2015-01-16 06:00

2015-01-20 23:16

Vill locka besökare till Italien

KARLSKOGA: Informerade om sin by i Labbsand

Utanför knutarna i Labbsand virvlade snön friskt omkring på torsdagskvällen, men inomhus var det italiensk värme för hela slanten.

Åtta italienare från trakterna kring den lilla italienska byn Riolo Terme var i Labbsand i går. Hälften av dem var kockar och kockelever och den andra hälften jobbar för byns turistbyrå. Anledningen till besöket var att man ville informera Karlskogabor om Riolo Termes förträfflighet som turistmål.

Ett känt ansikte bland alla italienare var Kjell Nilsson, som under några år i slutet av 1980-talet bodde i just Riolo Terme då han var cykelproffs i Italien. Han fattade tycke för byn och har hållit kontakten med sina italienska vänner sedan dess.

– Jag är där minst en vecka varje år. Jag känner fler där än i Karlskoga, säger han.

Vill ha ännu fler

Han berättar att italienarna har märkt att många svenskar kommer till byn, och att de gärna vill att det kommer ännu fler. När de frågade om han kunde tänka sig att vara med vid deras informationsträffar i Sverige tackade han självklart ja.

Själv har han bara positiva saker att säga om sina italienska vänner.

– Lär man känna italienarna är de grymt gästvänliga - och maten är fantastisk!

Motionärer

De som kom till informationskvällen i Labbsand och fick uppleva den italienska maten - som lagades på plats med italienska råvaror - var mestadels cykelintresserade motionärer från Karlskoga och Kristinehamn.

Att det var cykelintresserade som kom var ingen slump. I trakterna kring Riolo Termes finns gott om mer eller mindre utmanande vägar för den cykelintresserade. Kjell Nilsson berättar dessutom att italienarna vill marknadsföra ett lite annorlunda sätt att semestra.

– Det har ju blivit allt mer populärt med aktiva semestrar. Här kan man till exempel gå italiensk matlagningskurs eller arbeta med keramik. Det är alltså inte för dem som bara vill sola, säger Kjell Nilsson och nämner att byn ligger fem mil från Bologna och att den närmaste mer kända platsen är Formel 1-banan Imola, som ligger sju kilometer från byn.

En av de italienska besökarna är Filippo Olivucci, chef för turistbyrån i Riolo Terme. Han berättar att man har satsat på den här typen av turism i 15-20 år och att målgruppen är turister från Nord- och Centraleuropa.

– Just de verkar uppskatta vår natur och kultur extra mycket, säger han med ett varmt leende.

Åtta italienare från trakterna kring den lilla italienska byn Riolo Terme var i Labbsand i går. Hälften av dem var kockar och kockelever och den andra hälften jobbar för byns turistbyrå. Anledningen till besöket var att man ville informera Karlskogabor om Riolo Termes förträfflighet som turistmål.

Ett känt ansikte bland alla italienare var Kjell Nilsson, som under några år i slutet av 1980-talet bodde i just Riolo Terme då han var cykelproffs i Italien. Han fattade tycke för byn och har hållit kontakten med sina italienska vänner sedan dess.

– Jag är där minst en vecka varje år. Jag känner fler där än i Karlskoga, säger han.

Vill ha ännu fler

Han berättar att italienarna har märkt att många svenskar kommer till byn, och att de gärna vill att det kommer ännu fler. När de frågade om han kunde tänka sig att vara med vid deras informationsträffar i Sverige tackade han självklart ja.

Själv har han bara positiva saker att säga om sina italienska vänner.

– Lär man känna italienarna är de grymt gästvänliga - och maten är fantastisk!

Motionärer

De som kom till informationskvällen i Labbsand och fick uppleva den italienska maten - som lagades på plats med italienska råvaror - var mestadels cykelintresserade motionärer från Karlskoga och Kristinehamn.

Att det var cykelintresserade som kom var ingen slump. I trakterna kring Riolo Termes finns gott om mer eller mindre utmanande vägar för den cykelintresserade. Kjell Nilsson berättar dessutom att italienarna vill marknadsföra ett lite annorlunda sätt att semestra.

– Det har ju blivit allt mer populärt med aktiva semestrar. Här kan man till exempel gå italiensk matlagningskurs eller arbeta med keramik. Det är alltså inte för dem som bara vill sola, säger Kjell Nilsson och nämner att byn ligger fem mil från Bologna och att den närmaste mer kända platsen är Formel 1-banan Imola, som ligger sju kilometer från byn.

En av de italienska besökarna är Filippo Olivucci, chef för turistbyrån i Riolo Terme. Han berättar att man har satsat på den här typen av turism i 15-20 år och att målgruppen är turister från Nord- och Centraleuropa.

– Just de verkar uppskatta vår natur och kultur extra mycket, säger han med ett varmt leende.