2015-01-17 06:00

2015-01-20 23:16

Med sockerglufsandet i fokus

HELGPRAT: Sockerexperten Ann Fernholm

Beroende. Fettlever, diabetes och hjärtproblem – allt socker vi stoppar i oss kan skapa förödande hälsoeffekter.
Vad detta söta gift gör med våra kroppar har vetenskapsjournalisten Ann Fernholm stor kunskap om.
FT ringde upp för att få ett smakprov på vad hennes föreläsning den 21 januari på Filipstads bibliotek kommer att handla om.
Och även för att fråga: blir aldrig du sötsugen?

Ann Fernholm har författat de båda böckerna Det sötaste vi har om socker och växande kroppar, samt Ett sötare blod om hälsoeffekterna av ett sekel med socker. Nästa veckas föreläsning kommer till största del att utgå från vad Ann kommit fram till i sina publikationer.

1 Vad inspirerade dig till att skriva de här böckerna?

– Jag är doktor i biokemi och intervjuade en kvinna med typ 2-diabetes. Hon berättade om den dagen då vågen stod på 100 kilo. Genom att hon la om sin kost till en lågkolhydratskost gick hon ner 40 kilo på två år. Jag blev nyfiken på hur kosten kunde ge en sådan effekt.

Den allmänna uppfattningen kring sockrets påverkan har länge varit skev, menar Ann.

– På 50-talet när man vetenskapligt diskuterade fett och socker var det sockret som gick segrande ur striden. Då betraktades sockret som ofarligt, det ansågs bara som onödiga kalorier. I dag kan man se att den sockerkonsumtion vi har sannolikt är en stor anledning till att fetma och typ 2-diabetes ökar i västvärlden. Barn har fettlever som man förr bara såg hos alkoholister.

2 Hur skiljer sig sockerätandet då och i dag?

– Förr använde vi sockret som en krydda, en smakförstärkare. I dag har vi förlorat markkontakten och äter sådant våra kroppar inte är gjorda för, sockret har blivit en stor beståndsdel i vår kost. Den söta skräpmaten kan också vara en orsak till att så många börjar få problem med sina magar, visar forskning.

– Tänk att du skulle gå till veterinären med en hund som har magproblem. Om du skulle berätta för veterinären att hunden åt chips varje fredag, godis varje lördag, bullar och kakor varje söndag och söt yoghurt och söta flingor resten av veckan – ja, då skulle veterinären säga: ”Är du inte riktigt klok!” Det skulle aldrig falla oss in att ge vår hund mat som inte är anpassad för den, samtidigt gör vi det till våra barn. Det finns inget djur vi skulle ge den maten vi ger våra barn.

3 Att socker är farligt har nog de flesta hört, men tror du att folk verkligen förstår vilka konsekvenser det kan ge?

– Jag tror det. Men för att riktigt förstå gäller det att man går på djupet med vad det är som händer i kroppen. För hög dos socker gör att fett tillverkas i levern, ämnesomsättningen rubbas vilket orsakar övervikt och typ 2-diabetes.

Enligt Ann har ingen generation barn hittills ätit så mycket socker som dagens.

– Äter barnen godis får de inte i sig en stor dos kalorier utan några som helst vitaminer eller näringsämnen. Och vitaminer behövs för att våra kroppar ska kunna ta emot och bryta ner det vi äter, det är vårt smörjmedel. När kroppen ska ta hand om allt socker utan smörjmedlet blir det som grus i maskineriet.

4 Det kan ju vara svårt att låta bli det söta, blir du aldrig riktigt sötsugen?

– Visst blir jag det, men om man vänjer sig av med socker så försvinner det stora suget. Man tränar dessutom upp smaklökarna och får lättare att känna sötma efter ett tag. Och det finns ju faktiskt alternativ. I min bok har jag en del recept på saker man kan göra, en mangoglass tillexempel. Jag prövade den på ett barnkalas och den fick betyget 1000 på en skala från 1-5, så det tar jag som klart godkänt!

Ann Fernholm har författat de båda böckerna Det sötaste vi har om socker och växande kroppar, samt Ett sötare blod om hälsoeffekterna av ett sekel med socker. Nästa veckas föreläsning kommer till största del att utgå från vad Ann kommit fram till i sina publikationer.

1 Vad inspirerade dig till att skriva de här böckerna?

– Jag är doktor i biokemi och intervjuade en kvinna med typ 2-diabetes. Hon berättade om den dagen då vågen stod på 100 kilo. Genom att hon la om sin kost till en lågkolhydratskost gick hon ner 40 kilo på två år. Jag blev nyfiken på hur kosten kunde ge en sådan effekt.

Den allmänna uppfattningen kring sockrets påverkan har länge varit skev, menar Ann.

– På 50-talet när man vetenskapligt diskuterade fett och socker var det sockret som gick segrande ur striden. Då betraktades sockret som ofarligt, det ansågs bara som onödiga kalorier. I dag kan man se att den sockerkonsumtion vi har sannolikt är en stor anledning till att fetma och typ 2-diabetes ökar i västvärlden. Barn har fettlever som man förr bara såg hos alkoholister.

2 Hur skiljer sig sockerätandet då och i dag?

– Förr använde vi sockret som en krydda, en smakförstärkare. I dag har vi förlorat markkontakten och äter sådant våra kroppar inte är gjorda för, sockret har blivit en stor beståndsdel i vår kost. Den söta skräpmaten kan också vara en orsak till att så många börjar få problem med sina magar, visar forskning.

– Tänk att du skulle gå till veterinären med en hund som har magproblem. Om du skulle berätta för veterinären att hunden åt chips varje fredag, godis varje lördag, bullar och kakor varje söndag och söt yoghurt och söta flingor resten av veckan – ja, då skulle veterinären säga: ”Är du inte riktigt klok!” Det skulle aldrig falla oss in att ge vår hund mat som inte är anpassad för den, samtidigt gör vi det till våra barn. Det finns inget djur vi skulle ge den maten vi ger våra barn.

3 Att socker är farligt har nog de flesta hört, men tror du att folk verkligen förstår vilka konsekvenser det kan ge?

– Jag tror det. Men för att riktigt förstå gäller det att man går på djupet med vad det är som händer i kroppen. För hög dos socker gör att fett tillverkas i levern, ämnesomsättningen rubbas vilket orsakar övervikt och typ 2-diabetes.

Enligt Ann har ingen generation barn hittills ätit så mycket socker som dagens.

– Äter barnen godis får de inte i sig en stor dos kalorier utan några som helst vitaminer eller näringsämnen. Och vitaminer behövs för att våra kroppar ska kunna ta emot och bryta ner det vi äter, det är vårt smörjmedel. När kroppen ska ta hand om allt socker utan smörjmedlet blir det som grus i maskineriet.

4 Det kan ju vara svårt att låta bli det söta, blir du aldrig riktigt sötsugen?

– Visst blir jag det, men om man vänjer sig av med socker så försvinner det stora suget. Man tränar dessutom upp smaklökarna och får lättare att känna sötma efter ett tag. Och det finns ju faktiskt alternativ. I min bok har jag en del recept på saker man kan göra, en mangoglass tillexempel. Jag prövade den på ett barnkalas och den fick betyget 1000 på en skala från 1-5, så det tar jag som klart godkänt!