2015-01-16 06:00

2015-01-20 23:18

Din radio snart värdelös

DAB: Ny teknik införs över våra huvuden

Visste du att om cirka sex år kommer du inte längre att kunna använda din radioapparat? 10 till 15 miljoner svenska radioapparater kommer inte längre att kunna ta in svenska radioprogram.

Orsaken är den så kallade DAB-radion – digital audio broadcasting. Det gamla beprövade och väl fungerande FM-nätet kommer att överges. Man kommer att minska sändningskostnaden med några procent och man kommer att kunna sända fler program på fler kanaler.

Jo, jag tackar jag. Att vältra över kostnaden på oss lyssnare som måste köpa nya radioapparater till hemmet, till sommarstugan, husvagnen eller badstranden. Och heller inte kan lyssna på radion i bilen, om vi inte byter bilradio för dyra pengar.

Under flera år har det pågått diskussioner om att införa DAB-radion. Sveriges radio, myndigheter, regering och riksdag har varit inblandade. Inte ett ljud till oss lyssnare. Hörde ni talas om detta inför valet i höstas? Nej! Det angår väl inte oss vanliga människor. Vi skall ju bara vara med och betala.

Snacket om att sända fler program via DAB-radion kan inte vara sant. Ni som hör på radion någorlunda frekvent har väl märkt att programtablåerna vimlar av repriser. Hur skall man få alla dessa nya program utan mer skattepengar? I dag kostar varje sändningstimme cirka 14 000 kronor. Det innebär runt 1,3 miljoner per dygn för P1, P2, P3 och P4. Sveriges Riksdag förväntas ta ett beslut i frågan under innevarande år, över våra huvuden. Vill du ha det så?

Min gamla radio fungerar alldeles utmärkt. Bra ljudkvalitet, lätt att hitta program. Jag vill inte kasta mina apparater på sophögen för att datanördarna skall få som de vill. De har ju redan alla möjligheter att lyssna på radio i sina datorer, mobiltelefoner och surfplattor.

Har du samma åsikt som jag så är det hög tid att påverka våra folkvalda, annars sitter du snart där med en hög tystade radioapparater. Nej till DAB-radion!


P-G Thunström

Visste du att om cirka sex år kommer du inte längre att kunna använda din radioapparat? 10 till 15 miljoner svenska radioapparater kommer inte längre att kunna ta in svenska radioprogram.

Orsaken är den så kallade DAB-radion – digital audio broadcasting. Det gamla beprövade och väl fungerande FM-nätet kommer att överges. Man kommer att minska sändningskostnaden med några procent och man kommer att kunna sända fler program på fler kanaler.

Jo, jag tackar jag. Att vältra över kostnaden på oss lyssnare som måste köpa nya radioapparater till hemmet, till sommarstugan, husvagnen eller badstranden. Och heller inte kan lyssna på radion i bilen, om vi inte byter bilradio för dyra pengar.

Under flera år har det pågått diskussioner om att införa DAB-radion. Sveriges radio, myndigheter, regering och riksdag har varit inblandade. Inte ett ljud till oss lyssnare. Hörde ni talas om detta inför valet i höstas? Nej! Det angår väl inte oss vanliga människor. Vi skall ju bara vara med och betala.

Snacket om att sända fler program via DAB-radion kan inte vara sant. Ni som hör på radion någorlunda frekvent har väl märkt att programtablåerna vimlar av repriser. Hur skall man få alla dessa nya program utan mer skattepengar? I dag kostar varje sändningstimme cirka 14 000 kronor. Det innebär runt 1,3 miljoner per dygn för P1, P2, P3 och P4. Sveriges Riksdag förväntas ta ett beslut i frågan under innevarande år, över våra huvuden. Vill du ha det så?

Min gamla radio fungerar alldeles utmärkt. Bra ljudkvalitet, lätt att hitta program. Jag vill inte kasta mina apparater på sophögen för att datanördarna skall få som de vill. De har ju redan alla möjligheter att lyssna på radio i sina datorer, mobiltelefoner och surfplattor.

Har du samma åsikt som jag så är det hög tid att påverka våra folkvalda, annars sitter du snart där med en hög tystade radioapparater. Nej till DAB-radion!


P-G Thunström