2015-01-15 06:00

2015-01-20 23:18

"Med en enkel tulipan..."

FILIPSTAD: Tulpanens dag firar 25 år

Vårkänslor. Vackra, frasiga och färggranna gör de nu entré i våra hem. Blomman som kommer med löftet om ljusare tider firas i dag torsdag på sin alldeles egna dag.
– Tulpaner sprider glädje, säger Maggan Eriksson från Blomstertösen.

Varje år köper vi i Sverige över 120 miljoner tulpaner att dekorera våra hem med. Det gör oss enligt flera trädgårdssajter till världsmästare i tulpankonsumtion. Och när något är så rasande populärt är det ju också på sin plats att detta omtyckta ting celebreras med en egen dag.

Tulpanens dag firas varje år den 15 januari och har så gjorts i över två decennier.

Självklart har blomsteraffärerna i Filipstad förberett inför denna dag genom att fylla på kylarna med de frasigt eleganta blommorna.

– Vi har tagit hem x-antal tulpaner och förbereder just nu genom att göra färdiga buketter. Kunderna gillar det – att bara komma in och grabba en bukett och sedan ut igen, säger Mona Suikkanen Johansson på Filipstads blomsterhandel.

Att tulpanen är en vårblomma är dock en sanning med modifikation, försäljningen börjar redan vid jul.

– Men då är det bara vita och röda som gäller. Nu så här efter jul vill folk ha in våren och då köper man färgglada tulpaner. Även om vita fortfarande går hem hos många tror jag blandade buketter är populärast.

Vad symboliserar tulpaner för dig?

– Jag tycker mycket om dem speciellt eftersom de symboliserar ljuset. De signalerar att vi är på väg mot en trevligare tid.

Även Maggan och Caroline på Blomstertösen tänker på vårsol, ljusare dagar och ett lättare liv i dessa tulpantider.

– Men det är framför allt det här som jag älskar – knastret. Hör så härligt det låter! säger Maggan och kniper försiktigt om bunten tulpaner som sprakar av rosa, gult och rött.

– När de låter så här så vet man också att de är färska.

Vilka är dina bästa tips för att tulpanerna ska stå så länge som möjligt?

– Förvara dem kallt. Ställ undan dem när du åker till jobbet eller när du lägger dig för kvällen. Det är ju ingen idé att de står där alldeles ensamma. Sedan brukar vi säga att man bara ska ge dem lite vatten, ger man dem mycke dricker de mycket och då växer de på längden. Sedan är det inte fel att ge dem en ny snittyta efter ett tag och byxa ut vattnet.

Varför tror du att vi är så tulpantokiga här i Sverige?

– Min teori är att de bara finns här en så kort tid så vi vill passa på att njuta av dem. Vi behöver något som piggar upp i mörkret och som får oss att känna att ”Ja! Nu kommer något annat!” Och det är ju inte bara på tulpandagen jag tycker man kan överraska med tulpaner utan det tycker jag man göra när som. De sprider lite glädje i vardagen.

Varje år köper vi i Sverige över 120 miljoner tulpaner att dekorera våra hem med. Det gör oss enligt flera trädgårdssajter till världsmästare i tulpankonsumtion. Och när något är så rasande populärt är det ju också på sin plats att detta omtyckta ting celebreras med en egen dag.

Tulpanens dag firas varje år den 15 januari och har så gjorts i över två decennier.

Självklart har blomsteraffärerna i Filipstad förberett inför denna dag genom att fylla på kylarna med de frasigt eleganta blommorna.

– Vi har tagit hem x-antal tulpaner och förbereder just nu genom att göra färdiga buketter. Kunderna gillar det – att bara komma in och grabba en bukett och sedan ut igen, säger Mona Suikkanen Johansson på Filipstads blomsterhandel.

Att tulpanen är en vårblomma är dock en sanning med modifikation, försäljningen börjar redan vid jul.

– Men då är det bara vita och röda som gäller. Nu så här efter jul vill folk ha in våren och då köper man färgglada tulpaner. Även om vita fortfarande går hem hos många tror jag blandade buketter är populärast.

Vad symboliserar tulpaner för dig?

– Jag tycker mycket om dem speciellt eftersom de symboliserar ljuset. De signalerar att vi är på väg mot en trevligare tid.

Även Maggan och Caroline på Blomstertösen tänker på vårsol, ljusare dagar och ett lättare liv i dessa tulpantider.

– Men det är framför allt det här som jag älskar – knastret. Hör så härligt det låter! säger Maggan och kniper försiktigt om bunten tulpaner som sprakar av rosa, gult och rött.

– När de låter så här så vet man också att de är färska.

Vilka är dina bästa tips för att tulpanerna ska stå så länge som möjligt?

– Förvara dem kallt. Ställ undan dem när du åker till jobbet eller när du lägger dig för kvällen. Det är ju ingen idé att de står där alldeles ensamma. Sedan brukar vi säga att man bara ska ge dem lite vatten, ger man dem mycke dricker de mycket och då växer de på längden. Sedan är det inte fel att ge dem en ny snittyta efter ett tag och byxa ut vattnet.

Varför tror du att vi är så tulpantokiga här i Sverige?

– Min teori är att de bara finns här en så kort tid så vi vill passa på att njuta av dem. Vi behöver något som piggar upp i mörkret och som får oss att känna att ”Ja! Nu kommer något annat!” Och det är ju inte bara på tulpandagen jag tycker man kan överraska med tulpaner utan det tycker jag man göra när som. De sprider lite glädje i vardagen.