2015-01-15 16:54

2015-01-20 23:19

Konst om konsumtion

ARVIKA: Utställning för diskussion på Galleri 39

Märkesfixering, medlemsförmåner, överkonsumtion och resursslöseri. Ämnen att fundera över och diskutera runt. Inspiration kan hämtas på Galleri 39 en vecka framöver.

Bakom disken står Janove Ekstedt, Konstfrämjandet och Ulla-Carin Stenberg, biblioteket. De arbetar båda med folkbildning och kultur och har med gemensamma krafter sett till att vandringsutställningen Klubb konsument nu kommer till Arvika. Den har tidigare visats på två platser i Värmland – Alma Löv museum i Västra Ämtervik och Karlstads universitet.

– Fast jag hade gärna sett den ute på skolorna också, säger JanOve Ekstedt.

Utställningen inbjuder till diskussion om konsumtionssamhället och under veckan finns JanOve Ekstedt tillgänglig för skolklasser som vill ta del av den.

Ämnet engagerar och frågorna lyfts på ett lite annorlunda sätt. Åtta konstnärer gör träffsäkra skildringar att fundera över.

– De beskriver ett problem med konstnärliga metoder, konstaterar Ulla-Carin Stenberg.

Exempel 1: Johan Tiréns affischer med bild och texter. Inte vilka som helst heller – texterna bygger på olika kommuners, köpcentras och handelsplatsers affärsplaner och visioner om framtiden. Men konstnären har bytt tempus till dåtid. Ett genialisk sätt att fånga konsumtionssamhällets förgänglighet. Att läsa texterna som något som redan har hänt skapar bilder i huvudet av ödelagda stadskärnor och köpcentra som gapar tomma. ”Det var det perfekta utflyktsmålet för hela familjen. Här låg stora kedjebutiker vägg i vägg med unika boutiquer med allt från mode och sport till heminredning och teknik”.

Exempel 2: Alevtina Kakhidze från Ukraina slogs, när hon kom till Västeuropa, av alla konsumtionsvaror som inte tycks ha någon funktion. Inspirerad av habegär och piratkopior har hon gjort teckningar som i sin tur väcker habegär. ”Får man ta en?” brukar folk fråga. Det får man.

För övriga sex exempel: Besök vernissagen på lördag. JanOve Ekstedt berättar och det bjuds på Fairtradefika.

Under veckan hålls också två föreläsningar på temat: På måndag kväll berättar Tobias Berger om hur det gick när familjen hade köpstopp under ett år och på onsdag pratar Samudra Olsson om rättvis handel och resande.

Bakom disken står Janove Ekstedt, Konstfrämjandet och Ulla-Carin Stenberg, biblioteket. De arbetar båda med folkbildning och kultur och har med gemensamma krafter sett till att vandringsutställningen Klubb konsument nu kommer till Arvika. Den har tidigare visats på två platser i Värmland – Alma Löv museum i Västra Ämtervik och Karlstads universitet.

– Fast jag hade gärna sett den ute på skolorna också, säger JanOve Ekstedt.

Utställningen inbjuder till diskussion om konsumtionssamhället och under veckan finns JanOve Ekstedt tillgänglig för skolklasser som vill ta del av den.

Ämnet engagerar och frågorna lyfts på ett lite annorlunda sätt. Åtta konstnärer gör träffsäkra skildringar att fundera över.

– De beskriver ett problem med konstnärliga metoder, konstaterar Ulla-Carin Stenberg.

Exempel 1: Johan Tiréns affischer med bild och texter. Inte vilka som helst heller – texterna bygger på olika kommuners, köpcentras och handelsplatsers affärsplaner och visioner om framtiden. Men konstnären har bytt tempus till dåtid. Ett genialisk sätt att fånga konsumtionssamhällets förgänglighet. Att läsa texterna som något som redan har hänt skapar bilder i huvudet av ödelagda stadskärnor och köpcentra som gapar tomma. ”Det var det perfekta utflyktsmålet för hela familjen. Här låg stora kedjebutiker vägg i vägg med unika boutiquer med allt från mode och sport till heminredning och teknik”.

Exempel 2: Alevtina Kakhidze från Ukraina slogs, när hon kom till Västeuropa, av alla konsumtionsvaror som inte tycks ha någon funktion. Inspirerad av habegär och piratkopior har hon gjort teckningar som i sin tur väcker habegär. ”Får man ta en?” brukar folk fråga. Det får man.

För övriga sex exempel: Besök vernissagen på lördag. JanOve Ekstedt berättar och det bjuds på Fairtradefika.

Under veckan hålls också två föreläsningar på temat: På måndag kväll berättar Tobias Berger om hur det gick när familjen hade köpstopp under ett år och på onsdag pratar Samudra Olsson om rättvis handel och resande.