27 11:05

2015-02-27 11:05

Svensken köper mobiler för miljarder

Svenskarna älskar mobiler. Det såldes 3,8 miljoner här i landet förra året till ett uppskattat värde långt över tio miljarder kronor. Det såldes också en miljon surfplattor.

 Det finns uppenbarligen ett stort intresse för nyheterna som kommer att presenteras när den internationella mobilbranschen drar i gång sin årliga stora mässa i Barcelona.

Siffrorna om försäljningen kommer från Elektronikbranschen som är en samarbetsorganisation med handlare och leverantörer. Det går inte att ange säkert hur mycket pengar det handlar om eftersom flertalet av mobilerna subventioneras av teleoperatörerna. Men vi kan ju alltid försöka. Mobiler kostar i dag allt mellan en knapp tusenlapp till över 7 000 kronor för Iphone 6-plus. Sätter vi ett lågt medelvärde på 3 000 kronor så hamnar totalsumman på 11,4 miljarder kronor. Om vi sätter samma pris på surfplattorna så blir det ytterligare 3 miljarder kronor.

Livets nav

– Jag är inte förvånad. Smarta telefoner och surfplattor är nästan navet i våra liv i dag. Vi sköter all kommunikation med mobilen och får underhållning i form av musik, tv och film den vägen, säger Klas Elm, vd på Elektronikbranschen.

Men, kan man invända, en två år gammal mobil fixar det där nästan lika bra som nyheterna som kommer att presenteras i Barcelona. Varför köper så många ny lur?

Bedövande brus

– Varför byter så många ut sina kök? Det är ju inte så att de gamla luckorna inte fungerar längre. Den tekniska livslängden har inget med utbytesfrekvensen att göra. Folk vill ha den senaste modellen som är lite bättre, lite snyggare och med några nya funktioner. Det är inte alls så att den gamla mobilen inte fungerar längre.

Barcelonamässan kan bli ett litet bakslag för alla som vill välja och vraka mellan tillverkarnas nya flaggskepp. Flera av dem har valt att inte släppa nya toppmodeller på mässan eftersom konkurrensen och mediebruset är bedövande och satsar i stället på egna event under våren. Men allt tyder på att både Samsung och HTC slår på stort och det räcker nog en bra bit.

Många väljer att släppa mellanklasslurar och givetvis kommer en rad nya klockor och armband - "wearables" - att lanseras.

  • TT

 Det finns uppenbarligen ett stort intresse för nyheterna som kommer att presenteras när den internationella mobilbranschen drar i gång sin årliga stora mässa i Barcelona.

Siffrorna om försäljningen kommer från Elektronikbranschen som är en samarbetsorganisation med handlare och leverantörer. Det går inte att ange säkert hur mycket pengar det handlar om eftersom flertalet av mobilerna subventioneras av teleoperatörerna. Men vi kan ju alltid försöka. Mobiler kostar i dag allt mellan en knapp tusenlapp till över 7 000 kronor för Iphone 6-plus. Sätter vi ett lågt medelvärde på 3 000 kronor så hamnar totalsumman på 11,4 miljarder kronor. Om vi sätter samma pris på surfplattorna så blir det ytterligare 3 miljarder kronor.

Livets nav

– Jag är inte förvånad. Smarta telefoner och surfplattor är nästan navet i våra liv i dag. Vi sköter all kommunikation med mobilen och får underhållning i form av musik, tv och film den vägen, säger Klas Elm, vd på Elektronikbranschen.

Men, kan man invända, en två år gammal mobil fixar det där nästan lika bra som nyheterna som kommer att presenteras i Barcelona. Varför köper så många ny lur?

Bedövande brus

– Varför byter så många ut sina kök? Det är ju inte så att de gamla luckorna inte fungerar längre. Den tekniska livslängden har inget med utbytesfrekvensen att göra. Folk vill ha den senaste modellen som är lite bättre, lite snyggare och med några nya funktioner. Det är inte alls så att den gamla mobilen inte fungerar längre.

Barcelonamässan kan bli ett litet bakslag för alla som vill välja och vraka mellan tillverkarnas nya flaggskepp. Flera av dem har valt att inte släppa nya toppmodeller på mässan eftersom konkurrensen och mediebruset är bedövande och satsar i stället på egna event under våren. Men allt tyder på att både Samsung och HTC slår på stort och det räcker nog en bra bit.

Många väljer att släppa mellanklasslurar och givetvis kommer en rad nya klockor och armband - "wearables" - att lanseras.

  • TT