2015-01-28 06:00

2015-01-28 06:00

Trösklar och attityder

Sverige har hög ungdomsarbetslöshet och den är ännu högre i Värmland. Nu varnar organisationen Svenskt Näringsliv för följderna. Dyrt för företagen att anställa och höga ingångslöner gör att trösklarna blir höga för att ta sig in på arbetsmarknaden. Sedan tillkommer sådant som lägre utbildningsnivå och många står utan jobb. Det blir heller inte bättre av den rödgröna regeringens planer på att ta bort sänkningen av arbetsgivaravgifter för ungdomar. Det kommer att leda till ännu högre arbetslöshet bland unga.

Ett problem är att det finns för få lågkvalificerade jobb. Relativt höga löner har motat bort dem, men alla kan eller har inte förutsättningar för längre utbildningar. Här måste det till förändringar, men politikerna från höger till vänster verkar ointresserade. I gårdagens NWT framgick att riksdagsledamoten Christian Holm (M) vill inte på nymoderat manér förändra i arbetsrätten, och kollegan Berit Högman (S) verkar mest vilja kommendera fram byggjobb.

Däremot har Högman rätt när hon påpekar att det sociala arvet från våra brukssamhällen påverkar företagsamheten negativt. För enligt en ny rapport från Svenskt Näringsliv ligger Värmland dåligt till när det gäller ungas företagande. Därför är det viktigt med till exempel Ung företagsamhet, UF, i skolorna. För det som främst måste till där är en attitydförändring.

Sverige har hög ungdomsarbetslöshet och den är ännu högre i Värmland. Nu varnar organisationen Svenskt Näringsliv för följderna. Dyrt för företagen att anställa och höga ingångslöner gör att trösklarna blir höga för att ta sig in på arbetsmarknaden. Sedan tillkommer sådant som lägre utbildningsnivå och många står utan jobb. Det blir heller inte bättre av den rödgröna regeringens planer på att ta bort sänkningen av arbetsgivaravgifter för ungdomar. Det kommer att leda till ännu högre arbetslöshet bland unga.

Ett problem är att det finns för få lågkvalificerade jobb. Relativt höga löner har motat bort dem, men alla kan eller har inte förutsättningar för längre utbildningar. Här måste det till förändringar, men politikerna från höger till vänster verkar ointresserade. I gårdagens NWT framgick att riksdagsledamoten Christian Holm (M) vill inte på nymoderat manér förändra i arbetsrätten, och kollegan Berit Högman (S) verkar mest vilja kommendera fram byggjobb.

Däremot har Högman rätt när hon påpekar att det sociala arvet från våra brukssamhällen påverkar företagsamheten negativt. För enligt en ny rapport från Svenskt Näringsliv ligger Värmland dåligt till när det gäller ungas företagande. Därför är det viktigt med till exempel Ung företagsamhet, UF, i skolorna. För det som främst måste till där är en attitydförändring.