2015-01-16 13:30

2015-01-20 23:16

Kris bland mjölkbönder

ÅMÅL: Lantbrukaren Anders Bäckström debatterade i riksdagen

Nödsituation. På grund av Putin svämmar Europa över av prispressad mjölk. Sjunkande ersättning innebär att många svenska gårdar kämpar för sin överlevnad.
– Det blir jättetufft att behålla våra anställda, säger mjölkbonden Anders Bäckström från Åmål, som deltog vid torsdagens krismöte i riksdagshuset.

Med sina totalt 250 kor är familjen Bäckström en av de största mjölkproducenterna i Åmåls kommun. I fjol utökades verksamheten med ytterligare en gård. Olyckligtvis drabbades branschen kort därefter av den djupaste svackan i mannaminne.

– Som det ser ut nu kommer vi att göra ett tapp på två miljoner kronor i år, säger Anders Bäckström.

I grund och botten handlar problemet om mjölköverflöd i Europa. Mejeriprodukter säljer inte heller lika bra i dag som för några år sedan, vilket har slagit hårt mot lönsamheten för många svenska bönder.

”Håller inte i längden”

– Vi har tappat en krona per kilo sedan förra sommaren, från 3,6 till 2,64. Det kanske inte låter speciellt mycket, men en utredning har visat att den genomsnittlige bonden skulle behöva en ersättning på uppemot 4,3 kronor för att få full kostnadsteckning, säger Anders Bäckström, som i torsdags besökte Stockholm.

Målet med resan var att medverka vid ett krismöte i riksdagshuset.

Vill slopa momsen

– Alla är överens om att situationen inte håller i längden. Händer det inget, så kommer mjölkproduktionen att upphöra i Sverige, säger Anders Bäckström, som själv har blivit beroende av bankkrediter.

– Problemet är att få fram pengar för dagen.

Förbättrad likviditet diskuterades i riksdagshuset.

– Ett förslag handlar om att vi bönder ska få behålla momsen för mjölken. I dag betalar vi 12 procent. Sedan är frågan om det är praktiskt genomförbart att bara slopa en moms hur som helst, säger Anders Bäckström, som också skulle vilja få EU-stöd utbetalt i förtid. Det skulle åtminstone på kort sikt underlätta läget.

Att situationen för mjölkbönderna gick från pressad till akut förra sommaren hänger samman med konflikten i Ukraina. När Ryssland svarade på EU:s sanktioner med ett importstopp av jordbruksprodukter förvärrades krisen bland svenska mjölkbönder.

– Sverige har inte direkt någon mjölkexport till Ryssland, men det har Finland. Nu skeppar deras mejerier in produkter till oss i stället, vilket innebär hårt tryck och dumpade priser, säger Anders Bäckström.

Idé kan återanvändas

Ett alternativ hade kunnat vara att sälja överskottet till Kina, men där finns det ingen efterfrågan. Det gigantiska landet i öst har redan all torrmjölk de behöver.

Själv är Anders Bäckström tveksam till om det vore en bra lösning ens om det fanns en marknad.

– Sverige är ett högkostnadsland. Att då tro att vi kan börja sälja till lågkostnadsländer går inte ihop för mig, säger han.

Ett bättre alternativ vore att samarbeta med de lokala handlarna, vilket skedde 2012. Då höjdes mjölkpriset med en krona per liter.

– Initiativet fick bra respons, men egentligen borde prishöjningen även gälla ost och yoghurt. Då skulle vi få bättre utväxling, säger Anders Bäckström.

Med sina totalt 250 kor är familjen Bäckström en av de största mjölkproducenterna i Åmåls kommun. I fjol utökades verksamheten med ytterligare en gård. Olyckligtvis drabbades branschen kort därefter av den djupaste svackan i mannaminne.

– Som det ser ut nu kommer vi att göra ett tapp på två miljoner kronor i år, säger Anders Bäckström.

I grund och botten handlar problemet om mjölköverflöd i Europa. Mejeriprodukter säljer inte heller lika bra i dag som för några år sedan, vilket har slagit hårt mot lönsamheten för många svenska bönder.

”Håller inte i längden”

– Vi har tappat en krona per kilo sedan förra sommaren, från 3,6 till 2,64. Det kanske inte låter speciellt mycket, men en utredning har visat att den genomsnittlige bonden skulle behöva en ersättning på uppemot 4,3 kronor för att få full kostnadsteckning, säger Anders Bäckström, som i torsdags besökte Stockholm.

Målet med resan var att medverka vid ett krismöte i riksdagshuset.

Vill slopa momsen

– Alla är överens om att situationen inte håller i längden. Händer det inget, så kommer mjölkproduktionen att upphöra i Sverige, säger Anders Bäckström, som själv har blivit beroende av bankkrediter.

– Problemet är att få fram pengar för dagen.

Förbättrad likviditet diskuterades i riksdagshuset.

– Ett förslag handlar om att vi bönder ska få behålla momsen för mjölken. I dag betalar vi 12 procent. Sedan är frågan om det är praktiskt genomförbart att bara slopa en moms hur som helst, säger Anders Bäckström, som också skulle vilja få EU-stöd utbetalt i förtid. Det skulle åtminstone på kort sikt underlätta läget.

Att situationen för mjölkbönderna gick från pressad till akut förra sommaren hänger samman med konflikten i Ukraina. När Ryssland svarade på EU:s sanktioner med ett importstopp av jordbruksprodukter förvärrades krisen bland svenska mjölkbönder.

– Sverige har inte direkt någon mjölkexport till Ryssland, men det har Finland. Nu skeppar deras mejerier in produkter till oss i stället, vilket innebär hårt tryck och dumpade priser, säger Anders Bäckström.

Idé kan återanvändas

Ett alternativ hade kunnat vara att sälja överskottet till Kina, men där finns det ingen efterfrågan. Det gigantiska landet i öst har redan all torrmjölk de behöver.

Själv är Anders Bäckström tveksam till om det vore en bra lösning ens om det fanns en marknad.

– Sverige är ett högkostnadsland. Att då tro att vi kan börja sälja till lågkostnadsländer går inte ihop för mig, säger han.

Ett bättre alternativ vore att samarbeta med de lokala handlarna, vilket skedde 2012. Då höjdes mjölkpriset med en krona per liter.

– Initiativet fick bra respons, men egentligen borde prishöjningen även gälla ost och yoghurt. Då skulle vi få bättre utväxling, säger Anders Bäckström.

  • Andreas Dagström